• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 21.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.4°C / 20.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  3 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 27.8°C
  4 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  79%

Η τελευταία του έκθεση, στην οποία πρωταγωνιστεί ένας τεράστιος καμβάς με την εικόνα του Χριστού

ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Από τις ισλανδικές ακτές στους αθηναϊκούς χώρους τέχνης

 • A-
 • A+

Τον ανακαλύψαμε στη στοά Κουρτάκη της οδού Κολοκοτρώνη, καλά «κρυμμένο» στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα σε βιβλία λογοτεχνίας και ποίησης.

Ο Λευτέρης Γιακουμάκης εκθέτει την τελευταία του ζωγραφική δουλειά, με τίτλο «Totus Floreo», στον πολυχώρο «Φωταγωγό» που φιλοξενεί και τις εξαιρετικές εκδόσεις Ροδακιό.

Πρόκειται για μια ιδιάζουσα έκθεση ενός καθ' όλα διαφορετικού καλλιτέχνη.

Ο ίδιος, αν και δεν φανερώνει ποτέ σε φωτογραφίες το πρόσωπό του, ωστόσο δεν κρύβει τίποτα από τη ζωή ή τη φιλοσοφία του για τη ζωή και φυσικά για την τέχνη. Ή, πιο σωστά, την τέχνη του.

Αντίθετα με πολλούς νέους στη χώρα μας, που απογοητεύονται και παραμένουν ανενεργοί (και άνεργοι), ο 32χρονος Λευτέρης Γιακουμάκης αποφάσισε να πρωτοτυπήσει.

Μετά το πέρας των σπουδών του στην Καλών Τεχνών (ΑΠΘ), ανακάλυψε δύο πράγματα: κατ' αρχάς, ότι είναι σχεδόν αδύνατον να επιβιώσει κάνοντας αυτό που αγαπάει και σπούδασε και δεύτερον, ότι είναι σχεδόν αδύνατον να επιβιώσει στη χώρα κάνοντας και οτιδήποτε άλλο.

ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Ετσι αποφάσισε να ταξιδέψει έως τη μακρινή και σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους από εμάς Ισλανδία και να δουλέψει εκεί... ως ψαράς.

«Είχα πάει νωρίτερα με ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, όπου γνώρισα κάπως τον τόπο αλλά και τους ανθρώπους. Οι Ισλανδοί, αν και ελάχιστοι -είναι περίπου 320.000- διατηρούν την πρωτιά στο διάβασμα, αγαπούν τον τόπο τους και είναι αρκετά φιλόξενοι» μας λέει.

«Ωστόσο καθώς είναι τόσο λίγοι, ακόμη κι αν γίνονται σκάνδαλα στη χώρα, ελάχιστοι εν τέλει διαμαρτύρονται ουσιαστικά καθώς όλο και κάποια συγγένεια θα υπάρχει με τους κυβερνώντες.

Δεν είναι τυχαίο πως όταν βγήκε το σκάνδαλο με τα Panama Papers και αφορούσε τον πρωθυπουργό και στελέχη της κυβέρνησης, παρά τις διαμαρτυρίες, δέχτηκαν να παραμείνει η κυβέρνηση στη θέση της για άλλους εννέα μήνες και μετά την ξαναψήφισαν».

Ζω εκεί σχεδόν μισό χρόνο δουλεύοντας στη βιομηχανία του ψαρέματος ως εργάτης.

Μένω σε ένα μικρό χωριό 1.200 κατοίκων, το Σίκλουφιορδουρ ή Σίκλο για συντομία.

Η ζωή δεν είναι εύκολη, αλλά έχει γίνει το χωριό μου. Η Ισλανδία είναι σχεδόν γεωμετρική με πολλές επίπεδες εκτάσεις, ακόμη και οι ορεινοί όγκοι φανερώνουν ξεκάθαρα το σχήμα τους. Και είναι γεμάτη θρύλους».

Αυτούς τους θρύλους και τα τοπία είχε αποτυπώσει στην προηγούμενη έκθεσή του, που έγινε και βιβλίο (στα ελληνικά και τα ισλανδικά) με τίτλο «55 τρόποι να προφέρετε τη λέξη Σίκλουφιορδουρ».

Οσο για την τωρινή, με τίτλο «Totus Floreo», εκεί πραγματεύεται με εξαιρετικά έξυπνο τρόπο μεσαιωνικά μοτίβα τα οποία έχει «πειράξει» με τον δικό του τρόπο.

ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Ο ίδιος εμπνεύστηκε από τη χριστιανική τέχνη του πρώιμου Μεσαίωνα (εικονογραφήσεις χειρογράφων, χαρακτικά και ζωγραφική των Φλαμανδών πριμιτίφ).

«Σχεδόν η μισή ιστορία της δυτικής τέχνης βασίζεται ως θεματολογία στη χριστιανική θρησκεία. Συνακόλουθα οι χριστιανικοί μύθοι, που τόσο όμορφα και εφευρετικά αποτυπώθηκαν από τους καλλιτέχνες του Μεσαίωνα, βρίσκονται πολλές φορές στη βάση ακόμη και των πιο προοδευτικών ιδεών της ευρωπαϊκής σκέψης, όχι τόσο σε λογικό όσο σε ψυχολογικό επίπεδο» εξηγεί.

«Με αυτή τη σκέψη ως αφετηρία θέλησα να συνδυάσω εικόνες από τη σύγχρονη μαζική κουλτούρα με τη χριστιανική εικονογραφία για να προσεγγίσω νευρώσεις τού σήμερα στο πλαίσιο του μυστικισμού από τον οποίο πηγάζουν».

Στο μέλλον επιθυμεί να ασχοληθεί και με το κόμικς. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν ένα νέο παιδί, που έχει αποδείξει πως για να πάρει τη ζωή του στα χέρια του δεν φοβάται ούτε να δουλέψει ούτε να κουραστεί, χωρίς ωστόσο να προδώσει και τις δικές του αξίες (καλλιτεχνικές και όχι μόνο -ο Λευτέρης εξάλλου δηλώνει παρών δυναμικά και στον χώρο του πολιτικού ακτιβισμού), τότε το μόνο που έχουμε να περιμένουμε από εκείνον είναι να μην αλλάξει.

Και φυσικά, στην προκειμένη περίπτωση, την επόμενη έκθεσή του.

ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

 Info

Στον πολυχώρο «Φωταγωγός» (εκδόσεις Ροδακιό, Κολοκοτρώνη 59Β και Λιμπονά, Αθήνα).

Στο βάθος της στοάς Κουρτάκη. Θα περάσετε μέσα από το υπέροχο καφέ Noel (Κολοκοτρώνη 59Β, τηλ. 211-2159534), το οποίο ευχαριστούμε για την ευγενική φιλοξενία για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00-20.00. Σάββατο-Κυριακή, 12.00-18.00.

Συνήθως τα μεσημέρια, μετά τις 15.00, ο καλλιτέχνης είναι εκεί. Ως 6/5/2017.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
100 χρόνια Bauhaus!
Ηταν ένα από τα ισχυρότερα, πιο πρωτοποριακά και αντιφασιστικά καλλιτεχνικά (τελικά όχι μόνο) κινήματα στην Ευρώπη του 20ού αιώνα. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που ο Βάλτερ Γκρόπιους ίδρυσε στη...
100 χρόνια Bauhaus!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εικονική περιήγηση στο Μουσείο
Η εικονική περιήγηση στους χώρους του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών είναι πραγματικότητα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας –μέσω Γυαλιών Επαυξημένης Πραγματικότητας (VR glasses)–, δίνοντας τη δυνατότητα σε...
Εικονική περιήγηση στο Μουσείο
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Στον αστερισμό της παράνοιας»
Ο Στέργιος Σαββίδης γεννήθηκε το 1941 στο Αρμενοχώρι Φλώρινας. Ο πατέρας και ο θείος του στρατεύτηκαν οικογενειακώς στην Αντίσταση και διώχθηκαν μετά την Κατοχή για τα φρονήματά τους. Μετά το Γυμνάσιο σπούδασε...
«Στον αστερισμό της παράνοιας»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιστήμη και θρησκεία: φίλοι ή εχθροί;
Ερχεται στην Ελλάδα ακριβώς τη στιγμή που το θέμα «θρησκεία, επιστήμη και εκπαίδευση» έχει ανοίξει για τα καλά. Φυσικά, για τον κορυφαίο μελετητή της Ιστορίας των Επιστημών, Τζον Μπρουκ, το ζήτημα επιστήμης...
Επιστήμη και θρησκεία: φίλοι ή εχθροί;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στραβή σκεπή, γυρτή καμινάδα…
Αν και η σύγχρονη πόλη των οικοδομικών μεγαθηρίων τα έδιωξε από τους δρόμους και η αυριανή κοινωνία εξωθεί τους γονείς να απαιτούν από αυτά όλο και περισσότερο εξωσχολικό φόρτωμα, τα παιδιά βρίσκουν τον δικό...
Στραβή σκεπή, γυρτή καμινάδα…
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ποιος από εσάς τους τρελούς έχει κότσια;»
Πρόκειται για μια πολύ δυνατή επανέκδοση και ίσως την κατάλληλη στιγμή (πολιτικά και κοινωνικά μιλώντας). Μήπως γιατί είναι μια ταινία που στηλιτεύει την αδιαλλαξία της εξουσίας;
«Ποιος από εσάς τους τρελούς έχει κότσια;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας