• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 9.0°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 10.1°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.6°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 6.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.4°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.5°C / 2.1°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 6.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 8.2°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.0°C / 9.2°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 5.3°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  59%

Σχεδιάζοντας ένα σπίτι

Alezik Photography @2016

Το τελευταίο καρέ στην Ειδομένη

 • A-
 • A+

Ο Αλέξης Τριανταφυλλίδης περιγράφει την εμπειρία του από την οποία προέκυψαν τα πορτρέτα της έκθεσης «Young Messiahs Paradox».

Είναι κοινωνικός λειτουργός και μεταπτυχιακός φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία βρεφών και νηπίων.

Εχει έντονο ενδιαφέρον για την προληπτική ψυχιατρική, την προσχολική παιδοψυχιατρική και την πρώιμη παρέμβαση.

Ο ίδιος ήρθε στην Ελλάδα το 1994, μετά τον πόλεμο Γεωργίας-Απχαζίας, ως πρόσφυγας πολέμου.

Οικογενειακή επανένωση προσφύγων. Μια αφορμή για συζήτηση

Alezik Photography @2016

Στον νέο χώρο εκδηλώσεων που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το Space Lab (Μοναστηρίου 18), η φωτογραφική έκθεση του Αλέξη Τριανταφυλλίδη έδωσε αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που διήρκεσε μέχρι το τέλος Απριλίου, συνδυάστηκαν με μια συζήτηση γύρω από το ζήτημα της οικογενειακής επανένωσης προσφύγων.

Ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσιάκαλος, και ο Αλέξης Τριανταφυλλίδης μετέφεραν εμπειρίες και σκέψεις από την επαφή τους με τους πρόσφυγες αλλά και την αγωνία των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα οικογενειών που προσπαθούν να ενωθούν με τα υπόλοιπα μέλη, κυρίως τους πατεράδες που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους Εθελοντές για τους Πρόσφυγες (Volunteers for Refugees), μια μικρή οργάνωση ακαδημαϊκών, καθηγητών, φοιτητών, εργαζομένων από την Ισπανία, στην οποία συμμετέχει και ο Αλέξης, και στηρίχθηκε από την ομάδα «Παιδαγωγοί της Αλληλεγγύης».

Alezik Photography @2016

«Τα πορτρέτα της έκθεσης "Young Messiahs Paradox"», λέει ο Αλέξης, «είναι όλα παιδιών που διέμεναν στο camp της Ειδομένης και τραβήχτηκαν λίγο καιρό πριν κλείσει. Κάποια από αυτά τα παιδιά κατάφεραν να επανενωθούν μετά από αρκετούς μήνες με άλλα μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ άλλα δυστυχώς βρίσκονται ακόμη και σήμερα εγκλωβισμένα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη».

Πρόκειται κυρίως για μητέρες με ανήλικα παιδιά ο πατέρας των οποίων έχει πάρει άσυλο σε κάποια άλλη χώρα, καθώς είχε καταφέρει να φτάσει εκεί πριν κλείσουν τα σύνορα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη κάποιο διαμέρισμα που τους έχει δοθεί από τους υπεύθυνους φορείς της χώρας στην οποία διαμένουν, με την πλειονότητα να ζουν στη Γερμανία.

Διαβάζοντας τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει το ιδιαίτερο βάρος που δίνεται στις περιπτώσεις των οικογενειακών επανενώσεων και την προτεραιότητα που θα έπρεπε να τίθεται από τις αρμόδιες αρχές.

Η οργάνωση VxR έχει προς το παρόν εξασφαλίσει τη διαβίωση έξι οικογενειών προσφύγων σε δύο διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη τα οποία νοικιάζει.

«Δυστυχώς υπάρχουν καθημερινά πολλές αντιξοότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, με κυριότερες τον μεγάλο χρόνο αναμονής των οικογενειών για να συνενωθούν με τα άλλα τους μέλη, αλλά και το κόστος διαβίωσής τους για το οποίο φροντίζουν οι εθελοντές», εξηγεί ο Αλέξης Τριανταφυλλίδης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το μονοπάτι των προσφύγων
Είναι οι τόποι απ’ όπου διήλθαν σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, Η Ελλάδα έπαψε να πνίγει πρόσφυγες και τους άφησε να φτάσουν στα βόρεια σύνορα. Αποκλείστηκαν εδώ 55.000 μετά το σφράγισμα των βαλκανικών...
Το μονοπάτι των προσφύγων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φοβική απέναντι στην ετερότητα
Οι μαθητές από τις μακρινές χώρες που μεταναστεύουν από τη μια γλώσσα στην άλλη θέλουν να μάθουν και να ενσωματωθούν, να κάνουν φίλους και να βγάλουν ρίζες.
Φοβική απέναντι στην ετερότητα
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η γυναίκα ως μετανάστευση
Η ποίηση της Γκέρβιτζ είναι μια ποίηση που προσεγγίζει το γυναικείο φαινόμενο με τρόπο πολυπρισματικό και ταυτόχρονα με μια αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Η γυναίκα ως μετανάστευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είδε τίποτα
Ενα κάλεσμα στα social media μετατράπηκε σε διεθνές κίνημα για το προσφυγικό στην Ευρώπη ● Εκατοντάδες γραφίστες μεταμόρφωσαν φωτογραφίες από τη Μόρια σε αφίσες, που θα εκτεθούν σε μεγάλα μουσεία της Ευρώπης...
Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είδε τίποτα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ανθρωποι-καθρέφτες εν μέσω πολλαπλών κρίσεων
Μεταμορφωνόμαστε διαρκώς σε καθρέφτες, μέσα στους οποίους οι άλλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν κατά συνέπεια καλύτερα την κοινωνική τους συνθήκη.
Ανθρωποι-καθρέφτες εν μέσω πολλαπλών κρίσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας