• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.3°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.2°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.5°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.3°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  84%

Στο κέντρο, η Νικολέττα Τσιτσανούδη και ο Γιάννης Μαμάης, πλαισιωμένοι από φοιτητές του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου, που έδωσαν θερμό «παρών» στην εκδήλωση. Μπροστά αριστερά, ο Βασίλης Πράπας που φιλοτέχνησε την αφίσα της δράσης

Κρίνοντας… τη λογοκρισία

 • A-
 • A+

«Τα όρια του κόσμου μου είναι τα όρια της γλώσσας μου» έλεγε ο Βίτγκενσταϊν.

Εχει σύνορα ο επιτρεπτός λόγος; Λογοκρισία και αυτολογοκρισία.

Πρόκειται για θέματα αιχμής τα οποία θα αναλυθούν στο 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», με θέμα «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση - Τα όρια του επιτρεπτού λόγου», που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υποστηρίζεται για δεύτερη χρονιά από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στην Ελλάδα και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Στην παρουσίαση των θεμάτων του φετινού προγράμματος, που θα διεξαχθεί 9-16 Ιουλίου 2017 στο Γαύριο της Ανδρου, ήταν πολλοί εκεί: με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαδρομή σε έδρανα ή έδρες Πανεπιστημίων, μπροστά σε μικρόφωνα ή κάμερες, σε λάπτοπ και τάμπλετ.

Ο… μέγιστος κοινός παρονομαστής ήταν φυσικά η γλώσσα.

«Το θέμα του προγράμματος φέτος είναι -επιτρέψτε μου την υπερβολή- προαιώνιο…» είναι το πρώτο, αυθόρμητο σχόλιό μας.

«Η αλήθεια είναι ότι φέτος διαλέξαμε ένα πολύ σοβαρό θέμα» λέει η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, ακαδημαϊκή διευθύντρια του Προγράμματος, επίκουρη καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «το οποίο θα καλύψει θεματικές όπως η λογοκρισία στον δημόσιο λόγο, στο πλαίσιο μιας ιστορικής αναδρομής η οποία θα απολήξει σε επίκαιρες προσεγγίσεις: λογοκρισία και δημοσιογραφικός λόγος, πολιτική λογοκρισία και επικοινωνία, λογοκρισία στη μουσική, στο θέατρο, στη γελοιογραφία κ.λπ.

»Τέλος, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα κατά της ρητορικής του μίσους και της σύνταξης του Κώδικα Δεοντολογίας που έχει αναλάβει η ΕΡΤ μαζί με άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα ενημέρωσης».

Ο Γιάννης Μαμάης, διευθυντής του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος -ο οποίος επιμελείται και όλο το έντυπο υλικό της δράσης με μαεστρία (καθότι υπέρμαχος της μορφής των βιβλίων που «δεν πικραίνουν το μάτι», όπως λέει χαρακτηριστικά)- μας λέει σχετικά:

«Ενα Θερινό Πανεπιστήμιο μπορεί να είναι πιο ευεπίφορο στις διεπιστημονικές προσεγγίσεις, σε σχέση ίσως με τα όσα συμβαίνουν σε ένα αμφιθέατρο, όπου κατά κανόνα κυριαρχεί η εξειδίκευση.

Μπορεί να αναδειχθεί σε ένα διαρκές εργαστήριο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές και τους ερευνητές να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο άγνωστες πτυχές των θεματικών που αναπτύσσονται μέσα από τον επιστημονικό λόγο.

Ουσιαστικά θα επιδιώξουμε την αλληλεπίδραση των φοιτητών με τους δημιουργούς του σκίτσου, όπως και τις προηγούμενες χρονιές».

«Αν μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, ο “δωδέκατος παίκτης” στο όλο εγχείρημα είναι η Ανδρος;» ρωτάμε τον κ. Μαμάη, γέννημα-θρέμμα Ανδριώτη.

«Το Θερινό Πανεπιστήμιο έχει συνδεθεί οργανικά με την Ανδρο. Εστιάζουμε στη γνωριμία των φοιτητών με την ιστορία του νησιού, τη φυσιογνωμία, τους σημαντικούς δημιουργούς του. Πέρσι είχαμε θέματα σχετικά με το νησί, όπως π.χ. “Ο ανδριακός Τύπος χθες και σήμερα”».

«Μέσα και πίσω από όλες αυτές τις συνέργειες βρίσκονται άνθρωποι που πίστεψαν στη δουλειά μας και μας εμψύχωσαν να συνεχίσουμε» συμπληρώνει η κ. Τσιτσανούδη.

«Ακόμη μια φορά πρωτοστάτησαν οι εκδόσεις Gutenberg, ο Γιώργος και ο Κώστας Δαρδανός,ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ. Εκατοντάδες συνεργάτες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς αλλά και σπουδαίοι επιχειρηματίες ως ευγενείς χορηγοί, έζησαν μαζί μας τη μετεξέλιξη και τον εμπλουτισμό του αρχικού οράματος για τη σύνδεση της ελληνικής γλώσσας με τα ΜΜΕ.

»Στο πρόγραμμα θα διδάξουν κορυφαίοι καθηγητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος είναι ο πρύτανης του Παν. Ιωαννίνων, Γεώργιος Καψάλης».

 Ιnfo: 

Πληροφορίες: Ν. Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, ακαδημαϊκή διευθύντρια Προγράμματος, [email protected] και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οταν η ιστορία γράφεται με ανυπακοή
Το φοβικό σύνδρομο του Μεταξά -ένα σύνδρομο που σήμερα θυμίζει πολλούς που έως χθες είχαν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας- είναι από τα πρώτα σημεία που στηλιτεύει ο δημοσιογράφος Νίκος Πηγαδάς στο νέο του...
Οταν η ιστορία γράφεται με ανυπακοή
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενδοσκόπηση και αυτογνωσία
Ο Στέλιος Ι. Βαρβαρέσος είναι καθηγητής Οικονομικής και Πολιτικής του Τουρισμού στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, στο ΑΤΕΙ Αθήνας, και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Παρίσι, όπου έζησε οκτώ...
Ενδοσκόπηση και αυτογνωσία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μες στου... Γαυρίου τα νερά
​Το πολιτιστικό ραντεβού ανανεώνεται σιωπηρά κάθε χρόνο. Και κάθε χρόνο είναι όλοι και όλα στη θέση τους: το καλοκαίρι, το Γαύριο, οι ντόπιοι, οι επισκέπτες, οι προσκεκλημένοι· φυσικά δεν θα μπορούσαν να...
Μες στου... Γαυρίου τα νερά
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Σύμφωνοι, η γλώσσα αλλάζει -αλλιώς θα μιλούσαμε ακόμα σαν τους αρχαίους- άλλοτε από πάνω (τότε που την «καθάρισε» ο Κοραής και μας έδωσε την «καθαρεύουσα») κι άλλοτε από κάτω, απ' τα καθημερινά λάθη των...
Της Αλλοπάρ*
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ»
Νέα χρονιά, νέο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ», το 5ο κατά σειρά, με θέμα αυτή τη φορά «Η γλώσσα του “άλλου” - Η ηθική της ετερότητας».
5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ»
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Το 2011, κυρίες και κύριοι, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Περί ζώων - Με λογική και συναίσθημα», περιλαμβάνοντας κείμενα 53 ειδικών, φιλοσόφων, δημοσιογράφων κ.λπ., όλα με θέμα τους τη σχέση ανθρώπου-ζώου,...
Της Αλλοπάρ*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας