• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 27.2°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 35.4°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.0°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  5 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 28.3°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.0°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  43%

«Στον αστερισμό της παράνοιας»

 • A-
 • A+

Ο Στέργιος Σαββίδης γεννήθηκε το 1941 στο Αρμενοχώρι Φλώρινας. Ο πατέρας και ο θείος του στρατεύτηκαν οικογενειακώς στην Αντίσταση και διώχθηκαν μετά την Κατοχή για τα φρονήματά τους. Μετά το Γυμνάσιο σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του ΑΠΘ και συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα του 1-1-4 και του 15% για την Παιδεία, ενώ, ως μέλος του Συνδέσμου Ράσελ για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, ένιωσε τον συγκλονισμό της δολοφονίας του Λαμπράκη.

Τόσο η κυβέρνηση των αποστατών, το 1966, όσο και η δικτατορία αρνήθηκαν τον διορισμό του στο Δημόσιο. Μετά τη δικτατορία αποφοίτησε από το τμήμα οργάνωσης και διοίκησης της ΑΣΒΘ. Στη συνέχεια διορίστηκε ως φυσικός και έλαβε από το ΑΤΕΙΘ το ενδεικτικό της Περιβαλλοντολογίας, στο πνεύμα της υπηρέτησης νέων θεσμών της εκπαίδευσης.

Τα τελευταία χρόνια ο κ. Σαββίδης ασχολείται με τη συγγραφή. Κατ' αρχήν ασχολήθηκε με βοηθήματα για την εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενό του, τη Φυσική.

Εξαιρετικό ήταν το πόνημά του «Ηλεκτρομαγνητισμός και μετάδοση Η/Μ κυμάτων», που έγραψε μαζί με τον Αντώνη Σκούντζο με σκοπό να βοηθήσει σπουδαστές των ΤΕΙ και φοιτητές πανεπιστημίων να κατανοήσουν τη βαθιά σχέση ανάμεσα στην ομορφιά των φαινομένων της φύσης και τη μαγεία των τεχνολογικών επιτευγμάτων της εποχής μας.

Δεν έχουν πολλοί άνθρωποι την ικανότητα να συνδυάζουν, σε κατανοητή γλώσσα, ιδιάζουσες εξισώσεις της φυσικής επιστήμης (όπως οι εξισώσεις του Μάξγουελ εν προκειμένω) με τη σύγχρονη πραγματικότητα και την εξέλιξή της.

Ωστόσο, πριν από λίγο καιρό, ο κ. Σαββίδης ξαναγύρισε πραγματικά στις θεμελιακές δυνάμεις της ζωής - της δικής του αλλά και πολλών άλλων στην Ελλάδα.

Στο βιβλίο του «Στον αστερισμό της παράνοιας - Η γενιά της λειψής δημοκρατίας» (εκδόσεις Ερωδιός) καταγράφει ένα οδοιπορικό από βιώματα και εμπειρίες από τις δεκαετίες '50 και '60, ξεκινώντας από το περιβάλλον μιας προσφυγικής οικογένειας στην τυπική ελληνική επαρχία, για να καταλήξει στη ζωή στις μεγάλες πόλεις, κυρίως τη Θεσσαλονίκη αλλά και την πρωτεύουσα.

Η γραφή του μας μεταφέρει στην επώδυνη (αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα) εποχή των κινημάτων της φοιτητικής νεολαίας στις αρχές του '60 (1-1-4, κίνημα ειρήνης κ.ά.).

Αυτή είναι η εποχή των μεγάλων συγκρούσεων, οι πρωταγωνιστές της οποίας (γνωστοί και λιγότερο γνωστοί) ευτυχώς ακόμη ζουν, θυμούνται και καταγράφουν.

Οι νέοι τότε με διαδηλώσεις και πορείες αποτύπωναν τις προσδοκίες των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή, μέσα από αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Ιστορία μπορεί να γράφεται από τους «νικητές», ωστόσο η μικροϊστορία έχει -ευτυχώς- λάβει την αξία που της πρέπει εδώ και δεκαετίες. Αυτή η μικροϊστορία βασίζεται στις προσωπικές μαρτυρίες, στις οποίες δεν έχει νόημα να ψάχνει κανείς την αντικειμενικότητα, αλλά την εγκυρότητα και την αξιοπιστία. Αν προσθέσουμε και την προσεγμένη γραφή, το εν λόγω βιβλίο αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι της αλήθειας της χώρας μας. Και φυσικά, ένα ελκυστικό ανάγνωσμα.

Διόρθωση: Πράγματι ο κ. Σαββίδης έχει γράψει πολλά βιβλία για τη Φυσική, ωστόσο το «Ηλεκτρομαγνητισμός και μετάδοση Η/Μ κυμάτων» δεν είναι το ιδίου όπως αναφέρεται στο κείμενο. Πρόκειται για συνωνυμία, λάθος το οποίο έχει γίνει από όλους τους γνωστούς και επίσημους ιστοτόπους βιβλιογραφίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης Επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία
Η αναδιαμόρφωση του χάρτη των ΑΕΙ με τις συνέργειες ιδρυμάτων που οδηγούν σε σχηματισμούς μεγάλου μεγέθους και ισχυρής διεπιστημονικότητας είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για τη διαμόρφωση ισχυρών ακαδημαϊκών...
Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης Επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παρεμβάσεις με ορίζοντα τριετίας
Η αυτοαξιολόγηση και άλλες παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βρίσκονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας μαζί με την έναρξη της μεγάλης αναδιάρθρωσης στην τριτοβάθμια, τα...
Παρεμβάσεις με ορίζοντα τριετίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκέψεις για την εκπαίδευση στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον
Τα χρήματα που ξοδεύονται είναι πολλά και τα αποτελέσματα κανείς δεν τα αξιολογεί, ώστε να βγουν σωστά συμπεράσματα και να οδηγήσουμε την παιδεία μας σε δρόμους που να ανταποκρίνονται στο αύριο, την ανάπτυξη,...
Σκέψεις για την εκπαίδευση στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από ακαδημαϊκούς, καλά πάμε!
Εννέα Ελληνες ακαδημαϊκοί που διδάσκουν σε ΑΕΙ της χώρας μας συγκαταλέγονται στην ετήσια λίστα Highly cited researchers 2016 περίπου 3.000 ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, που συντάσσει ο...
Από ακαδημαϊκούς, καλά πάμε!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ο αποκλεισμός των ΤΕΙ πάσχει νομιμότητας...»
Την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας «προς αποκατάσταση της αναγνωρισιμότητάς τους ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» ζητούν τα ΤΕΙ με αφορμή τον αποκλεισμό τους από τη Γενική Συνέλευση του υπό ίδρυση...
«Ο αποκλεισμός των ΤΕΙ πάσχει νομιμότητας...»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
240 εκατ. για την έρευνα
​Η δρομολόγηση του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας φαίνεται πολύ ελκυστικό εγχείρημα, και είναι. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται η ίδρυση ενός «ανεξάρτητου, ευέλικτου και αξιοκρατικού...
240 εκατ. για την έρευνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας