• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 11.8°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.9°C
  5 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  0 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  2 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 2.3°C / 5.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  1 BF
  89%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.4°C
  0 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.5°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 6.7°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  86%

Αγαπώ το περιβάλλον και προσπαθώ

 • A-
 • A+

Από τη μια μεταχειριζόμαστε τον πλανήτη μας σαν σκουπιδοτενεκέ και από την άλλη τού αποδίδουμε μαγικές ικανότητες ζώντος οργανισμού που ό,τι του πετάς, αυτομάτως το αφομοιώνει, το μεταβολίζει και το αποβάλλει, οπότε κανένα πρόβλημα. Ολα εντάξει.

Γιατί, τι άλλη λογική μπορεί να κρύβεται πίσω από την εικόνα ενός μπουκαλιού -από το οποιοδήποτε αναψυκτικό, χάρτινου ή γυάλινου, δεν έχει σημασία- σφηνωμένου ανάμεσα στα κλαδιά ενός θάμνου;

Τι γυρεύουν κολλημένες οι τσίχλες στον κορμό ενός δέντρου;

Γιατί στο δάσος του Σχινιά οι επισκέπτες λουόμενοι πετούν τα σκουπίδια έξω, μπροστά από και όχι μέσα στους κάδους, που στέκονται εκεί, άδειοι και ... αποσβολωμένοι, να κοιτούν τα σκουπιδοβουνά στα πόδια τους;

Οι μπλε κάδοι ανακυκλώνουν και το υπόλοιπο του καφέ που υπάρχει στο πλαστικό ποτήρι όταν το πετάμε μέσα τους;

Γιατί τα βρόμικα πλαστικά πιάτα, γεμάτα με φαγητό ή γλυκό, ρίχνονται στην ανακύκλωση; Γιατί είναι πλαστικά;

Ο κατάλογος των περιστατικών και συμπεριφορών που ακυρώνουν κάθε λογική μπορεί να συμπληρωθεί με πολλές ακόμη πράξεις.

Σίγουρα ο καθένας από εμάς έχει να καταθέσει έστω μία περιβαλλοντοκτόνα πράξη.

Κάνουμε κινήσεις ασυνείδητα, χωρίς να τις σκεφτούμε.

Ομως, κάθε πράξη έχει αντίκτυπο κι όσο κι αν μας φαίνεται απίθανο, οι τελικοί αποδέκτες των πράξεών μας ήμαστε εμείς.

Σε αυτές τις συμπεριφορές -που ακουμπούν σε νοοτροπίες παρελθόντων χρόνων, όταν το πρόβλημα της κούρασης του πλανήτη δεν είχε ακόμη γίνει ορατό όπως σήμερα- έρχονται να δώσουν λύσεις τρία βιβλία-οδηγοί του living green.

Χρηστικά, δίνουν αναγκαίες πληροφορίες αλλά και λύσεις στο πρόβλημα της υπερβολικής κατανάλωσης που χαρακτηρίζει πλέον τον «πολιτισμό» μας.

Για να τα ξεφυλλίσουμε:

«Αν συγκεντρώναμε όλα τα μυρμήγκια του πλανήτη, θα είχαμε μια βιομάζα μεγαλύτερη από εκείνη των ανθρώπων. Κι όμως η παραγωγικότητά τους τρέφει τα φυτά, τα ζώα, το έδαφος.

Η βιομηχανία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη μόλις για έναν αιώνα κι έχει ήδη καταφέρει να καταστρέψει σχεδόν κάθε οικοσύστημα στον πλανήτη. Η φύση δεν έχει πρόβλημα σχεδιασμού. Οι άνθρωποι έχουν».

Είναι απόσπασμα που δίνεται ως σπερματική σκέψη στο βιβλίο «Μειώστε, Ανακυκλώστε, Ξαναχρησιμοποιήστε» του Nicky Scott.

Ενας οδηγός με απάντηση σε κάθε μια ερώτηση και απορία σχετικά με την ανακύκλωση.

Τι υλικά ανακυκλώνονται; Σχεδόν όλα, αλλά χρειάζεται να τα διαχωρίσουμε σε κατηγορίες.

Χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση; Να είναι πλυμένα, καθαρά.

Τι μπορώ να κάνω με το παλιό μου κινητό; Χαρίστε το σε κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει να έχει το τελευταίο τάδε μοντέλο, δώστε το σε κατάστημα μεταχειρισμένων ή σε κέντρα ανακύκλωσης.

Τι μπογιά να διαλέξω για το παιδικό δωμάτιο; Αποφύγετε τα τοξικά χρώματα, αγοράστε μπογιές από φυτικά υλικά, εκχυλίσματα φυτικών ελαίων κ.λπ., είναι πιο υγιεινές, ενώ όση μπογιά μείνει και ξεραθεί μπορεί να κομποστοποιηθεί.

Τι να κάνω με την οθόνη του υπολογιστή που χάλασε; Οι οθόνες τηλεοράσεων και υπολογιστών περιέχουν υδράργυρο! Στην ανακύκλωση ολοταχώς, με προσοχή.

Πώς μπορώ να μειώσω τα σκουπίδια που παράγω; Αγοράζετε μη συσκευασμένα προϊόντα, ξεχωρίστε σε κατηγορίες τα σκουπίδια σας αντί να τα πετάξετε στον σκουπιδοτενεκέ όλα μαζί ανακατεμένα, κάντε οικιακή κομποστοποίηση, οδηγήστε τα σκουπίδια σας στην ανακύκλωση ανάλογα με το είδος.

Είναι σαν να παίζει κανείς -τουλάχιστον οι συνομήλικοι γνωρίζουν- «φωτεινό παντογνώστη».

Εχεις απορία, δεν ξέρεις τι να κάνεις και γυρνάς στο σπίτι γύρω γύρω με το ληγμένο φάρμακο στο χέρι; Ανοίγεις το βιβλίο, πηγαίνεις στο αντίστοιχο γράμμα φ -ναι, έχει αλφαβητικό οδηγό- και βρίσκεις τις λύσεις που σου ταιριάζουν.

Ενημερωμένο όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, με διευθύνσεις ειδικών ιστοσελίδων, απ' όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το πώς και το τι, με ιδέες εναλλακτικών χρήσεων των αντικειμένων, όπου μπορεί αυτό να είναι δυνατό.

Δίνονται λύσεις που ξεκινούν από το πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τις άδειες αυγοθήκες, πώς συμπεριφερόμαστε στα παλιά έπιπλά μας, πώς να επαναχρησιμοποιήσουμε τα γυάλινα μπουκάλια που δεν επιστρέψαμε στο σούπερ μάρκετ, μέχρι σε τι χρησιμεύει ένα τούβλο αν δεν γίνει... τοίχος.

Το σημαντικό μήνυμα του βιβλίου είναι η διαδικασία αλλαγής στη σκέψη, οπότε και στη συμπεριφορά, που μας εισάγει σε έναν νέο κόσμο.

Είναι ανάγκη ό,τι δεν χρειαζόμαστε να το πετάμε στα σκουπίδια; Μήπως το ανεπιθύμητο για μένα πλέον προϊόν είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλον; Και τελικά χρειαζόμαστε όλα όσα αγοράζουμε;

«Στη Βρετανία παράγουν καθημερινά τόσα σκουπίδια, ώστε να μπορούν να γεμίζουν την πλατεία Τραφάλγκαρ μέχρι την κορυφή της στήλης του αγάλματος του Νέλσον και το Αλμπερτ Χολ, ανά μία ώρα».

Ρίγος στη ραχοκοκαλιά από τη συνειδητοποίηση του μεγέθους.

Στο κεφάλαιο «Ενα όραμα για το μέλλον», ανακαλύπτω την έννοια «μηδενικά απορρίμματα». Σε τι αναφέρεται;

«Είναι μια φιλοσοφία και μια αρχή σχεδιασμού για τον 21ο αιώνα. Τα μηδενικά απορρίμματα μεγιστοποιούν την ανακύκλωση, ελαχιστοποιούν τα απορρίμματα, μειώνουν την κατανάλωση κι εξασφαλίζουν την επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, βιοδιάσπαση και ανακύκλωση κάθε προϊόντος».

Και τίθεται προς σκέψη το ερώτημα«Αν τα προϊόντα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, να ξαναχρησιμοποιηθούν, να κομποστοποιηθούν, αξίζει να παράγονται;».

Και οδηγούμαι και πάλι στον πρόλογο -έχω μια συνήθεια να ξεκινώ από το τέλος τα βιβλία:

«Το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε το περιεχόμενο του σκουπιδοτενεκέ σας με νέο μάτι. Ευελπιστούμε πως κάθε φορά που πηγαίνετε για ψώνια, θα αναρωτιέστε: Πόσα χιλιόμετρα ταξίδεψε για να φτάσει εδώ; Είναι εγχώριο ή εισαγόμενο; Ποιος το έφτιαξε; Ελπίζω να τον πλήρωσαν καλά! Είναι από ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά; Είναι τοξικό; Υπάρχει καλύτερη εναλλακτική;».

Αρχικά αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να τις δει κανείς σαν ψυχαναγκαστικές, ίσως και να λειτουργήσουν κάποιο διάστημα έτσι, αλλά είναι μέχρι να μπούμε στο παιχνίδι, με την «εξάσκηση» κάποια στιγμή θα γίνεται αυτόματα.

«Η ανακύκλωση εξοικονομεί ενέργεια και φυσικά αποθέματα, ενώ παράλληλα μειώνει τον όγκο των απορριμάτων. Σε έναν κόσμο συγκεχυμένων μηνυμάτων, όπου τα περιβαλλοντικά προβλήματα φαντάζουν τεράστια για να τα αντιμετωπίσει ο καθένας μας μεμονωμένα, μια εύκολη λύση για να βοηθήσουμε τον πλανήτη είναι να μειώσουμε, ο καθένας ξεχωριστά, τον όγκο των απορριμμάτων μας, να ανακυκλώνουμε και να κομποστοποιούμε. Οι δήμοι θα έπρεπε να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους συνεχίζουν να πετάνε κομποστοποιήσιμα κι ανακυκλώσιμα υλικά στους σκουπιδοτενεκέδες, ακολουθώντας το σύνθημα Ανακυκλώστε!».

Φαίνεται ακραίο, αλλά έρχεται... με αέρα ευρωπαϊκό και θα χρησιμοποιηθεί στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις οι κάτοικοι ήδη υποχρεούνται να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες διαχείρισης σκουπιδιών, ακόμα και πότε τα βγάζουν στους κάδους.

Αλλιώς το πρόστιμο είναι σίγουρο χαρτί. Και συνεχίζεται η ανάγνωση.

«Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το πλαστικό εισέβαλε στην καταναλωτική μας κοινωνία και θεωρήθηκε αναντικατάστατο, αλλά τώρα είναι η ώρα να επανεκπαιδευτούμε και να αναλογιστούμε τον αντίκτυπο που έχουν οι πράξεις μας και ο τρόπος ζωής μας στο περιβάλλον (βλ. plasticbagfree.com). Μην ξεχνάτε πως οποιαδήποτε συνεισφορά, όσο μικρή κι αν είναι, βοηθά. Γι αυτό, προσπαθήστε!».

Θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι, θα γίνω καλύτερη.

100 συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης

Αλλοι δύο χρηστικοί οδηγοί living green δίνουν συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας και νερού για το σπίτι, το γραφείο, τον κήπο.

Και τίποτε άλλο να μη θελήσετε να κάνετε, απλώς σβήστε τα φώτα και μην αφήνετε την βρύση να στάζει, λένε χαρακτηριστικά οι συγγραφείς Join Clift και Amanada Cuthbert:

«Το κόστος του ηλεκτρισμού έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2002. Η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 70% από το 1970. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ενέργεια.

»Το μεγαλύτερο τμήμα της χρησιμοποιούμενης ενέργειας προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, τα οποία καθώς καίγονται για να παράγουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) - το αέριο που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την κλιματική αλλαγή.

»Τα μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν κλείναμε όλοι τις τηλεοράσεις και όλες τις μικροσυσκευές που θέτουμε σε κατάσταση αναμονής θα μπορούσαμε να κλείσουμε λίγους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες CO2.

»Μικρές ενέργειες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και τους λογαριασμούς του ρεύματος, βοηθώντας στη μείωση των κλιματικών αλλαγών. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή και γνώση για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα χωρίς να θίξουμε την ποιότητα της ζωής μας. Μόλις συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, οι περισσότερες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε θα αποτελούν κοινή λογική».

Από τα κεφάλαιά του που αφορούν την οικιακή θέρμανση, τη θέρμανση νερού, τα φώτα, το μαγείρεμα, τις ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας και μπάνιου, και στο πολύ διαφωτιστικό «πόσο ρεύμα καταναλώνετε;», αλίευσα συμβουλές και καθαίρεσα μύθους από το μυαλό μου, όπως:

► Κάντε συχνά συντήρηση του καυστήρα σας - θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Φράξτε τα τζάκια αν δεν τα χρησιμοποιείτε, για να μη φεύγει η ζέστη από την καμινάδα. Κλείνετε τις κουρτίνες τη νύχτα, λειτουργούν σαν μονωτικά και διατηρούν τη ζέστη στο δωμάτιο.

► Η πληροφορία ότι καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια αφήνοντας τον θερμοσίφωνα διαρκώς αναμμένο, δεν ευσταθεί.

► Αν ο θερμοσίφωνας ή ο καυστήρας δεν είναι μονωμένος, επενδύστε τον με μονωτικό υλικό, ειδάλλως τα 3/4 της ενέργειας που καταναλώνετε για να θερμάνετε το νερό πηγαίνουν χαμένα. Η μόνωση πρέπει να έχει πάχος τουλάχιστον 75 mm.

► Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας είναι πολύ οικονομικές γιατί απλώς φωτίζουν και δεν θερμαίνουν. Το 90% της ενέργειας που καταναλώνει μια κοινή λάμπα ξοδεύεται στην παραγωγή θερμότητας.

► Χρησιμοποιήστε ηλεκτρικό βραστήρα για να ζεστάνετε το νερό που θα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα.

► Ξεπαγώνετε το φαγητό βάζοντάς το στη συντήρηση από το προηγούμενο βράδυ. Το ψυγείο θα δροσίσει και θα μειώσει την κατανάλωση ρεύματος.

► Οταν πλένετε ρούχα στο χέρι δεν χρειάζεται ζεστό νερό. Οι περισσότεροι μη λιπαροί λεκέδες καθαρίζουν με κρύο νερό και απορρυπαντικό.

► Αποσυνδέστε τον φορτιστή του κινητού τηλεφώνου και του φορητού υπολογιστή όταν δεν τον χρησιμοποιείτε.

► Σε κάθε νοικοκυριό, 8 συσκευές κατά μέσο όρο βρίσκονται σε λειτουργία αναμονής. Στη Βρετανία σε ένα μέσο νοικοκυριό, η τηλεόραση λειτουργεί σε θέση stand by για περισσότερες από 17 ώρες ημερησίως.

► Ο πληθυσμός αυξάνεται, το κλίμα αλλάζει και ο τρόπος ζωής απαιτεί ολοένα και περισσότερο νερό.

«Το 95% του νερού που περνάει από το δίκτυο του σπιτιού μας καταλήγει στους υπονόμους. Ενα λάστιχο ποτίσματος καταναλώνει μέσα σε 1 ώρα σχεδόν όσο νερό καταναλώνει μια μέση τετραμελής οικογένεια σε 1 ημέρα». Συγκλονιστικό, δεν είναι;

Στο ίδιο μήκος κύματος και αυτός ο οδηγός, των ίδιων συγγραφέων, μας βοηθά να αντιληφθούμε πόσο νερό χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε μπάνιο, όταν πλένουμε τα δόντια μας, όταν πλένουμε το αυτοκίνητό μας και αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή.

«Συνολικά, μόνο ένα 3% του νερού που φτάνει στο σπίτι χρησιμοποιείται ως πόσιμο. Μια βρύση που στάζει ξοδεύει τουλάχιστον 5.500 λίτρα νερό τον χρόνο. Ενα λίτρο εμφιαλωμένο νερό κοστίζει όσο ένα λίτρο βενζίνη».

Μ' αρέσουν αυτά τα συγκρίσιμα μεγέθη, γιατί σε βάζουν σε τάξη πάραυτα.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για λιγότερη σπατάλη νερού;

Σταχυολογώντας, μερική απαρίθμηση λύσεων:

► Ενώ περιμένετε να ζεσταθεί το νερό της βρύσης, μαζέψτε το κρύο νερό σε μια λεκάνη και ποτίστε με αυτό τα φυτά σας.

► Μην ξεπλένετε τα πιάτα με τρεχούμενο νερό πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων. Αφαιρέστε τα υπολείμματα τροφών με χαρτί κουζίνας, με τις χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες θα έλεγα εγώ, για οικονομία.

► Αν φτιάχνετε ζεστό ρόφημα και χρησιμοποιείτε βραστήρα, βάλτε τόσο νερό όσο πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Θα εξοικονομήσετε νερό αλλά και ενέργεια.

► Αν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε καινούργιο καζανάκι, προτιμήστε τα μοντέλα με διπλό ντεπόζιτο, τα οποία σας επιτρέπουν να επιλέξετε την ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσετε.

► Το καλύτερο: Αποφύγετε να τοποθετείτε τούβλο μέσα στο καζανάκι, προκειμένου να μειώσετε τον όγκο νερού που καταναλώνετε. Αποσυντίθεται γρήγορα και το υλικό του φράζει τις σωληνώσεις.

► Χρησιμοποιείτε ένα βαρέλι για να συλλέγετε το βρόχινο νερό στην ταράτσα σας και ποτίζετε με αυτό τα φυτά σας. Βάλτε νεροπαγίδες στις υδρορρόες, μειώνοντας έτσι την ορμητικότητά του. Με αυτό τον τρόπο το έδαφος προλαβαίνει να το απορροφήσει, προτού παρασυρθεί».

Ολοκληρώνω προτρέποντας: «Προσέχω για να έχω».

Οδηγοί living green, Εκδόσεις Ψύχαλου

Ο πολιτισμός, μετρήσιμος

Στην Ελβετία ο φόρος των κατασκευαστών μπουκαλιών αποδίδεται στις κοινότητες που ανακυκλώνουν.

Στην Ολλανδία, λειτουργούν προγράμματα συλλογής παλιών παπουτσιών από τα πεζοδρόμια, ενώ οι παλιοί υπολογιστές επιστρέφονται στον κατασκευαστή.

Η παραγωγή ενός τόνου ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομεί: 15-20 δέντρα, 31.500 λίτρα νερό και 4.100 κιλοβατώρες ενέργειας.

Το 80% των πλαστικών απορριμμάτων μας καταλήγει στις χωματερές. Μέσα στο 2007 ανακυκλώθηκαν 3,3 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια.

Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε πάνω από 8 δισ. πλαστικές σακούλες: σε κάθε νοικοκυριό αντιστοιχούν περισσότερες από 300.

Η ανακύκλωση ενός πλαστικού μπουκαλιού εξοικονομεί ενέργεια αρκετή για να ανάψει μία λάμπα 60 W για 6 ώρες.

Καθημερινά πετιούνται 8 εκατ. πάνες, ενώ για κάθε μωρό χρησιμοποιούμε συνολικά 5.850 πάνες.

Στην Ελλάδα ανακυκλώνονται περίπου 45.000 τόνοι υαλοθραύσματος ετησίως, όταν οι ανάγκες είναι 170.000 τόνοι.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ασφυξία» από τα πλαστικά μας
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, 4,8 έως 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς. H ποσότητα αυτή είναι ικανή να γεμίσει κάθε μέτρο ακτογραμμής παγκοσμίως με 15 σακούλες...
«Ασφυξία» από τα πλαστικά μας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η δημιουργία χώρων πρασίνου μέσα στις πόλεις είναι επένδυση
​Φαντάζεστε πώς θα έμοιαζε μια πόλη χωρίς δέντρα, λουλούδια, σιντριβάνια, πάρκα, άλση; Πού θα βρίσκαμε καταφύγιο δροσιάς από τον ήλιο το καλοκαίρι; Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς ευωδιές; Χωρίς τα χρώματα από τα...
Η δημιουργία χώρων πρασίνου μέσα στις πόλεις είναι επένδυση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης ζητούν την προσοχή μας
​Θα μπορούσε να είναι γρίφος. Τι είναι μπλε, τρώει σκουπίδια και ζει στη γειτονιά μας; Να πω τα στρουμφ, όχι, δεν τρώνε σκουπίδια, να πω κάποιο άβαταρ πλάσμα, όχι, είναι κι αυτό κινηματογραφική ύπαρξη και πάλι...
Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης ζητούν την προσοχή μας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επαγγελματίες εναντίον περιβάλλοντος
«Φυτεύουν» μπάζα και... ασυνειδησία σε αναδασωτέα έκταση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Επιτήδειοι επαγγελματίες, ορισμένοι εκ των οποίων συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, έχουν μετατρέψει σε χωματερή μια ολόκληρη περιοχή...
Επαγγελματίες εναντίον περιβάλλοντος
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Συνοριακά τείχη και οικολογική καταστροφή
Σήμερα, υπάρχουν 47.000 χιλιόμετρα σκληρά προστατευόμενα σύνορα τα οποία απομονώνουν βιότοπους και δάση, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στην εγκλωβισμένη άγρια πανίδα.
Συνοριακά τείχη και οικολογική καταστροφή
ΝΗΣΙΔΕΣ
Θα επιβιώσουν τα δάση αν δεν ανασχεθεί η κλιματική κρίση;
Νέες έρευνες δείχνουν πως οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν λειτουργούν απαραίτητα ως τροφή για τα παγκόσμια δάση, όπως μέχρι τώρα πίστευαν οι επιστήμονες, αλλά και ότι η...
Θα επιβιώσουν τα δάση αν δεν ανασχεθεί η κλιματική κρίση;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας