• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    26°C 23.3°C / 27.4°C
    1 BF
    56%
  • Θεσσαλονίκη
    Αραιές νεφώσεις
    24°C 22.3°C / 24.4°C
    0 BF
    80%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    24°C 23.7°C / 24.4°C
    2 BF
    67%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.9°C / 18.9°C
    2 BF
    70%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 20.2°C / 20.2°C
    2 BF
    65%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    23°C 22.4°C / 23.7°C
    2 BF
    72%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    20°C 19.5°C / 20.0°C
    2 BF
    44%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    26°C 24.0°C / 25.8°C
    1 BF
    70%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    25°C 25.5°C / 25.5°C
    1 BF
    35%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    23°C 23.3°C / 23.3°C
    1 BF
    55%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    22°C 22.3°C / 26.8°C
    3 BF
    73%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    25°C 25.3°C / 25.3°C
    3 BF
    69%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    2 BF
    83%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 25.3°C / 25.3°C
    1 BF
    39%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    26°C 25.6°C / 25.7°C
    2 BF
    41%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    27°C 26.6°C / 26.6°C
    2 BF
    44%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    26°C 24.0°C / 27.6°C
    1 BF
    42%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    23°C 21.0°C / 23.3°C
    1 BF
    79%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    24°C 23.1°C / 24.4°C
    1 BF
    50%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 19.2°C / 19.2°C
    1 BF
    53%

«Από το χωράφι μας απ’ ευθείας στο τραπέζι σας»

  • A-
  • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η καθημερινότητα του βιοκαλλιεργητή που κατεβαίνει στις λαϊκές αγορές είναι ακόμη πιο σκληρή από το να ήταν μοναχά αγρότης που διαθέτει την παραγωγή του σε εταιρείες διακίνησης βιολογικών προϊόντων ή διά μέσου καταστημάτων.

Με το χάραμα ξεκινούν και πάνε στα χωράφια να συγκομίσουν ό,τι είναι έτοιμο και μπορεί να πάει στην αγορά. Φορτώνουν τα καφάσια με τα προϊόντα τους στο αγροτικό και ξεκινούν.

Φτάνουν στην Αθήνα, στο μέρος όπου κάθε φορά, ανάλογα με την ημέρα, διεξάγεται η λαϊκή αγορά και στήνουν τον πάγκο τους.

Στέκονται εκεί για περίπου τέσσερις ώρες και κατόπιν, ξεστήνουν, ξαναφορτώνουν το αγροτικό και παίρνουν τον δρόμο του γυρισμού.

Κι αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Στη βιολογική λαϊκή αγορά του Φαλήρου που πήγαμε, μιλήσαμε με αγρότες που έρχονται από πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

Βρήκαμε κηπευτικά από την Κρήτη, όσπρια από τον Φενεό και τα Γρεβενά, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αυγά φρέσκα, ελευθέρας βοσκής, από τη Λακωνία, εσπεριδοειδή από την Τροιζηνία, μέχρι καρύδια και αμύγδαλα από την Πελοπόννησο, το Πήλιο και τη Βόρεια Ελλάδα.

Οσο για τις τιμές τους; Το κόστος των βιολογικών έχει πια ελάχιστες διαφορές με αυτό των προϊόντων στις συμβατικές λαϊκές.

«Είμαστε ήσυχη αγορά, δεν έχουμε ανταγωνισμούς, δεν διαλαλούμε το προϊόν μας»

Το πώς λειτουργούν οι βιολογικές λαϊκές αγορές, ποιοι συμμετέχουν σε αυτές, ποιες είναι οι δεσμεύσεις των παραγωγών απέναντι στους συναδέλφους τους αλλά και τους καταναλωτές, μας τα εξήγησε η βιοκαλλιεργήτρια Ιωάννα Βόλη, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής.

«Ο σύλλογος έχει περίπου 250 μέλη και λειτουργούμε επίσημα από το 2002.

Πρόεδρος είναι ο βιοκαλλιεργητής Μαΐστρος Καραμπάσης, τεχνολόγος γεωπόνος, με υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών, αλλά και ελιές και ελαιόλαδο, στις Κροκεές Λακωνίας.

Η δική μας αγορά είναι αγορά παραγωγών και αυτό τώρα νομοθετείται.

Πίσω από τον πάγκο μπορεί να είναι ένας υπάλληλος, αλλά τα προϊόντα είναι του αγρότη, του γεωργού.

Γι’ αυτό και πολλές φορές εμείς δεν είμαστε δώδεκα μήνες τον χρόνο στις αγορές. Το διάστημα που δεν έχουμε σοδειά θα λείψουμε από τη λαϊκή. Ή δεν έχουμε πάντα όλα τα πράγματα.

Ενας πάγκος δεν μπορεί να είναι συνέχεια γεμάτος. Κάποια στιγμή τελειώνει η σοδειά.

Οι παραγωγοί είναι η μειονότητα στις συμβατικές λαϊκές αγορές. Εκεί κυρίως είναι έμποροι που αγοράζουν από την κεντρική λαχαναγορά και μεταπωλούν.

Οχι ότι αυτό είναι κακό, αλλά αυτό είναι το εκεί καθεστώς.

Μία ακόμη διαφορά μας που περιμένουμε να υλοποιηθεί άμεσα, είναι ότι ο αντιπρόσωπος του παραγωγού που αυτός έχει ορίσει να είναι πίσω από τον πάγκο του, πρέπει να είναι συγγενής α' και β' βαθμού.

Δεν μπορεί να είναι ένας υπάλληλος. Και αυτό το έχουμε παλέψει πάρα πολύ ως σύλλογος, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την αγορά καθαρά παραγωγών.

Η καθαρότητα των προϊόντων μας πιστοποιείται, ως συλλόγου πια, και από γεωπόνο, τον οποίο προσλαμβάνει ο σύλλογος και ο οποίος κάνει τυχαία δειγματοληψία και ελέγχει και τα χαρτιά μας.

Πέρυσι έγιναν 1.500 δειγματοληψίες και δεν βρήκαμε τίποτα (σ.σ.: σε υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων ή εντομοκτόνων).

Η πιστοποίηση δε των προϊόντων μας αφορά όλο τον κύκλο παραγωγής, από τον σπόρο, τη φύτευση έως τη συγκομιδή, ενώ έλεγχοι γίνονται και στο χωράφι και στη λαϊκή, από τρεις διαφορετικούς φορείς.

Από το καταστατικό του συλλόγου μας, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τα πιστοποιητικά του κάθε προϊόντος όπως και τις τιμές τους, σε ευδιάκριτο σημείο του πάγκου μας.

Ο παραγωγός μάλιστα συναινεί εγγράφως για την παραχώρηση στοιχείων του στον σύλλογο, έτσι σε περίπτωση που κάτι μας βάλει σε σκέψεις, να μπορούμε να ζητήσουμε και να δούμε όλους του ελέγχους και τα πιστοποιητικά των προϊόντων του, από τον φορέα που τον πιστοποιεί.

Ως αγορά είμαστε πιο ήσυχη, δεν έχουμε ανταγωνισμούς μεταξύ μας γι’ αυτό δεν φωνάζουμε, δεν διαλαλούμε το προϊόν μας.

Είναι τελείως διαφορετική η σχέση μας με τον καταναλωτή κι είμαστε έτοιμοι και υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση που μπορεί να έχει.

Επειδή ο φορέας μας είναι αυτοδιαχειριζόμενος, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την καθαριότητα του χώρου. Δεν αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια.

Για εμάς βέβαια δεν υπάρχουν σκουπίδια, γιατί τα υπολείμματα από κάθε πάγκο τα παίρνουν αυτοί που έχουν ζώα για να τα ταΐσουν.

Ο δήμος που μας φιλοξενεί, δεν ξοδεύει τίποτα για εμάς.

Κι εμείς δίνουμε σε κάθε δήμο όπου βρισκόμαστε προϊόντα μας, είτε σε Νηπιαγωγεία και σχολειά είτε στην κοινωνική κουζίνα».

«Τα προϊόντα μας είναι καθαρά, χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά»

Κώστας Σωτηρίου, Ελαιώνας, Κτήμα Μεγάλη Πέτρα

Πρώτη στάση, πάντα στον πάγκο του Κώστα Σωτηρίου, γεμάτο με τα προϊόντα του αυτής της εποχής.

Ρεβίθια και φακές από όσπρια, πατάτες, σκόρδα και ξερά κρεμμύδια –ξανθά και κόκκινα–, αλλά και κρασιά, τσίπουρο, ξίδι και πετιμέζι, όλα τυποποιημένα (σε γυάλινα σκούρα μπουκάλια), από τα δικά του αμπέλια, που εκτείνονται σε περίπου 100 στρέμματα γης, στο χωριό Ελαιώνας, λίγο έξω από τη Θήβα.

Ο,τι κι αν διαλέξει κανείς από τα προϊόντα του, δεν θα μείνει παραπονούμενος ούτε από γεύση ούτε από ποιότητα.

Οι ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργεί είναι syrah, merlot, cabernet και ροδίτης.

Στην ίδια περιοχή είναι και οι υπόλοιπες καλλιέργειές του. Εκατό στρέμματα με όσπρια, ενώ οι πατάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και ο αρακάς καταλαμβάνουν άλλα περίπου σαράντα στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης.

Ο Κώστας Σωτηρίου είναι από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές, πιστοποιημένος από τη ΔΗΩ, από το 1993.

Πώς αποφάσισε να προχωρήσει στη βιολογική καλλιέργεια; Τον έπεισαν κάποιοι γεωπόνοι από τον πιστοποιητικό οργανισμό που είχαν πάει για ενημέρωση των αγροτών.

Το μετάνιωσε; «Οχι, ποτέ, αν το είχα μετανιώσει θα είχα πεθάνει, γλιτώσαμε τον βέβαιο θάνατο από τα χημικά που χρησιμοποιούσαμε. Είκοσι τέσσερα χρόνια τώρα που καλλιεργώ φυσικά, είναι μία ακόμη ζωή».

Το καλοκαίρι θα βρούμε στον πάγκο του πεπόνια, καρπούζια, ντομάτες, κολοκύθια, χόρτα και την κατάλληλη εποχή, αμπελόφυλλα και έτοιμο βρασμένο μούστο.

● Γιατί ένας καταναλωτής να προτιμήσει τα βιολογικά προϊόντα, κυρ Κώστα;

«Στη συμβατική λαϊκή, δεν ελέγχεται κανείς. Εμείς ελεγχόμαστε από το χωράφι μέχρι κι εδώ στον πάγκο της λαϊκής.

Ερχονται και παίρνουν δείγματα για έλεγχο κι από το υπουργείο και από τη νομαρχία αλλά και από τον πιστοποιητικό μας οργανισμό.

Τα προϊόντα τα δικά μας είναι καθαρά, δεν έχουν φυτοφάρμακα, δεν έχουν λιπάσματα, είναι φυσικά».

«Κάθε πάγκος και ένα κτήμα»

Αργύρης Παγούρας, Δαύλεια Βοιωτίας

Τα πιο γευστικά καρότα που ευωδιάζουν τα παίρνω από τον πάγκο του Αργύρη Παγούρα.

Καλλιεργούν σε δύο περιοχές της Βοιωτίας, στη Δαύλεια και τον Ορχομενό.

«Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση. Καλλιεργούμε γύρω στα 600 στρέμματα, -ο πεθερός μου, εγώ και ο μπατζανάκης μου-, αποκλειστικά με κηπευτικά της κάθε εποχής», εξηγεί.

Ο πάγκος του κατάμεστος με λογής λογής χόρτα, λάχανο κόκκινο και πράσινο, κρεμμύδια ξερά, σπανάκι, πράσα.

Μαζί του στις λαϊκές και η Γιάννα Δανέζη, πάντα να εξυπηρετεί με χαμόγελο.

Δεν ξεκίνησε από την αρχή με τον ίδιο πιστοποιητικό οργανισμό. Από το 2006 μέχρι τώρα, πιστοποιείται από το Γεωτεχνικό Εργαστήριο.

Ο πεθερός του είναι πιστοποιημένος βιοκαλλιεργητής από το 1998 και κατόπιν δικής του παρότρυνσης, ο Αργύρης έκανε στροφή στη βιολογική καλλιέργεια.

«Ημουν αγρότης, αλλά ασχολούμουν με άλλες καλλιέργειες, εκτατικές, βαμβάκι κ.λπ.

Στα κηπευτικά αλλά και στις λαϊκές αγορές κατέβηκα πρώτη φορά το 2005, με το που ξεκίνησα δηλαδή. Στις λαϊκές πηγαίνω τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Φυσικά έχουμε και ανθρώπους που μας βοηθάνε. Δεν μπορούμε να είμαστε κι εδώ κι εκεί».

● Αργύρη, γιατί να έρθει κάποιος στις βιολογικές λαϊκές για τα ψώνια του;

«Κοίταξε, κάθε πάγκος είναι κι ένα κτήμα. Δηλαδή, ό,τι καλλιεργεί κανείς στο κτήμα του, ο ίδιος το φέρνει στην αγορά.

Δεν είναι έμπορος, είναι ο ίδιος ο παραγωγός στον πάγκο και τα προϊόντα είναι τα δικά του.

Δεν είναι ένα από εδώ, ένα από τη Θεσσαλονίκη και το άλλο από κάπου αλλού.

Ο άνθρωπος που έρχεται σε εμάς, εξασφαλίζει την καθαρότητα των προϊόντων, άρα εξασφαλίζει και την υγεία του».

«Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα»

Μαρίνος Αγγελόπουλος, Καλλονή Τροιζηνίας

Ο κ. Μαρίνος είναι από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες ήθους της βιολογικής λαϊκής στο Τροκαντερό.

Δίπλα του στον πάγκο, πάντα η γυναίκα του και στην αγροτική επιχείρηση, όλη του η οικογένεια.

Εχει εξαιρετικής νοστιμάδας πορτοκάλια και μανταρίνια και πάντα καλές τιμές.

Καλλιεργεί στην Καλλονή Τροιζηνίας γύρω στα ογδόντα στρέμματα λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια και εποχικά κηπευτικά, πάντα υπαίθρια.

Μαρούλια, μπρόκολα, ντομάτες αλλά και φρούτα, πεπόνια, καρπούζια.

Δεκαέξι χρόνια βιοκαλλιεργητής, πιστοποιείται από την TÜV AUSTRIA HELLAS και πηγαίνει σε τρεις με τέσσερις λαϊκές την εβδομάδα, δέκα χρόνια τώρα.

«Γιατί επιλέγει ένας παραγωγός τη βιολογική λαϊκή για να πουλήσει τα είδη του;», ρωτάμε.

«Για ένα καλύτερο εισόδημα. Αποφεύγεις τους μεσάζοντες. Φυσικά και δεν είναι λύση ανάγκης, είναι ένας καθαρά επαγγελματικός χώρος που αρμόζει σε έναν επαγγελματία αγρότη.

Εμείς δίνουμε και σε αποθήκες και σε χονδρική, ανάλογα τα εποχικά προϊόντα που έχουμε.

Ναι, φυσικά μπορείτε να βρείτε συσκευασμένα προϊόντα με το όνομά μου.

Είναι υποχρεωμένος ο συσκευαστής ή η αποθήκη να αναφέρει τον κωδικό και το όνομα του παραγωγού απ’ όπου προέρχονται τα προϊόντα που διακινεί, στην ετικέτα του προϊόντος».

● Κύριε Μαρίνο, τι έχετε να πείτε σε όλους όσοι ισχυρίζονται ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι ένα ψέμα;

«Αυτή η αμφισβήτηση χωράει σε όλα τα επαγγέλματα στην Ελλάδα, για ό,τι κάνεις και ό,τι γίνεται.

Εμείς έχουμε να πούμε ότι ο έλεγχος που μας κάνουν αυτή τη στιγμή το κράτος, η περιφέρεια και οι πιστοποιητικοί οργανισμοί, άμα γίνονταν σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο, θα ήμασταν 30-40 χρόνια μπροστά.

Δόξα τω Θεώ, καλά πάμε, σε σχέση βέβαια με την εποχή και την κρίση που περνάμε. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας προτιμά».

Γιατί μπήκε στη βιολογική γεωργία; «Για να μην έχω επαφή με τα φυτοφάρμακα και τα δηλητήρια. Για την υγεία μας αλλά και των πελατών μας. Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα».

«Η διάρκεια του πιστοποιητικού είναι συγκεκριμένου χρόνου και είναι διαφορετική για κάθε προϊόν»

Ιωάννα Βόλη, Φούρνοι Κρανιδίου, Ερμιονίδα

Το μαυραγάνικο αλεύρι που βρίσκω στον πάγκο της Ιωάννας Βόλη, μου το σύστησε ως εξαιρετικό ένας άλλος βιοκαλλιεργητής. Το πήρα, το δοκίμασα και αυτό ήταν. Πίτες, τηγανίτες, τηγανόψωμα με αυτό.

«Εμείς με τα στάρια δεν είχαμε σχέση. Ομως ο γεωπόνος μας, όταν του ζητήσαμε να βελτιώσουμε λιγάκι τα χωράφια μας στο πλαίσιο των αμειψισπορών που εφαρμόζουμε ως βιοκαλλιεργητές, μας έδωσε το μαυραγάνικο, ένα σιτάρι που ήρθε στη Λήμνο από την Αφρική και ονομάστηκε έτσι από τα αγανά του που είναι μαύρα», εξηγεί.

Βιοκαλλιεργητές με τον άντρα της από το 1992, πήραν την πρώτη πιστοποίηση που αφορούσε κατ’ αρχάς το λάδι τους, το 1997.

Τα κτήματά τους, γύρω στα διακόσια στρέμματα γης, ιδιόκτητα και νοικιασμένα, βρίσκονται στους Φούρνους Κρανιδίου, στην Ερμιονίδα.

Παράγουν πατάτες, οι κόκκινες -παραδοσιακή παλιά ποικιλία, όπως λέει- που μου έδωσε να δοκιμάσω ήταν πεντανόστιμες κι ήταν και οι τελευταίες για την εποχή, γλυκοπατάτες, κρεμμύδια, καρότα, σκόρδα, ελιές ποικιλίας «μανάκι», ελαιόλαδο -που είναι μίξη δύο ποικιλιών, κορωνέικης και μανάκι-, κολοκύθες γλυκές κόκκινες και μια μικρή ποσότητα πορτοκαλιών.

Το λάδι τους εξάγεται στον Καναδά και τα προηγούμενα χρόνια στην Αγγλία.

«Μέχρι πριν από οκτώ χρόνια καλλιεργούσαμε κηπευτικά, γιατί έχουμε και ένα θερμοκήπιο τριών στρεμμάτων. Λίγο λίγο όμως τα περιορίσαμε και έχουμε προϊόντα γης πια. Στις λαϊκές αγορές ήρθα το 2011, ο άντρας μου μένει πίσω στα χωράφια, στις καλλιέργειες. Τώρα βέβαια, θα λείψουμε για λίγο διάστημα γιατί τελείωσαν οι παραγωγές μας και θα επανέλθουμε με κρεμμύδια και καρότα στις αρχές Μάη. Είμαστε παραγωγοί, δεν μπορούμε να έχουμε συνεχόμενα παραγωγή», λέει.

● Γιατί να έρθει ο καταναλωτής στη βιολογική λαϊκή;

«Εμείς π.χ. για να εξαγάγουμε όπως σας είπα το λάδι μας, πρέπει να κάνουμε κι άλλες αναλύσεις, πέραν αυτών του πιστοποιητικού μας οργανισμού.

Πρέπει να σας πω δε, ότι η διάρκεια του πιστοποιητικού είναι συγκεκριμένου χρόνου και είναι διαφορετική για κάθε προϊόν.

Οσον αφορά π.χ. το λάδι, είναι μέχρι τον Οκτώβριο που θα αρχίσει η καινούργια καλλιέργεια. Τότε αν δεν έχεις τελειώσει, ο πιστοποιητικός σου οργανισμός θα πρέπει να έρθει να δει τι έχεις στις αποθήκες σου, να κάνει διασταύρωση της παραγωγής σου με τα δελτία αποστολής που έχεις κόψει -να μην έχεις δηλαδή αποδεικτικά πώλησης για πέντε τόνους και η παραγωγή σου να είναι τρεις τόνοι-, και μετά θα σου δώσει παράταση του πιστοποιητικού.

Για τις πατάτες μας δεν μας δίνει πιστοποίηση για όλη τη χρονιά, μας δίνει για κάθε καινούργια σπορά και καλλιέργεια.

Αυτό που ωφελείται λοιπόν ο καταναλωτής που ψωνίζει στις βιολογικές λαϊκές, είναι ότι δεν τρώει "χημικά", και αυτό με πιστοποίηση.

Να 'ναι καλά ο κόσμος, μας αγαπάει. Ξέρετε, ούτε εγώ ούτε ο άντρας μου ήμασταν αγρότες. Ούτε ξεκινήσαμε με βιολογική καλλιέργεια. Ξεκινήσαμε με τις ελιές και το θερμοκήπιό μας και ένα πρωί είπαμε φτάνει.

Ούτε εμείς θα πεθάνουμε με αυτά που κάνουμε ούτε και ο κόσμος. Με αυτό το σκεπτικό μπήκαμε στη βιολογική καλλιέργεια. Και το 1992 δεν ήταν εύκολο.

Τώρα είναι πιο εύκολα τα πράγματα, έχει μπει το νερό στ’ αυλάκι. Κάποιους τους έχουμε πείσει να γίνουν βιοκαταναλωτές, κάποιους όχι».

«Μέρος της λειτουργίας της αγοράς είναι η αυτοπροστασία της»

Γιώργος Σοφιανός, Κόρινθος

«Είμαι βιοκαλλιεργητής τα τελευταία δέκα χρόνια, έχω ελιές -ποικιλίας λαδοελιά, η ψιλή η πατρινιά- και επιτραπέζια σταφύλια, την κλασική ελληνική σουλτανίνα.

Και τα δύο κτήματα, περίπου πέντε στρέμματα συνολικά, είναι στην Κόρινθο και πιστοποιούμαι εξ αρχής από τη ΔΗΩ. Τα προϊόντα μου είναι εποχικά.

Η παραγωγή μου σε λάδι είναι ακόμη μικρή γιατί τα δέντρα μου είναι νεαρά, δεκαετίας.

Ετσι, τον υπόλοιπο χρόνο δουλεύω ως υπάλληλος στις βιολογικές αγορές για τους Βασίλη και Μιχάλη Τζωρτζακάκη, που είναι βιοκαλλιεργητές στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης.

Ο Βασίλης καλλιεργεί γύρω στα 20 στρέμματα με κηπευτικά θερμοκηπίου. Ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, κολοκύθι, πιπεριά, ντοματίνια (βελανίδια, τσέρι).

Καλλιεργεί με βιολογικό τρόπο σχεδόν 20 χρόνια τώρα. Απασχολεί μόνο τρεις-τέσσερις εργάτες που είναι πολύ λίγοι για το στρεμματολόγιο που σας ανέφερα, καθώς είναι καθαρά οικογενειακή επιχείρηση.

Τον πιστοποιεί η ΔΗΩ και είμαστε σχεδόν σε όλες τις βιολογικές λαϊκές. Τα προϊόντα έρχονται καθημερινά με μεταφορική εταιρεία».

● Γιατί επιλέξατε τη βιολογική καλλιέργεια;

«Γιατί πάντα είχαμε το μεράκι με ό,τι ασχολούμαστε, να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Οταν λοιπόν άρχισε να υπάρχει πληροφόρηση ότι υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι καλλιέργειας -γιατί παλαιότερα πηγαίναμε στον γεωπόνο και κάναμε ό,τι μας έλεγε- ξεκινήσαμε.

Ολοι ξεκινήσαμε με ένα ρίσκο γιατί δεν γνωρίζαμε, δεν υπήρχε εμπειρία, πηγαίναμε σχεδόν στα τυφλά.

Εγώ μπήκα γνωρίζοντας ότι θα έχω αρχικά μια χασούρα, αλλά παρακολουθώντας φίλους που είχαν μπει νωρίτερα από εμένα στη βιολογική καλλιέργεια, ήξερα ότι δεν θα ήταν τόσο σημαντική.

Δίνουμε σε μαγαζιά και σε χονδρέμπορους στη λαχαναγορά, οι οποίοι τα παίρνουν ανάλογα με τις ελλείψεις που έχει η αγορά.

Δεν τους αφορά αν είναι συμβατικά ή βιολογικά, εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι η καλή ποιότητα των προϊόντων».

Δεν χάνουμε ευκαιρία και ρωτάμε. Μπορεί δηλαδή να γίνει και το αντίστροφο;

Ενας βιοκαλλιεργητής να πάρει συμβατικά προϊόντα και να τα πουλήσει στη βιολογική λαϊκή;

Φάνηκε καθαρά από την αντίδρασή του ότι το μυαλό του δεν μπορούσε να δεχτεί αυτή τη σκέψη.

«Οχι, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, είναι αδύνατον. Τι χαρτιά θα προσκομίσει για να συμμετάσχει εδώ;

Αλλωστε η έκταση των λαϊκών είναι τόσο μικρή που ύστερα από λίγο όλοι γνωρίζουν τον διπλανό τους. Οι ίδιοι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μέρος της λειτουργίας της αγοράς είναι και η αυτοπροστασία της. Είναι μεγάλη η δυσφήμηση που θα έχουμε αν βρεθεί έστω και δείγμα συμβατικού προϊόντος».

«Για μια καλύτερη ζωή, για να ζήσουμε πιο πολλά χρόνια, για τα παιδιά μας»

Ευφροσύνη Κούβαρη, Αργολικό Ναυπλίου

Τελευταία στάση στον πάγκο της Ευφροσύνης Κούβαρη, από το Αργολικό Ναυπλίου.

«Εχουμε δενδρώδεις καλλιέργειες, πορτοκάλια, μανταρίνια, ρόδια, γκρέιπφρουτ και εποχικά, υπαίθρια, κηπευτικά.

Τώρα έχουμε, όπως βλέπεις, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, πράσα, μαρούλια.

Το καλοκαίρι βάζουμε πιπεριές, μελιτζάνες, μπάμιες, φασολάκια αλλά και φρούτα, καρπούζια, πεπόνια. Κάθε φορά επιλέγουμε να φυτέψουμε και κάτι άλλο. Α

λλωστε, πολλές φορές, δεν αποδίδουν όλα όσα φυτεύουμε. Ολες οι καλλιέργειες είναι σε περίπου είκοσι στρέμματα και πιστοποιούμαστε εξ αρχής από τη ΒιοΕλλάς.

Δεν έχουμε σταθερή ροή στην παραγωγή μας, είμαστε μικροί παραγωγοί, οπότε δεν μπορούμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις ενός σουπερμάρκετ ή μιας εταιρείας χονδρικού εμπορίου, παρότι μας έχουν κάνει προτάσεις.

Στις λαϊκές κατεβαίνουμε τέσσερις φορές την εβδομάδα, από το 2004.

Οχι, δεν ήμουν αγρότισσα, έγινα γιατί ήταν ο άντρας μου αγρότης.

Στα χωράφια μας καλλιεργούμε είκοσι χρόνια τώρα βιολογικά, απ’ όταν παραλάβαμε τις καλλιέργειες από τον πεθερό μου».

● Γιατί στα βιολογικά;

«Εντάξει, τι γιατί; Για μια καλύτερη ζωή, για να ζήσουμε πιο πολλά χρόνια, για τα παιδιά μας.

Εχω ακούσει πολλές ιστορίες για τους αγρότες του αργολικού κάμπου. Πολλά φάρμακα, πολλές αρρώστιες».

● Γιατί να έρθει κάποιος στη βιολογική λαϊκή;

«Για τι άλλο; Για να φάει καλά πράγματα, υγιεινά».

ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο καλός περιβολάρης κάνει «πράσινες συμμαχίες»
ο βιβλίο της Louise Riotte «Συγκαλλιέργειες για το βιολογικό περιβόλι» έρχεται να βοηθήσει τους ερασιτέχνες λάτρεις της κηπουρικής να έχουν ένα εύρωστο και παραγωγικό περιβόλι με την απλή, φυσική μέθοδο της...
Ο καλός περιβολάρης κάνει «πράσινες συμμαχίες»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο μαγικός καρπός της κρητικής ελιάς σαγηνεύει την Κίνα
Η χανιώτικη εταιρεία παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης παρθένου ελαιόλαδου, Terra Creta ανοίγει τον δρόμο των μεγάλων εμπορικών συνεργασιών και συνάπτει σχέσεις με την αγορά της Κίνας.
Ο μαγικός καρπός της κρητικής ελιάς σαγηνεύει την Κίνα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αγριες μέλισσες εναντίον παρασιτοκτόνων: 1-0
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας και χρήσης παρασιτοκτόνου το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για βλαβερές επιπτώσεις στις μέλισσες και ανήκει στην Βayer.
Αγριες μέλισσες εναντίον παρασιτοκτόνων: 1-0
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η λύση στην εμπορία των γεωργικών προϊόντων
Η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα καθώς και η λειτουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών θα δημιουργήσει σοβαρές προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Η λύση στην εμπορία των γεωργικών προϊόντων
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις»!
Η Ευαγγελία Μύταλα και ο Στάθης Μηλιώτης άκουσαν αυτό που τους έλεγε η καρδιά τους. Να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης. Επέλεξαν να εγκαταλείψουν τον πρότερο επαγγελματικό βίο με όποιο κίνδυνο αυτή τους...
«Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις»!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το κατόρθωμα του λαού και των ανταρτών του ΕΛΑΣ
«Ούτε σπυρί στάρι στους κατακτητές». Με αυτό το σύνθημα οι αντάρτες του ΕΛΑΣ μαζί με τους αγρότες της Θεσσαλίας έδωσαν, το καλοκαίρι του 1944, τη «Μάχη της Σοδειάς» για να εξασφαλίσουν το ψωμί του ελληνικού...
Το κατόρθωμα του λαού και των ανταρτών του ΕΛΑΣ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας