• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 33.5°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 30.0°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.4°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 33.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  79%

Καθαρό σπίτι οικονομικά και σε οικολογικό πνεύμα

 • A-
 • A+

Από ιδία γνώση και εμπειρία μπορώ να πω ότι καλό είναι να μην πάθει κανείς για να μάθει, αλλά να προνοήσει.

Την εποχή που ζούμε υπάρχει τέτοια εύκολα προσβάσιμη πληθώρα πληροφοριών γύρω από τα χημικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και καταλήγουν στα ντουλάπια μας ως θεματοφύλακες της υγιεινής των χώρων μας αλλά και για τα αρνητικά αποτελέσματά τους στην υγεία των ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντος, που δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το ότι συνεχίζουμε να επιβαρύνουμε αμφότερους με τη χρήση τους.

Υπάρχει εναλλακτική, να μου πείτε, που δεν θα μου πάρει χρόνο, κόπο και χρήμα;

Είναι μια υπόσχεση που δίνει ξεκάθαρα στις σελίδες του βιβλίου της η Karie Siegel - Maier, ερευνήτρια βοτάνων και συγγραφέας του βιβλίου «Συνταγές για οικολογικά καθαριστικά», που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψύχαλου.

«Συνδυάστε τις αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων, με υλικά όπως η σόδα, το ξίδι, ο βόρακας και ο χυμός λεμονιού και φτιάξτε μόνοι σας φυσικά καθαριστικά που είναι ασφαλή στη χρήση και τόσο αποτελεσματικά όσο τα αντίστοιχα χημικά του εμπορίου». Ξεκάθαρα πράγματα.

Aμάν με τα βοτάνια και τις αηδίες, βαρεθήκαμε πια, μπορεί να αντιτάξει κάποιος.

Εγώ θέλω το σπίτι μου πεντακάθαρο και απαλλαγμένο από μικρόβια.

Ολοι το θέλουμε αυτό, αλλά μήπως να σκεφτούμε με τι κόστος το αποκτάμε, αν το αποκτάμε κιόλας;

Μήπως το όποιο χημικό, π.χ. τύπου χλωρίνης, αντιμετωπίζει και εμάς σαν μικρόβια;

Καίριο το ερώτημα και ως απάντηση αντλούμε τις πρώτες πληροφορίες από το βιβλίο:

«Μετά από ένα καθάρισμα του χώρου μας, η βρομιά, η ακαταστασία και τα μικρόβια μπορεί να έχουν απομακρυνθεί, αλλά στη θέση τους μπορεί να έχει μείνει κάτι πιο δυσοίωνο. Τα επικίνδυνα υπολείμματα».

Ετσι ξεκινά η παράθεση των στοιχείων, που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

«◾ Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής για την Προστασία του Περιβάλλοντος, ο αέρας σε ένα μέσο αμερικανικό σπίτι έχει επίπεδα χημικής μόλυνσης 70 φορές μεγαλύτερο από εκείνη του αέρα στο ύπαιθρο. Η ίδια επιτροπή ισχυρίζεται ότι οι μισές από όλες τις ασθένειες που επισυμβαίνουν στις ΗΠΑ μπορούν να αποδοθούν σε χημική μόλυνση του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Μια ακόμη αναφορά της ίδιας επιτροπής (1985) δηλώνει ότι τα καθαριστικά του νοικοκυριού είναι τρεις φορές πιο πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο απ’ ό,τι η μόλυνση του εξωτερικού αέρα.

◾ Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών υπολογίζει ότι το 15% όλων των Αμερικανών είναι ευαίσθητοι στα πολλά χημικά, εξαιτίας της χρόνιας έκθεσής τους σε προϊόντα για το σπίτι και καλλυντικά.

◾ Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτή έχει προσδιορίσει ότι πάνω από εκατόν πενήντα χημικά, που βρίσκονται σε συνηθισμένα προϊόντα για το νοικοκυριό, είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση καρκίνου, αλλεργιών, εκ γενετής ανωμαλιών και πολλαπλών ψυχολογικών διαταραχών.

◾ Τον Δεκέμβριο του 1984, οι Los Angeles Times ανέφεραν ότι «στις αρνητικές αντιδράσεις σε χημικές ουσίες (του νοικοκυριού) περιλαμβάνεται η μείωση του ανδρικού σπέρματος, η ατροφία των όρχεων και η στειρότητα.

◾ Το 90% όλων των τυχαίων δηλητηριάσεων συμβαίνουν στο σπίτι. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Columbia, επτά εκατομμύρια δηλητηριάσεις αναφέρονται κάθε χρόνο, που σημαίνει δεκατέσσερις χιλιάδες ανά ημέρα, με πρώτα θύματα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να ακολουθούν».

Τώρα για να πάρουμε μια γεύση της επίδρασης των επιλογών μας στο περιβάλλον, αρκεί να διαβάσουμε ότι «σε μια μέση πόλη, σχεδόν 168 τόνοι καθαριστικών για το σπίτι διοχετεύονται από σωλήνες κουζίνας και μπάνιου κάθε χρόνο».

Προσέξτε, λέει σε μια μέση πόλη. Δηλαδή τι αριθμό πιάνουμε, αν υπολογίσουμε τις «πολιτισμένες» χώρες του κόσμου όλου;

Η Επιτροπή για την Προστασία του Περιβάλλοντος χαρακτηρίζει το τυπικό αμερικανικό νοικοκυριό ως το «νούμερο ένα υπεύθυνο για τα χημικά απόβλητα κατά κεφαλήν».

Στο βιβλίο αφιερώνεται κεφάλαιο και για τη χρήση παρασιτοκτόνων, εξηγείται επακριβώς γιατί είναι βλαβερό ένα μικροβιοκτόνο και τι επιπτώσεις έχει στα παιδιά, απ' όπου και παραθέτουμε ένα εξαιρετικής σημασίας απόσπασμα, που καταδεικνύει πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι σε αυτές τις αγορές και σε τι ουσίες εκτιθέμεθα χωρίς να το γνωρίζουμε.

«Τα μικροβιοκτόνα είναι η αμέσως πιο συνηθισμένη αιτία δηλητηριάσεων στα μικρά παιδιά. Δεν χρειάζεται όμως να καταπιείτε ένα μικροβιοκτόνο για να κινδυνεύσετε. Αν ζείτε ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό, είστε εκτεθειμένοι σε διαρκή χαμηλά επίπεδα συστατικών στοιχείων μέσω οικιακού και εμπορικού ψεκασμού, εντομοκτόνων κήπου και ποσοτήτων από κατάλοιπα που βρίσκονται στο περιβάλλον. Γερμανικές μελέτες έχουν αποκαλύψει, επίσης, κάποια σχέση μεταξύ της έκθεσης στα μικροβιοκτόνα (συμπεριλαμβανομένων και των κολάρων για ψύλλους) και περισσότερων περιστατικών παιδικής λευχαιμίας και καρκίνου στον εγκέφαλο».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ουσία chlorpyrifos (για την οποία έχουμε ξαναγράψει και είναι απαγορευμένη για χρήση στον αστικό ιστό) και η οποία εμπεριέχεται ακόμη και σε κολάρα ζώων.

«Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Enviromental Health Perspectives(1998) αποκάλυψε ότι μετά από έναν και μόνο ψεκασμό του παρασιτικτόνου σε ένα διαμέρισμα η συγκεκριμένη τοξίνη εξακολουθούσε να συσσωρεύεται σε επιφάνειες μέσα στο σπίτι, καθώς και σε παιχνίδια, για δύο εβδομάδες μετά τον ψεκασμό. Βρισκόμαστε επίσης στο σκοτάδι, σχετικά με τους κινδύνους της έκθεσης στους συνδυασμούς των χημικών που βρίσκονται στα μικροβιοκτόνα και στη δυνατότητά τους να αντιδράσουν με άλλους παράγοντες, όπως είναι τα φάρμακα».

Τι εννοεί; Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται αφορά τη ζωή του Τομ Λάτιμερ, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ενώ βρισκόταν υπό φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο των υπερβολικών οξέων στο στομάχι του, έριξε οργανοφωσφορικό άλας στο γρασίδι του κήπου του για να απαλλαγεί από τα μυρμήγκια και μετά από κάποιες ημέρες βγήκε στον κήπο για να τον περιποιηθεί.

Μετά από μία ώρα παραπονέθηκε για ναυτία και ζαλάδα, μια εβδομάδα αργότερα ξεκίνησαν πονοκέφαλοι που εξελίχθηκαν σε χρόνια κατάσταση και ακούσιο τίναγμα των μυών στα μάτια του.

Μετά από εκτενείς εξετάσεις οι γιατροί συνέδεσαν τη χρήση αντιφλεγμονώδους φαρμάκου (όπως π.χ. είναι η ασπιρίνη) με την έκθεσή του στο παρασιτοκτόνο.

«Ακόμη και μετά από θεραπεία, ο Τομ υποφέρει ακόμη και σήμερα. Αντιμετωπίζει προβλήματα στο βάδισμα και είναι υποχρεωμένος να παίρνει αντι-επιληπτικά φάρμακα που τον βοηθούν να ελέγχει τις κινήσεις του».

Βεβαίως θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα αυτά είναι ακραίες και σπάνιες ιστορίες και ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα κυκλοφορούσαν στο εμπόριο αν ήταν τόσο επικίνδυνα.

Και έρχεται η απάντηση μέσα από το κεφάλαιο «Αποκρυπτογραφήστε τις ετικέτες»:

«Μπορεί να σοκαριστείτε αν μάθετε ότι οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουν συγκεκριμένα συστατικά στις ετικέτες των προϊόντων τους. Μελέτη που έγινε από το Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων της Ν. Υόρκης, αποκάλυψε ότι το 85% των προϊόντων είχαν στις ετικέτες τους ανεπαρκείς προειδοποιήσεις σχετικά με τους άμεσους και τους μακροχρόνιους κινδύνους για την υγεία».

Ας κλείσουμε εδώ με τις δυσοίωνες ειδήσεις και ας πάμε στα καλά νέα.

Υπάρχουν προϊόντα στα ράφια των σούπερμάρκετ που δεν είναι βλαβερά;

«Το κλειδί στην αγορά καθαριστικών προϊόντων είναι να προσπαθείτε να βρίσκετε εκείνα που οι ετικέτες τους δηλώνουν ότι το προϊόν είναι άμεσα βιοδιασπώμενο και ότι γίνεται από φυσικές ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι τα φυτικά εκχυλίσματα και τα σαπούνια που έχουν σαν βάση τους το λάδι».

Και φυσικά επειδή η αλλαγή μιας τέτοιας χρόνιας συμπεριφοράς δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, δίνεται βήμα το βήμα η περιγραφή της όλης αλλαγής νοοτροπίας μέσα από πληροφορίες, συμβουλές και εξηγήσεις.

Το σίγουρο είναι ότι αν θελήσουμε να φτιάξουμε φυσικά καθαριστικά για το σπίτι μας, θα χρειαστούμε ελάχιστο χρόνο αλλά και μέσα, άρα και οικονομικά θα είμαστε κερδισμένοι.

Αν υπολογίσει κανείς τι δίνει τον μήνα σε καθαριστικά νοικοκυριού, θα δει ότι το κόστος είναι μεγάλο.

«Τα αγνά αιθέρια έλαια στην Ελλάδα κοστίζουν από 7-10 ευρώ τα 10 ml (200 σταγόνες). Αν σκεφτείτε ότι για κάθε σκεύασμα χρειάζεστε από 5 έως 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου, σίγουρα το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο. Τα υπόλοιπα υλικά όπως το ξίδι, η μαγειρική σόδα, το νερό και το σαπούνι Μασσαλίας είναι επίσης πολύ φθηνά. Πολλά από τα βοτανικά σκευάσματα που θα φτιάξετε θα είναι για πολλαπλές χρήσεις, οπότε θα κερδίσετε και σε αποθηκευτικό χώρο».

Συνταγές για κάθε ανάγκη

Για πάμε λοιπόν να πάρουμε μια ιδέα από τις πάμπολλες συνταγές για κάθε μία ανάγκη ενός καθαρού νοικοκυριού.

«Τα σκευάσματα σε αυτό το βιβλίο προτείνουν συνδυασμούς από αποξηραμένα βότανα και αιθέρια έλαια. Κατά το μεγαλύτερο μέρος τα αιθέρια έλαια είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό όλων των ειδών, για το πάτωμα και τη φροντίδα των επίπλων, καθώς και για τις ανάγκες του πλυσίματος ρούχων».

Εξαιρετικές οι πληροφορίες στον εκτενή κατάλογο βοτάνων με τις ιδιότητές τους και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

⁕ Τα βότανα που θα χρειαστούμε: Βασιλικός, λεβάντα, μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι

Μοσχομυριστά τα πιάτα

Θα χρειαστούμε:

● υγρό σαπούνι Μασσαλίας

● 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

● 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

● 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

Γεμίστε ένα μπουκάλι χωρητικότητας 650 γραμμαρίων με ενσωματωμένο ψεκαστήρα με σαπούνι Μασσαλίας (διαλυμένο σύμφωνα με τις οδηγίες, αν χρησιμοποιείτε συμπυκνωμένο). Προσθέστε τα αιθέρια έλαια. Ανακινείτε καλά το μπουκάλι πριν από κάθε χρήση. Προσθέστε ένα ή δύο κουτάλια της σούπας από αυτό το μείγμα στο νερό για το πλύσιμο των πιάτων και πλύνετε ως συνήθως.

Μπαχαρικά για τον καθαρισμό του νεροχύτη

● 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα

● 3 κουταλιές του γλυκού κανέλα σκόνη

● 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο κέδρου ή πορτοκαλιού

Βάλτε τα υλικά σε ένα αεροστεγές δοχείο και ανακινήστε τα καλά για να αναμειχθούν. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα σκόνης στο νεροχύτη και τρίψτε με ένα υγρό σφουγγάρι. Ξεπλύνετε καλά.

Ρούχα καθαρά

Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να απουσιάζει το μεγάλο κεφάλαιο, αυτό του πλυσίματος ρούχων, με προτάσεις και για μαλακτικά ρούχων που κοστίζουν περιουσίες.

Μοσχοβολιστό μαλακτικό

Σε 4 λίτρα ξίδι προσθέτουμε 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και είναι έτοιμο για χρήση.

Για το πλύσιμο των ευαίσθητων ρούχων, αρκεί να μην είναι 100% μάλλινα, μεταξωτά ή σατέν, απλώς ανακατεύουμε 30 γραμμάρια υγρό σαπούνι Μασσαλίας σε ένα φλιτζάνι έγχυμα δεντρολίβανου. Αν έχουμε αιθέριο έλαιο, φτάνουν 3 σταγόνες διαλυμένες σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.

Καθαρός φούρνος βρομιά δεν φοβάται

Αυτό το σκεύασμα προτείνεται για τακτική συντήρηση:

● 2 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα

● 2 κουτ. σούπας υγρό σαπούνι Μασσαλίας

● 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, λεμονιού ή μοσχολέμονου (λάιμ)

● 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 120 β. για 15' και μετά σβήστε τον και αφήστε την πόρτα ανοιχτή. Βάλτε σε ένα καθαρό μπουκάλι με ψεκαστήρα όλα τα υλικά πλην του νερού και ανακατέψτε. Προσθέστε το νερό και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε τα τοιχώματα του φούρνου και περιμένετε 20'. Στη συνέχεια σκουπίστε και ξεβγάλτε καλά.

Στο... μέρος όπου κάθεται ο βασιλιάς, βακτήρια τέλος

● 2 φλιτζάνια νερό

● 1/4 φλιτζ. υγρό σαπούνι Μασσαλίας

● 1 κουτ. σούπας αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

● 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου ή μέντας

Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε τις επιφάνειες της τουαλέτας και σκουπίστε με υγρό πανί ή σφουγγάρι.

Μου άρεσαν αυτές οι μικρές χρηστικές πληροφορίες που σου λύνουν τα χέρια, όπως πώς να απαλλαγείς από τη στρατιά μυρμηγκιών που εμφανίζονται μερικές φορές από το πουθενά - είχα δοκιμάσει από κόκκινο πιπέρι μέχρι ταλκ, αλλά δεν γνώριζα για το αιθέριο έλαιο δυόσμου, πώς να απολυμάνεις τις ξύλινες επιφάνειες κοπής - με μια κούπα λεμόνι.

Βρήκα τη γιατρειά μου όταν ανακάλυψα κεφάλαια ολόκληρα για το πώς μπορώ να πλύνω τους τοίχους στο σπίτι, πώς να γυαλίσω τα ξύλινα πατώματα και πώς να τα καθαρίσω, πώς μπορώ να καθαρίσω τα χαλιά χωρίς να ξεβάψουν ή να χαλάσουν, πώς να καθαρίσω τα κάθε είδους μέταλλα - από μαχαιροπίρουνα μέχρι διακοσμητικά, χωρίς να πεθαίνω από τις φαρμακομυρωδιές, καθαριστικά για το ψυγείο, βοτανικά απολυμαντικά για το μπάνιο.

Μου άρεσε αυτό το βιβλίο. Μου άρεσε γιατί δεν χρειάστηκε να αφιερώσω χρόνο, όλες οι συνταγές εκτελούνται σε μηδενικό χρόνο και ήταν πολλές για κάθε περίπτωση, δεν χρειάστηκα εκατό χιλιάδες περίπλοκα υλικά, αλλά ό,τι είχα στο σπίτι μου, μου άρεσε μάλιστα που ήταν βότανα της ελληνικής γης και μου άρεσε που μετά από κάθε νοικοκυροσύνη, φυσική φρεσκάδα πλημμύριζε το σπίτι.

Για να μη μιλήσω για το ότι δεν αισθανόμουν να εγκληματώ ουσιαστικά εναντίον μου. Τι άλλο να θελήσει κανείς;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πείνα και πενία
Η πενία είναι η στέρηση των αναγκαίων και η ανεπάρκεια και των στοιχειωδέστερων πόρων για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Πείνα και πενία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τελικά χρειαζόμαστε όλοι ψυχανάλυση;
Το σημαντικό στην ψυχαναλυτική διαδικασία είναι να μην ιατρικοποιείται ο ψυχισμός και το υποκείμενο να μην κατηγοριοποιείται σε «φυσιολογικό» και «άρρωστο»
Τελικά χρειαζόμαστε όλοι ψυχανάλυση;
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Το δόντι της Δικαιοσύνης
Ενα βαθύ αίσθημα ατιμωρησίας, τα επιδεικτικά προνόμια μιας διευρυμένης ελίτ, ιδεολογικής και ταξικής, σε άμεση συνομιλία με την εξουσία και τις επιταγές της.
Το δόντι της Δικαιοσύνης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το σπίτι ως μη αυτονόητο
Το σπίτι παύει να συστήνει προστασία εσωτερικών διεργασιών, καθώς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να εγκαθιδρυθεί ένας σταθερός δεσμός με τον οικείο χώρο του κατοικείν.
Το σπίτι ως μη αυτονόητο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ας σπάσουμε τα κλουβιά
Αν περιοριζόμαστε να βλέπουμε στα ζώα μόνο ένα ίχνος ευφυΐας, αλλά όχι την ικανότητα να παραγάγουν μια κοινωνική αλλαγή, τότε είμαστε δέσμιοι μιας «από τα πάνω» αντίληψης της ιστορίας την οποία γράφουν...
Ας σπάσουμε τα κλουβιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας