Γκράφιτι της Σμύρνης του 1922 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας
Πρόκειται για μια καλλιτεχνικά απλουστευμένη αναπαράσταση της προκυμαίας της Σμύρνης, με τα καράβια σε αναμονή, του νεαρού ζωγράφου Χρήστου Ρουμελιώτη.
Καρτ ποστάλ και χάρτες πριν την Καταστροφή του ’22
Εντυπωσιακές σκηνές – ντοκουμέντα από την αλλοτινή παρουσία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, εκτίθενται στη δημοτική αίθουσα Remezzo στην Καλαμαριά, με αφορμή τη Μαύρη Επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Bazaar βιβλίου και σειρά εκδηλώσεων στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ ● Το νέο βιβλίο του Φώτη Καγγελάρη «Τρόπος του λέγειν. Η μορφή των πραγμάτων στην τέχνη και τον βίο, ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική» στο νεοκλασικό...
Οι τομείς των εκδόσεων έχουν αποτίσει επανειλημμένα τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε μια ανεξάντλητη, ωστόσο, πηγή οδύνης σχετικά με την Μικρασιατική Καταστροφή.
Το 1920 οι Ελληνες της Μικράς Ασίας γιόρτασαν το Πάσχα ως ελεύθερη περιοχή της Ελλάδας μετά την εγκατάσταση των ελληνικών δυνάμεων και Αρχών στην περιοχή.
Έπρεπε να περάσουν 100 χρόνια και να χρειαστούν επτά χρόνια παθιασμένης έρευνας από τον σκηνοθέτη Ζάχο Σαμολαδά για να εντοπιστεί ότι ο καπετάνιος ήταν ο T. Norito.
Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης με «Παραμύθια της Σμύρνης» στις δημοτικές βιβλιοθήκες Νίκαιας - Αγ.Ι. Ρέντη
Με θέμα «Παραμύθια της Σμύρνης» για παιδιά 9-12 ετών, οι δημοτικές βιβλιοθήκες Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη διοργανώνουν Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Πεζογραφικές αφηγήσεις του 1922 ως ιδεολογικές χειρονομίες
Στην πρώτη φάση της Μεταπολίτευσης το μικρασιατικό ενδιαφέρον ατονεί και επανέρχεται μόλις στο γύρισμα του αιώνα, όχι πια με διάσταση βιωματική και θρηνητική, αλλά ως αυτογνωστική αναψηλάφηση συλλογικού...
Η μνήμη του τόπου και η αμφισβήτηση της εθνικής αφήγησης
Η επέτειος των 50 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους και των 40 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν το 1962. Οι επίσημοι θεσμοί τίμησαν την 1η, αλλά αποσιώπησαν τη 2η