• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.9°C
  6 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.9°C
  5 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.7°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.7°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 18.6°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  78%

Αναδεικνύοντας τα ποιοτικά ελαιόλαδα

 • A-
 • A+

Μεσσηνία και Αθήνα είναι οι πόλεις που φιλοξενούν τις δύο μεγαλύτερες εκδηλώσεις που αφορούν τα τρόφιμα.

Ο διεθνής διαγωνισμός ATHIOOC, που αφορά την παγκόσμια ελαϊκή κοινότητα, θα λάβει χώρα στο Navarino Dunes στην Costa Navarino (20 - 22/3/17) με την υποστήριξη του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με συμμετοχή δεκατριών μέχρι στιγμής χωρών. Αλλη σημαντική στιγμή για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα διατροφικά προϊόντα, είναι η έκθεση FoodExpo (19 - 21/3/17) που θα διεξαχθεί στον εκθεσιακό χώρο της Metropolitan Expo.

Ενα από τα βασικά αγαθά της ελληνικής διατροφής, το ελαιόλαδο, θα έχει έντονη παρουσία και στη FoodExpo.

Στη χώρα μας η λέξη λάδι σημαίνει αυτόματα και το καλό ποιοτικό ελαιόλαδο. Μεγάλες γεωγραφικές περιοχές είναι καλυμμένες από ελαιόδεντρα που παράγουν ελαιόλαδο με ποικίλα χαρακτηριστικά.

Ανάμεσά τους οι πιο γνωστές και οι πιο συνηθισμένες είναι η λαδολιά, το μανάκι, η κορωνέικη, η αθηνολιά κ.ά.

Παρ' όλο που η παραγωγή είναι μεγάλη, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κάποιος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Ωστόσο πέρσι η αρχή έγινε και βρισκόμαστε πλέον λίγο πριν από τη δεύτερη διοργάνωση του διαγωνισμού ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» από τη Vinetum.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 20 με 22 Μαρτίου 2017 στο Navarino Dunes στην Costa Navarino με τη συμμετοχή 20 κριτών διεθνούς εμβέλειας από διάφορες χώρες και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Τον περασμένο Μάρτιο, στην 1η του διοργάνωση στην Αθήνα, ο διαγωνισμός συγκέντρωσε 256 συμμετοχές από 10 χώρες και απένειμε 118 μετάλλια.

Στόχος των διοργανωτών είναι ο διαγωνισμός αυτός να καθιερωθεί διεθνώς και να συμβάλει στην αναγνωρισιμότητα του ελληνικού ελαιολάδου.

Γιατί στη Μεσσηνία

Η Μεσσηνία επιλέχθηκε φέτος από τους οργανωτές ως χώρος τέλεσης του διαγωνισμού επειδή είναι μία από τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγούςς περιοχές της Ελλάδας, με το 1/3 περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής.

Επίσης είναι η πατρίδα της ποικιλίας ελιάς κορωνέικη, που θεωρείται μία από τις καλύτερες στον κόσμο, λόγος για τον οποίο η καλλιέργειά της εξαπλώνεται διεθνώς.

Η τέλεση του διαγωνισμού μέσα στον ελαιώνα και λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Παλάτι του Νέστορα, όπου έχουν βρεθεί σημαντικές αρχαιότητες που αναδεικνύουν τον ελληνικό ελαϊκό πολιτισμό, θα επιτρέψει στους οργανωτές να ενημερώσουν τους κριτές για την ιστορία και την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου.

Ολοι οι κριτές είναι προσωπικότητες διεθνούς κύρους και διαμορφωτές κοινής γνώμης στις πατρίδες τους.

Η περσινή συγκομιδή μεταλλίων

Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η χρονιά της διοργάνωσης ο ΑΤΗΕΝΑIOOC συγκέντρωσε 256 δείγματα ελαιολάδου (με το 1/3 των ελαιόλαδων να προέρχεται από 9 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού) και δόθηκαν 118 μετάλλια, με σημαντικό όπλο το υψηλό επίπεδο της κριτικής επιτροπής στην οποία τα 2/3 των κριτών ήταν ξένοι, διεθνώς αναγνωρισμένοι και με μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

«Ο διαγωνισμός, αν και ονομάζεται Αthena από το όνομα της θεάς Αθηνάς, δεν περιορίζεται ως προς τον τόπο τέλεσης στην Αθήνα, αλλά στόχος μας ως διοργανωτές είναι να ταξιδεύει στην Ελλάδα και να πραγματοποιείται σε διάφορες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας μας με σκοπό την ανάδειξη της φήμης τους στη διεθνή αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα στους ξένους κριτές μας να γνωρίζουν από κοντά αυτές τις περιοχές, το τοπίο και την ιστορία τους στην ελαιοκαλλιέργεια».

Οι φετινές συμμετοχές

Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 13 διαφορετικές χώρες (Αργεντινή, Βραζιλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Μαρόκο, Τυνησία, Ισραήλ, Ιορδανία, Τουρκία και Κύπρος) ενώ είναι εντυπωσιακός ο αριθμός αύξησης των ξένων ελαιολάδων, που μαρτυρά τη σπουδαιότητα την οποία οι ξένοι ελαιοπαραγωγοί δίνουν στη διοργάνωση ενός διεθνούς διαγωνισμού στη χώρα μας και στην αναγνώριση της προσφοράς της στην παγκόσμια ελαϊκή σκηνή.

Το ελαιόλαδο στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο και με απόσταση η 1η στην κατά κεφαλήν κατανάλωση.

Είναι επίσης η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ελαιολάδου στην κατηγορία «έξτρα παρθένο». Αυτά τα στοιχεία και μόνο δικαιολογούν τη φιλοδοξία να καθιερωθεί στην πατρίδα μας ένας διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου.

Ωστόσο εδώ πρέπει να προστεθεί και μια πολιτισμική διάσταση: ότι η χώρα μας είναι ουσιαστικά η πατρίδα του ελαιολάδου, η πρώτη στον κόσμο που εξημέρωσε την ελιά και στη συνέχεια ανέδειξε το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό προϊόν.

Η ύπαρξη ενός μεγάλου, έγκυρου, διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου, που θα γίνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μόνο οφέλη μπορεί να προσκομίσει.

O ATHIOOC είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ελληνικών ελαιολάδων στον κόσμο, γεγονός που έχει τις εξής θετικές επιπτώσεις:

• Συμβάλλει θεαματικά στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Τα ελαιόλαδα που βραβεύονται αποτελούν πρότυπο για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι αποκτούν έτσι συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους. Επιπλέον, η βράβευση ή όχι ενός ελαιολάδου αποτελεί για τον ίδιο τον ελαιοπαραγωγό πολύτιμη ενημέρωση ως προς την ποιοτική κατεύθυνση που έχει επιλέξει να ακολουθήσει.

• Με την ύπαρξή του και μόνο συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου, η φήμη του οποίου απλώνεται και μέσω των βραβευμένων ελληνικών ετικετών, οι δε ξένοι κριτές που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα γίνονται πρεσβευτές των προϊόντων μας.

• Συντελεί ουσιαστικά και άμεσα στην ανάπτυξη των πωλήσεων όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ειδικά για την ελληνική αγορά, η οποία είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση premium ελαιολάδων, εκτιμάται πως ο διαγωνισμός θα είναι καθοριστικής σημασίας, όπως συνέβη με τον αντίστοιχο διαγωνισμό οίνων της Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός πλαισιώνεται και από άλλες καινοτόμες γαστρονομικές δράσεις με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς premium ελαιολάδων.

Την πρωτοβουλία και την επιμέλεια της οργάνωσης του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου Αthena International Οlive Oil Competition έχει η εταιρεία επικοινωνίας Vinetum, με μεγάλη πείρα στην οργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, διαγωνισμών και άλλων εκδηλώσεων υψηλού κύρους και απαιτήσεων. Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Ντίνος Στεργίδης και διευθύντριά του η Μαρία Κατσούλη.

Μαρία Κατσούλη: Μεγάλο το διεθνές ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό

Συναντήσαμε τη Μαρία Κατσούλη, διευθύντρια του διαγωνισμού, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και πρώτη σομελιέ ελαιολάδου της Ελλάδας, η οποία μας μίλησε για την πορεία του στη δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του.

«Μετά την περσινή 1η διοργάνωση του ΑΤΗΕΝΑIOOC, του μοναδικού διεθνούς διαγωνισμού που πραγματοποιείται στη Ελλάδα και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού διοργανώθηκε με όλα τα διεθνή πρότυπα, στη σκιά της Ακρόπολης, στην Πλάκα, ο ΑΤΗΕΝΑIOOC γίνεται θεσμός και καθιερώνεται ως ένα από τα πιο σημαντικά δρώμενα του ελαιολάδου που γίνονται στη χώρα μας αλλά και το σημαντικότερο διεθνές δρώμενο ελαιολάδου με ελληνική σφραγίδα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η περσινή επιτυχία δικαίωσε την προσπάθειά μας και ανέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός διεθνούς διαγωνισμού στη χώρα μας, καθώς συμβάλλει θεαματικά στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής».

Για όλες τις πληροφορίες γύρω από τη «φιλοσοφία» του διαγωνισμού, τον κανονισμό, την κριτική επιτροπή, το κόστος και τη διαδικασία συμμετοχής μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του  «Αthena International Olive Oil Competition»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καινοτομίες με αποξηραμένα μανιτάρια
Μια διεθνής αναγνώριση για τα αποξηραμένα μανιτάρια «Δίρφυς», τα οποία διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, έρχεται από το Πανεπιστήμιο Hohenheim της Στουτγκάρδης ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για...
Καινοτομίες με αποξηραμένα μανιτάρια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δεν χωράει τίποτα άλλο στο στομάχι μου
Στο πρόβλημα βάρους θα συναντήσουμε πανομοιότυπες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως την ακατάσχετη ανάγκη κατάποσης τροφής και την απογοήτευση που έπεται.
Δεν χωράει τίποτα άλλο στο στομάχι μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γλυκοπατάτες και παντζάρια τον χειμώνα
Μία μόνο γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερη από τη Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) β-καροτένιου και σχεδόν την απαραίτητη ΣΗΠ σε βιταμίνη C.
Γλυκοπατάτες και παντζάρια τον χειμώνα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δίαιτα, τακτοποίηση αταξίας
Στο σούπερ μάρκετ πάντα τακτοποιούσε σε ομάδες τα προϊόντα που αγόραζε, αυτά που ήταν για το ψυγείο τα έβαζε μαζί, σε άλλη σακούλα όσα έμπαιναν στο ντουλάπι με τα τρόφιμα και αλλού τα απορρυπαντικά.
Δίαιτα, τακτοποίηση αταξίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καταπίνω την «πίεση»
Τα τσιμπολογήματα, τα παραπάνω γεύματα, τα γλυκάκια, οι επαναλαμβανόμενες καταναλώσεις μεγάλων ποσοτήτων είναι τα μέσα που βοηθούν ώστε να εξαφανιστούν τα μη αναγνωρισμένα συναισθήματα.
Καταπίνω την «πίεση»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η «βοήθεια» της τροφής
Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν ποικιλοτρόπως την υγεία και την ευεξία μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.
Η «βοήθεια» της τροφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας