• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  12°C 9.6°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  0 BF
  84%

Αν εξαιρέσει κανείς το πολύ υψηλό κόστος τους, οι έξυπνες οδοντόβουρτσες καταφέρνουν όσα δεν επιτυγχάνουν οι συμβατικές

Καθάρισμα δοντιών με οδηγίες από το κινητό

 • A-
 • A+

Η υγιεινή του στόματος είναι μια δύσκολη υπόθεση η οποία, μεταξύ άλλων, απαιτεί πλύσιμο των δοντιών τουλάχιστον τρεις φορές ημερησίως.

Παρά ταύτα οι μελέτες έχουν καταδείξει ότι, άσχετα με την καθημερινή φροντίδα τους, οι πιθανότητες ενός 20χρονου να έχει ένα χαλασμένο δόντι ξεπερνούν το 90%, ενώ στη μέση ηλικία αρκετά δόντια θα του έχουν πέσει ή θα παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

Πέραν του συχνού πλυσίματος, τα τελευταία χρόνια όταν, ειδικά το βράδυ, έρχεται η ώρα να τα βουρτσίσουμε, οι οδοντίατροι συνιστούν τη χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας κι αυτό επειδή, όπως επισημαίνουν, συνήθως το βούρτσισμα γίνεται πλημμελώς απλούστατα λόγω... βαρεμάρας.

Ακριβώς όμως λόγω αυτής της βαρεμάρας συνήθως δεν βουρτσίζουμε για αρκετό χρόνο τα δόντια μας, δεν περνάμε όλες τις επιφάνειές τους με οδοντόπαστα και δεν εκτελούμε σωστά τις κινήσεις, με αποτέλεσμα πολλές επιφάνειες να παραμένουν με υπολείμματα τροφών.

Ολα τα παραπάνω προβλήματα υπόσχονται να λύσουν οι «έξυπνες» ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, τις οποίες συνιστούν πλέον και οι οδοντίατροι.

Αν εξαιρέσει κανείς το πολύ υψηλό κόστος τους, καταφέρνουν όσα δεν επιτυγχάνουν οι συμβατικές. Ωστόσο η τεχνολογία τρέχει και από τις ηλεκτρικές περάσαμε στις «έξυπνες».

Οι εφοδιασμένες με Bluetooth και τεχνολογία αιχμής οδοντόβουρτσες συνδέονται άμεσα με το κινητό και σας καθοδηγούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του βουρτσίσματος, υποδεικνύοντας τα δόντια στα οποία πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή κατά τη διάρκεια του πλυσίματος ο χρήστης, το πόση ώρα πρέπει να διαρκέσει η διαδικασία και κάθε πότε πρέπει να μετακινεί το ηλεκτρικό βουρτσάκι από το ένα δόντι στο άλλο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αξίζουν τα χρήματά τους καθώς ορισμένες «φλερτάρουν» τα 200 δολάρια! Ετσι οι συντάκτες του περιοδικού τεχνολογίας Wired δοκίμασαν έξι «έξυπνες» οδοντόβουρτσες προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και για να τις βαθμολογήσουν σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10.

Τον υψηλότερο βαθμό (9/10) έλαβε η Philips Sonicare Flex Care Platinum Connected HX9120 με τιμή απόκτησης τα 163 δολάρια.

Διαθέτει υφασμάτινη λαβή για γερό κράτημα και κινείται με μεγάλη ευκολία στη στοματική κοιλότητα, την οποία κατανέμει σε έξι περιοχές και σας οδηγεί οπτικά (μέσω του κινητού) στις περιοχές τις οποίες πρέπει να βουρτσίσετε.

Ετσι σε κάθε περιοχή που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πλυσίματος το χρώμα στο κινητό από γκρι γίνεται λευκό.

Επιπροσθέτως σας ενημερώνει διαρκώς αν η πίεση με την οποία πλένετε τα δόντια σας είναι υπερβολικά μεγάλη ή πολύ μικρή, διαθέτει τρεις διαφορετικούς τρόπους βουρτσίσματος και ισάριθμες βαθμίδες ισχύος, ενώ καθ΄ όλο το διάστημα που μένει στη θήκη της «αυτο-απολυμαίνεται» με ένα λαμπάκι που εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία.

Δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η Sonicare Diamond Clean HX9392 με κόστος 185 δολάρια.

Προσφέρει την ίδια εντυπωσιακή εμπειρία, διαθέτει δύο παραπάνω τρόπους βουρτσίσματος, αλλά μόνο μία κλίμακα ισχύος.

Το ατού της δεν είναι πάντως άλλο από τη γυάλινη θήκη στην οποία βρίσκεται ο ασύρματος φορτιστής.

Με βαθμό 6/10 ακολουθεί η Genius Pro 8.000 της Oral B. Διαθέτει περιστρεφόμενη βούρτσα σε αντίθεση με τις Philips, οι οποίες λειτουργούν με δονήσεις.

Η επιλογή της περιστρεφόμενης ή της δονούμενης βούρτσας είναι καθαρά προσωπική.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά τη σχετική εφαρμογή σε κινητό υστερεί σε σχέση με τις Philips αφού, αντί να βασίζεται σε αισθητήρες για να εντοπίσει τη θέση της οδοντόβουρτσας, χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού για να «επιβλέπει» το βούρτσισμα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σταθείς όρθιος και εντελώς ακίνητος μπροστά στον καθρέφτη, αλλιώς σε βομβαρδίζει με μηνύματα ότι δεν αναγνωρίζει το πρόσωπό σου!

Κοντολογίς προσπαθείς περισσότερη ώρα να βρεις τη σωστή θέση απέναντι στον καθρέφτη, αντί να παρακολουθείς το πλύσιμο των δοντιών σου.

Εξαιρουμένης πάντως αυτής της σημαντικής αδυναμίας, κατά τα λοιπά διαθέτει 6 τρόπους βουρτσίσματος ενώ κινείται άριστα μέσα στη στοματική κοιλότητα.

Οι υπόλοιπες τρεις οδοντόβουρτσες του «τεστ» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιαιτέρως «έξυπνες» και σίγουρα όχι στον ίδιο βαθμό με τις τρεις πρώτες του... βάθρου, καθώς δεν διαθέτουν την εφαρμογή που απαιτείται προκειμένου να συνδυάζονται με κινητό τηλέφωνο.

Τη βάση (5/10) παίρνει η Waterpik Complete Care 5.5 με κόστος 120 δολάρια, η οποία το μόνο αξεσουάρ που διαθέτει, πέραν του ηλεκτροκινητήρα, είναι ένα σύστημα εκτόξευσης νερού στη διάρκεια του πλυσίματος.

Με 81 δολάρια και βαθμολογία 5/10 μπορείτε να αγοράσετε το φτηνότερο μοντέλο Care 5.0 της ίδιας εταιρείας, η οποία είναι μεν φτωχότερη εμφανισιακά, αλλά διαθέτει και αυτή το σύστημα εκτόξευσης νερού.

Τέλος, με βαθμό επίσης 5/10 και κόστος 65 δολάρια υπάρχει και η Goby, η οποία διαθέτει δύο ταχύτητες και ένα σταντ για φόρτιση και στέγνωμα.

Στην τελευταία αυτή κατηγορία πάντως κυκλοφορούν δεκάδες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;
Συνιστά ένα ερώτημα το οποίο υφίσταται από την εποχή που πρωτοήρθε στην καθημερινότητά μας η κινητή τηλεφωνία και δεν είναι άλλο από το πόσο επικίνδυνη είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η ακτινοβολία που...
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ηρθε το Blackberry Keynote
Τη δεκαετία του 2000 θεωρούνταν must, ωστόσο γρήγορα ξεπεράστηκε από τα δεκάδες smartphones που κατέκλυσαν στη συνέχεια την αγορά. Ο λόγος για το BlackBerry, το οποίο φέτος επιστρέφει ανανεωμένο με οθόνη...
Ηρθε το Blackberry Keynote
ΝΗΣΙΔΕΣ
Gadgets
Μοιάζει απίστευτο κι όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό! Ο λόγος για τον τεχνολογικό γίγαντα Apple, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πουλήσει συνολικά στη Νέα Ζηλανδία συσκευές αξίας 4,2 δισ. δολαρίων αλλά,...
Gadgets
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καρδιογράφημα με το κινητό...
Είναι ευρύτατα γνωστό ότι οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους δολοφόνους, καθώς μόνον στις ΗΠΑ ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται σ' αυτές, ενώ δεδομένο αποτελεί ότι η έγκαιρη...
Καρδιογράφημα με το κινητό...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τον Απρίλιο το GALAXY S8
Υπομονή μέχρι τον Απρίλιο! Αυτό θα πρέπει να κάνουν όσοι περιμένουν εναγωνίως την εμφάνιση του Samsung Galaxy S8 στις βιτρίνες των καταστημάτων. Οπως διευκρίνισε η εταιρεία, τελικώς η νέα «ναυαρχίδα» της δεν...
Τον Απρίλιο το GALAXY S8
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η λυδία λίθος της Αpple
Εχουν περάσει 10 χρόνια από τον Ιανουάριο του 2007, οπότε ο εν ζωή τότε πρόεδρος της Apple Στιβ Τζομπς παρουσίασε το πρώτο iPhone αλλάζοντας τα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία και τους προσωπικούς υπολογιστές...
Η λυδία λίθος της Αpple

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας