Υποθέτω πως θα γνωρίζετε το «20 Days in Mariupol», «20 μέρες στη Μαριούπολη» δηλαδή, το ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα φετινά Οσκαρ και παρουσιάζει τις πρώτες «20 μέρες στη Μαριούπολη» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στην πλατφόρμα του Cinobo. Διαβάστε και μία περιγραφή του: «Ο σκηνοθέτης και βραβευμένος με βραβείο Πούλιτζερ δημοσιογράφος Μστισλάβ Τσερνόφ μάς φέρνει στην πολιορκημένη Μαριούπολη όπου μια ομάδα Ουκρανών δημοσιογράφων του Associated Press έχει παγιδευτεί και αγωνίζεται να συνεχίσει το έργο της, καταγράφοντας τις φρικαλεότητες της ρωσικής εισβολής. Οι μόνοι εναπομείναντες δημοσιογράφοι διεθνών Μέσων στην πόλη καταγράφουν εικόνες-σύμβολα του πολέμου: παιδιά που πεθαίνουν, ομαδικούς τάφους, τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου».
Σιγά που δεν θα κέρδιζε το Οσκαρ ένα ντοκιμαντέρ από την Ουκρανία, υπέρ της Ουκρανίας, για τον πόλεμο με τη Ρωσία. Τέλος πάντων, η αλήθεια του ντοκιμαντέρ αμφισβητήθηκε από πολύ κόσμο που το βρήκαν έως και προπαγανδιστικό. Υπήρξε αντίδραση, λοιπόν, και ο Graham Phillips, ένας Βρετανός δημοσιογράφος και filmmaker, γύρισε το δικό του ντοκιμαντέρ που το ονόμασε «More Than 20 Days in Mariupol» και το ανέβασε στην πλατφόρμα του Rumble (δείτε το εδώ: rumble.com/v4na3aw-more-than-20-days-in-mariupol.html). Σε αυτό παρουσιάζει την κατάσταση στη Μαριούπολη πριν από τη ρωσική εισβολή, δείχνοντας μια πόλη που είχε ψηφίσει με 90% την ανεξαρτησία της από την Ουκρανία, μία πόλη που ήθελε να είναι ρωσική. Από το 2014 και μετά η Μαριούπολη έμοιαζε με πόλη «υπό κατοχή», με τους Αζοφίτες ακροδεξιούς να κάνουν κουμάντο. Σημειώστε πως ο Graham Phillips κατηγορείται για φιλορωσική στάση (και προπαγάνδα όπως λένε).
Σας προτείνω να δείτε και τα δύο ντοκιμαντέρ και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Δεν χρειάζεται άλλωστε να ταχθείτε υπέρ μίας, κάποιας, πλευράς, δεν σημαίνει ότι όλη η αλήθεια βρίσκεται στη μία πλευρά.
Ο Graham Phillips ανέβασε αυτή την εβδομάδα ένα 10λεπτο φιλμ από τη Μαριούπολη στη φάση που βρίσκεται σήμερα. Μια φάση πλήρους ανοικοδόμησης. Οπως μου έλεγε ο Γιώργος Τσιάρας του διεθνούς τμήματος της εφημερίδας, ο Πούτιν το έχει βάλει στόχο να παρουσιάσει μια «ολοκαίνουργια» Μαριούπολη ώστε να «τη βγει» στους Δυτικούς. Και μάλλον το πετυχαίνει, κρίνοντας από διάφορες εικόνες που μας έρχονται από την πόλη, μια πόλη που βρίσκει τους κανονικούς ρυθμούς της και ανοικοδομείται γρήγορα.
Κι εδώ λοιπόν κολλάει ο τίτλος του θέματος: πότε επιτέλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φτιάξει το μαιευτήριο της Μαριούπολης. Ηταν 18 Μαρτίου του 2022, όταν ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ανέφερε: «Θέλω, επίσης, να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και δη στη Μαριούπολη, που έχει καταστεί σύμβολο αντίστασης. Γνωρίζετε το έντονο ενδιαφέρον μας, καθώς εκεί διαβιούν περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει μετά το τέλος των εχθροπραξιών την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, που βομβαρδίστηκε, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης».
Μάλιστα, δύο μήνες αργότερα διοργάνωσαν και συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με σκοπό να μαζευτούν χρήματα για την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Επαιξε –ποιος άλλος;– ο Λεωνίδας Καβάκος. Παρευρέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, τους υποδέχθηκε στην είσοδο του Μεγάρου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Λεωνίδα Καβάκο και τους μουσικούς συνεργάτες του για την πολύ ευγενική τους προσφορά να διοργανώσουν αυτήν τη συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ανέγερση του μαιευτηρίου το οποίο βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη», δήλωνε τότε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθετε: «Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ένας καλλιτέχνης ο οποίος έχει το θάρρος της γνώμης του και πράγματι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν χωρούν ούτε ίσες αποστάσεις ούτε γενικόλογες τοποθετήσεις ότι δήθεν είμαστε με την ειρήνη. Εδώ υπάρχει αμυνόμενος και είναι η Ουκρανία, υπάρχει επιτιθέμενος και είναι η Ρωσία. Και εύχομαι και ελπίζω σήμερα το βιολί του Λεωνίδα να ακουστεί πιο δυνατά από τις βόμβες της Ρωσίας και το μήνυμά του να φτάσει και να δώσει μία ένεση στήριξης στη μαρτυρική Μαριούπολη».
Δύο τα ερωτήματα λοιπόν που ζητούν απάντηση. Το πρώτο προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: ποιος τα φυλάει, πού βρίσκονται τώρα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από εκείνη τη συναυλία;
Η δεύτερη ερώτηση προς τον αξιότιμο πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη: τα χρήματα αυτά για την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη θα τα στείλει τώρα στον Πούτιν;
Εφτιαξαν site o Δημήτρης και η Αντα Ψαρρά
Πάντα δημοσιογραφικά ανήσυχοι και ενεργοί οι δύο σπουδαίοι συντάκτες της «Εφημερίδας των Συντακτών» που αποχώρησαν πριν από λίγους μήνες, o Δημήτρης και η Αντα Ψαρρά. Δεν παρέμειναν «άπραγοι» στο σπίτι τους να διαβάζουν βιβλία και να βλέπουν ταινίες, αλλά έφτιαξαν δικό τους site που το ονόμασαν «Χωρίς Εφημερίδα», στο x-efimerida.gr!
Στο editorial του καλωσορίσματος γράφουν: «Ο ιστότοπος δεν φιλοδοξεί φυσικά να καλύψει τη ροή των καθημερινών ειδήσεων. Θα έχει στόχο να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση όσων συμβαίνουν σήμερα, με εργαλείο τις παλιές και συγχρόνως τόσο συχνά επίκαιρες έρευνες, αναλύσεις και σχόλια που είτε κάναμε σαν ομάδα του “Ιού” είτε ατομικά ο καθένας σε εφημερίδες και περιοδικά. Το site αυτό δεν θα είναι “αντικειμενικό”, με τον τρόπο που οι παλιές γενιές των δημοσιογράφων πίστευαν ή προσποιούνταν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Θα είναι, αντίθετα, εξαιρετικά “υποκειμενικό”, μόνο που θα στηρίζει αυτή την “υποκειμενικότητά” του σε τεκμηριωμένες αναλύσεις. Δεν θα είναι “υπερκομματικό”. Θα είναι αντίθετα κριτικό προς την κυρίαρχη πολιτική της Δεξιάς που στις μέρες μας σαγηνεύει πολύ ευρύτερους κομματικούς χώρους».
Καλοτάξιδο να είναι! Εννοείται πως θα το διαβάζουμε σε τακτική βάση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας