Στην απολογιστική και αποθεωτική για το πρόσωπό του ομιλία στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, την Τετάρτη που μας πέρασε, ο τέως πρόεδρός της Κωνσταντίνος Ζούλας δεν δέχτηκε ερωτήσεις. Πήγαμε οι δημοσιογράφοι εκεί και βρεθήκαμε να κάνουμε τις γλάστρες δίπλα στους δεκάδες χειροκροτητές που είχαν μαζευτεί στην αίθουσα. Ετσι, ζήσαμε το παγκόσμιο φαινόμενο να οργανώνεται συνέντευξη Τύπου αλλά να μη γίνονται ερωτήσεις. Δύο φορές απευθύνθηκα στους υπεύθυνους της ΕΡΤ τις προηγούμενες ημέρες, γιατί το ψυλλιαζόμουν, αν θα μας δώσουν ερωτήσεις και η απάντηση ήταν «εννοείται». Μετά μας δικαιολογούνταν πως έγινε μπέρδεμα.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ζήτησε επίσημα συνέντευξη από τον Κωνσταντίνο Ζούλα. Οσο την είδατε εσείς, άλλο τόσο την είδαμε κι εμείς.
10 ερωτήματα-απορίες για την ενημέρωση της ΕΡΤ
Ο τέως πρόεδρός της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που μας πρόσφερε τα τελευταία χρόνια η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Μίλησε για την επιμονή της στην αμεροληψία και τον πλουραλισμό (μη γελάτε παρακαλώ) και σημείωσε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια η ΕΡΤ δεν δέχθηκε ούτε πιέσεις ούτε υποδείξεις από το μέγαρο Μαξίμου. Κάτι που, όπως είπε, έχει γίνει ήδη αντιληπτό όχι μόνον από τους πολίτες, αλλά επιβεβαιώνεται ακόμη και από διεθνείς έρευνες (Reuters), που κατατάσσουν το 24ωρο ενημερωτικό κανάλι της ΕΡΤ πρώτο στον δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών, ανάμεσα σε όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια της χώρας μας». Την αντικειμενικότητα της ΕΡΤ μπορείτε να την κρίνετε κι εσείς, είναι κάτι άλλωστε που τη χαρακτηρίζει διαχρονικά. Σήμερα λοιπόν εδώ θα θέσουμε 10 ερωτήματα παύλα απορίες που αφορούν τα χρόνια της θητείας του Κωνσταντίνου Ζούλα στην ΕΡΤ. Κι ας μείνουν αναπάντητα, δεν πειράζει.
1. Είναι αλήθεια ότι παραγκωνίστηκαν και μπήκαν στο ψυγείο δεκάδες δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και ταυτόχρονα προσελήφθησαν ως συμβασιούχοι δεκάδες δημοσιογράφοι από την «αγορά»; Μοιάζει σαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ να θεωρήθηκαν a priori από τον Κωνσταντίνο Ζούλα δυσλειτουργικοί, προνομιούχοι, ανίκανοι να συλλάβουν το όραμά του στον ενημερωτικό τομέα.
2. Συνέβησαν ή όχι κοψίματα προγραμμάτων, όπως παράδειγμα μία εκπομπή έρευνας που παρουσίαζε η Μάχη Νικολάρα; «Ημουν στο μοντάζ όταν έμαθα ότι το ρεπορτάζ μου κόβεται και ετοιμάζεται εσπευσμένα άλλο θέμα για να αντικαταστήσει το δικό μου. Ακολούθως ενημερώθηκα και επισήμως ότι το ρεπορτάζ μου δεν θα παίξει αν και ήταν πλέον έτοιμο και προγραμματισμένο για το επεισόδιο της εκπομπής “Ειδικές Αποστολές”» έγραφε τότε η Μάχη.
3. Είναι αλήθεια πως η ΕΡΤ είχε μπει συμπαραγωγός στο «ΑΓΟΡΑ ΙΙ: Δεσμώτες» του Γιώργου Αυγερόπουλου, αλλά με απόφαση Ζούλα τελικά αποσύρθηκε; «Οπως γνωρίζετε, η ΕΡΤ ήταν συμπαραγωγός της ταινίας, μέχρι τη στιγμή που η νέα διοίκηση αποφάσισε να αποσυρθεί για τους δικούς της λόγους, κάτι που δεν ήταν σωστό κατά τη γνώμη μου», έλεγε και ο Γιώργος.
4. Πόση σχέση έχουν με τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης, το γνωστό «control the message» που διαπερνά ως δόγμα το σύστημα Μητσοτάκη, αποφάσεις όπως η δημιουργία ενιαίου newsroom στην ΕΡΤ καθώς και η αποκοπή του Πρώτου Προγράμματος από την Ελληνική Ραδιοφωνία και η ένταξή του στη Διεύθυνση Ενημέρωσης;
5. Είναι αλήθεια ότι από τις πρώτες ημέρες Ζούλα στην ΕΡΤ και Μητσοτάκη στην κυβέρνηση, στις συσκέψεις για το δελτίο ειδήσεων και για τις ενημερωτικές εκπομπές εμφανίστηκαν αρχισυντάκτες από την αγορά και παραγκωνίστηκε η πλειονότητα των αρχισυντακτών που υπηρετούσαν σε κομβικές θέσεις ενημέρωσης στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα;
6. Είναι αλήθεια ότι μπήκαν στο «ψυγείο» οι «ανεπιθύμητοι», δημιουργήθηκε δηλαδή ένα «τάγμα ανεπιθύμητων» στην ΕΡΤ, όπως τα τάγματα ανεπιθύμητων στον στρατό; Ολοι αυτοί οι οποίοι θεωρήθηκαν ως επικριτικοί ή εχθρικοί του καθεστώτος Μητσοτάκη;
7. Ισχύει ότι η διοίκηση Ζούλα μετέτρεψε σχεδόν το σύνολο των ενημερωτικών (αλλά και των ψυχαγωγικών) εκπομπών της Δημόσιας Τηλεόρασης σε μικτές παραγωγές; Τι σημαίνει αυτό; Ανατίθεται η παραγωγή τους σε εξωτερικό παραγωγό, τον οποίο πληρώνει η ΕΡΤ, ενώ η εκπομπή παράγεται μέσα στην ΕΡΤ, με τεχνικούς της ΕΡΤ, χρησιμοποιώντας τις υλικοτεχνικές υποδομές της ΕΡΤ.
8. Να ρωτήσουμε, αν και η απάντηση είναι εύκολη: Μήπως ο έλεγχος του περιεχομένου των ενημερωτικών κυρίως αλλά και των ψυχαγωγικών εκπομπών είναι ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός όταν έχουμε μικτή παραγωγή με δημοσιογράφους από την αγορά που εργάζονταν είτε για τις ειδήσεις, είτε αργότερα για το ERTNEWS; Ειδικά όταν οι συμβάσεις είναι μικρής χρονικής διάρκειας που θέλουν διαρκώς ανανέωση.
9. Μήπως επίσης με τις μικτές παραγωγές, που προκρίθηκαν από τον πρόεδρο της ΕΡΤ ως βολικές, δημιουργήθηκε μία κλειστή κάστα φιλικά προσκείμενων παραγωγών, οι οποίοι έπαιρναν μεγάλο μερίδιο της πίτας;
10. Χαρακτηριστικό του ασφυκτικού ελέγχου της ΕΡΤ ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε μεγάλα γεγονότα, όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι αλήθεια ότι τους πρώτους μήνες εστάλη στο πολεμικό μέτωπο όχι ένας δημοσιογράφος της ΕΡΤ, αλλά η προϊσταμένη της ΕΡΤ Χανίων, Ευτυχία Πενταράκη; Είναι αλήθεια πως το ίδιο διάστημα απομακρύνθηκε από το Πρώτο Πρόγραμμα ο Θωμάς Σίδερης με την εκπομπή του «Αφύλαχτη Διάβαση», όταν μετέδωσε ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το αν είναι ναζιστικό ή όχι το Τάγμα Αζόφ; Το ερώτημα για τον Σίδερη είναι εντελώς ρητορικό μιας και η απομάκρυνσή του προκάλεσε την αντίδραση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, ενώ η περίπτωσή του συμπεριελήφθη στην ετήσια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2022 (έκδοση 2023) ως περίπτωση λογοκρισίας σε δημόσιο μέσο ενημέρωσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας