• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.0°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 27.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.5°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.7°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.4°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 28.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  76%

Ο κάτοχος της συσκευής τοποθετεί τα δάχτυλά του για 30΄΄ και έχει αμέσως ένα αναλυτικό καρδιογράφημα

Καρδιογράφημα με το κινητό...

 • A-
 • A+

Είναι ευρύτατα γνωστό ότι οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους δολοφόνους, καθώς μόνον στις ΗΠΑ ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται σ' αυτές, ενώ δεδομένο αποτελεί ότι η έγκαιρη διάγνωσή τους μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές.

Ωστόσο το να εντοπίσει ο γιατρός τα καρδιολογικά προβλήματα στη σωστή χρονική στιγμή είναι περισσότερο θέμα καθαρής τύχης.

Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για τον εντοπισμό τυχόν προβλήματος παραμένει το ηλεκτροκαρδιογράφημα, ενώ υπάρχουν και φορητές ανάλογες συσκευές, μικρότερης ακρίβειας βεβαίως. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι αρκούνται σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και δεν προχωρούν σε περαιτέρω εξετάσεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες στο αμερικανικό περιοδικό τεχνολογίας Wired, αυτό δεν αρκεί προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόωρα σημάδια μια καρδιοπάθειας. Στους ήδη διαγνωσμένους με καρδιοπάθεια ασθενείς, λύση αποτελεί η απόκτηση ενός μικρού φορητού καρδιογράφου. Τι γίνεται όμως με όσους κινδυνεύουν από την καρδιά τους και δεν έχουν συμπτώματα ή δεν τα γνωρίζουν;

Μια εξαιρετική πρόταση αποτελεί η Kardia της εταιρείας Alive Cor, μια μικρή συσκευή η οποία μοιάζει με λεπτό φορητό κασετόφωνο και κοστίζει μόλις 100 δολάρια. Ο κάτοχός της μπορεί να την εφαρμόσει είτε στο πίσω μέρος του κινητού του είτε να τη βάλει στο πορτοφόλι του. Στη συνέχεια αρκεί να τοποθετήσει τα δάχτυλά του επάνω της για 30 δευτερόλεπτα και μετά, ένα αναλυτικό καρδιογράφημα θα παρουσιαστεί στην οθόνη του κινητού του.

Οπως σχολιάζει ο ειδικός Τύπος, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό! Κι αυτό επειδή πρόκειται για μια συσκευή εξαιρετική μικρή, βολική, αλλά και υψηλής ακρίβειας. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η συσκευή αποθηκεύει στη μνήμη της τα καρδιολογικά σας δεδομένα και χάρη σ' ένα σύστημα τεχνητών νευρώνων και αλγόριθμων ανιχνεύει τα συμπτώματα μιας επικείμενης καρδιοπάθειας, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να αλλάξει ριζικά τον μέχρι σήμερα τρόπο διάγνωσης των καρδιακών ασθενειών.

Μέχρι στιγμής οι δημιουργοί της Kardia κατάφεραν να πείσουν τόσο τους επενδυτές όσο και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τη γνωστή μας FDA, για τη σημασία της χρήσης της, ενώ ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία των ΗΠΑ, η κλινική Mayo, και η εταιρεία ηλεκτρονικών ιατρικών συσκευών Omron ανακοίνωσαν τη χρηματοδότησή της με το ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οπως μάλιστα υπογράμμισε ο Μάικλ Σνάιντερ, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η ευχρηστία της μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερους ελέγχους των ασθενών, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης ενός καρδιολογικού προβλήματος.

Αυτό που είναι απολύτως πρωτοποριακό δεν αφορά τόσο αυτή καθεαυτή τη συσκευή, καθώς παρόμοιες υπάρχουν αρκετές τα τελευταία χρόνια. Το άκρως πρωτοποριακό στοιχείο της είναι το νευρωνικό της δίκτυο, το οποίο δημιούργησαν επιστήμονες που εργάστηκαν στο παρελθόν σε εταιρείες όπως η Gmail, η Google Maps, η YouTube και η Google Photos.

«Καταφέραμε μετά από χρόνια προσπαθειών να δημιουργήσουμε ένα νευρωνικό δίκτυο με τέσσερις συσπειρούμενες επιστρώσεις, οι οποίες εξετάζουν 3.000 παραμέτρους της καρδιακής λειτουργίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alive Cor, Βικ Γκουντότρα.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι μετά από μόλις έναν μήνα χρήσης της συσκευής, χάρη στο υπερ-εξελιγμένο σύστημά της, είναι σε θέση να παρουσιάσει το καρδιακό προφίλ του χρήστη της, κάτι το οποίο διασφαλίζει ότι η οποιαδήποτε μελλοντική ανωμαλία ή δυσλειτουργία θα εντοπιστεί άμεσα, με προφανή τα οφέλη που έχει για την υγεία κάτι τέτοιο.

Κι αυτό επειδή, σε αντίθεση με τα απλούστερα μηχανήματα, δεν ελέγχει απλώς τις διακυμάνσεις του σφυγμού, αλλά πώς λειτουργεί στο σύνολό του το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.

Μέχρι στιγμής η Alive Cor έχει πάρει έγκριση από την FDA μόνο για την αναγνώριση της κολπικής μαρμαρυγής, ένα πρώιμο σύμπτωμα του εμφράγματος, αν και η συσκευή μπορεί να ελέγξει ανά πάσα στιγμή εάν κάτι δεν πάει καλά, προκειμένου να καλέσετε άμεσα τον γιατρό ή να μεταβείτε στο νοσοκομείο.

Ο Γκουντότρα μάλιστα ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα ασθενούς, ο οποίος παρουσίασε πρόβλημα στη λειτουργία της δεξιάς βαλβίδας την ώρα που κοιμόταν. Η συσκευή το κατέγραψε και ο καρδιολόγος τον οποίο συνάντησε την επόμενη μέρα γνώριζε, χάρη στο Kardia, ακριβώς το πρόβλημα του ασθενούς.

«Είναι σαν να είσαι διαρκώς συνδεδεμένος με έναν εξελιγμένο καρδιογράφο, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο» εξηγεί. «Στο κοντινό μέλλον πάντως ο καρδιολογικός έλεγχος θα είναι το ίδιο απλός με αυτόν της θερμοκρασίας μας, που κάνουμε μ' ένα απλό θερμόμετρο» κατέληξε ο Γκουντότρα.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;
Συνιστά ένα ερώτημα το οποίο υφίσταται από την εποχή που πρωτοήρθε στην καθημερινότητά μας η κινητή τηλεφωνία και δεν είναι άλλο από το πόσο επικίνδυνη είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η ακτινοβολία που...
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τον Απρίλιο το GALAXY S8
Υπομονή μέχρι τον Απρίλιο! Αυτό θα πρέπει να κάνουν όσοι περιμένουν εναγωνίως την εμφάνιση του Samsung Galaxy S8 στις βιτρίνες των καταστημάτων. Οπως διευκρίνισε η εταιρεία, τελικώς η νέα «ναυαρχίδα» της δεν...
Τον Απρίλιο το GALAXY S8
ΝΗΣΙΔΕΣ
Νέο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου
Η νέα θεραπεία βασίζεται σε μια πειραματική προσέγγιση, γνωστή ως μαγνητική υπερθερμία, η οποία μετατρέπει την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε θερμότητα.
Νέο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα αίτια και οι πιθανές λύσεις
Μέρος της πρόκλησης για τους κατασκευαστές τσιπ είναι ότι ορισμένοι πελάτες μπορεί να κάνουν «διπλή παραγγελία» ή να αγοράζουν περισσότερα εξαρτήματα από όσα χρειάζονται.
Τα αίτια και οι πιθανές λύσεις
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δραματικές ελλείψεις στους επεξεργαστές
Χιλιάδες εταιρείες καταγράφουν καθυστερήσεις στην παραγωγή λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων εξαρτημάτων, που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.
Δραματικές ελλείψεις στους επεξεργαστές
ΝΗΣΙΔΕΣ
«I feel you»… Covid-19
Ενα νέο έξυπνο βραχιολάκι χειρός (smartband), θα βοηθήσει στην επίτευξη της κοινωνικής αποστασιοποίησης, με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19. Η μικρή «έξυπνη» φορητή συσκευή αναπτύχθηκε από ομάδα...
«I feel you»… Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας