Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
86%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.6°
3 BF
57%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 13.3°
2 BF
74%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
2 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.6°
3 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.3° 12.7°
2 BF
72%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.6° 9.4°
1 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
12°C
13.8° 11.8°
3 BF
87%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
15.1° 12.9°
0 BF
76%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.5° 14.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
3 BF
61%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.1° 14.0°
0 BF
64%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.2° 11.5°
1 BF
71%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 15.8°
3 BF
81%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.0°
2 BF
66%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
1 BF
79%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.7° 14.2°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.5° 9.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
efimerides
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι θα γίνει με τις κρατικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της ελληνικής επαρχίας;

Τo θέμα με τις υποχρεωτικές κρατικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της επαρχίας επανέρχεται. Τις εφημερίδες της περιφέρειας που είναι τόσο αγαπημένες και πολύτιμες για όσους μεγαλώσαμε εκτός μεγαλούπολης. Πολλώ δε μάλλον για εκείνους που ζουν διαρκώς εκεί.

Μιλάμε λοιπόν για τις δημοσιεύσεις που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις (προκηρύξεις διαγωνισμών κ.λπ.) και μπαίνουν ως καταχωρίσεις, πληρωμένες, στον έντυπο περιφερειακό Τύπο της χώρας. Επί μνημονίων αυτές κόπηκαν αλλά επανήλθαν το 2016, όχι όμως ως μόνιμη συνθήκη. Από το 2016 και μετά δίνονται συνεχώς παρατάσεις στο καθεστώς των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων. Η τελευταία διορία λήγει στις 31/12 αυτού του έτους και προς το παρόν δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση νέα παράταση.

Κάποιοι σημειώνουν πως η «κατάργησή τους θα σημάνει και το οριστικό τέλος των περισσότερων επιχειρήσεων του επαρχιακού Τύπου και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας! Ο περιφερειακός Τύπος θα καταρρεύσει μέσα σε έναν μήνα!». Ωστόσο, όπως θα διαβάσετε στο άρθρο που υπογράφει παρακάτω ο Γιώργος Μιχαλόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, αυτό είναι κάπως υπερβολικό. Κι ας γράφει η «Πρωινή» της Ηλείας τα εξής: «Αν και τα μνημόνια ανήκουν στο παρελθόν, εν τούτοις εξακολουθεί να αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους, κατάλοιπο μνημονιακής υποχρέωσης, που θέλει την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων, από τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια συντηρείται ο επαρχιακός Τύπος και έχουν διασωθεί εκατοντάδες θέσεις εργασίες».

Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων αναφέρει το ευρωπαϊκό υπόδειγμα, «αφού σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι δημοσιεύσεις αυτές ιδίως όταν αφορούν έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και γενικώς διάθεση δημοσίου χρήματος, πραγματοποιούνται στον έντυπο Tύπο, χωρίς να τεθεί ζήτημα υποκατάστασής τους από άλλες μορφές ηλεκτρονικής κ.λπ. δημοσίευσης».

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Επικρατείας Μ. Βορίδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος επισήμαναν την ανάγκη μονιμοποίησης του καθεστώτος των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων Δημοσίου στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο. «Η κυβέρνηση εκπέμπει αυτή τη στιγμή αμφίσημα μηνύματα, προφανώς, προσδοκώντας από την ανωτέρω περικοπή κάποιο δημοσιονομικό όφελος, το οποίο ωστόσο θα είναι μηδαμινό, αφού το κόστος αυτής της κατηγορίας δημοσιεύσεων είναι αντικειμενικά μικρό», σημειώνουν οι βουλευτές.

«Πέραν τούτου, η μεγαλύτερη απώλεια μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι η μη εξυπηρέτηση του αγαθού της διαφάνειας, της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, αλλά και της ασφάλειας των συναλλαγών του Δημοσίου, εξαιτίας των αδιαφανών πρακτικών που, εύλογα, αναμένεται πως θα επικρατήσουν σε σχέση με έργα, προμήθειες και υπηρεσίες του Δημοσίου, δηλαδή τη διαχείριση και κατανομή του δημοσίου χρήματος. Η κυβέρνηση είχε κατ’ επανάληψη “δεσμευτεί” για τη διατήρηση και μονιμοποίηση των ως άνω δημοσιεύσεων στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο. Τέλος, οι συγκεκριμένες δημοσιεύσεις αποτελούν στο σημερινό καθεστώς δυσπραγίας έναν κομβικό οικονομικό πόρο για όλες -αλλά κυρίως για τις μικρότερες- επιχειρήσεις Tύπου της ελληνικής περιφέρειας, ενώ η τυχόν κατάργησή τους αναπόφευκτα θα συνεπάγεται και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην ελληνική περιφέρεια».

Ρωτούν λοιπόν τους αρμόδιους υπουργούς «αν η κυβέρνηση θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα διατηρήσει και θα μονιμοποιήσει τις κρατικές δημοσιεύσεις στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο άμεσα και πάντως πριν την 1η Ιανουαρίου του 2024».

Μια μεγάλη παρεξήγηση που είναι καιρός να διαλυθεί

Γράφει ο Γιώργος Μιχαλόπουλος*

Σχετικά με το ζήτημα των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό Τύπο υπάρχει μια βασική παρεξήγηση που πρέπει να διαλυθεί, αν και πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουμε και εμείς τη δική μας ευθύνη για τη δημιουργία της.

Το επιχείρημα «μην καταργείτε τις κρατικές δημοσιεύσεις γιατί θα κλείσουν οι περισσότερες ή έστω πολλές περιφερειακές εφημερίδες» δεν είναι ακριβές. Ή ακόμη κι αν είναι εν μέρει ακριβές, σίγουρα δεν είναι το κυρίαρχο επιχείρημα για τη διατήρηση των δημοσιεύσεων. Οσοι το προβάλλουν δεν αντιλαμβάνονται ότι πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο όλοι καθόμαστε. Γιατί αν το αποκλειστικό ή το κύριο έσοδό σου είναι το αντίτιμο των δημοσιεύσεων αυτών, που σημαίνει ότι δεν ζεις από την αγορά και τους αναγνώστες σου, τότε δίνεις τροφή στα επιχειρήματα του λόμπι των εργολάβων που ισχυρίζονται ότι η μόνη σκοπιμότητα των δημοσιεύσεων είναι να συντηρούνται με κρατικό χρήμα επιχειρήσεις που αλλιώς δεν μπορούν να επιβιώσουν!

Και όσο ακριβές είναι ότι υπάρχουν και τέτοιες εφημερίδες άλλο τόσο και περισσότερο ακριβές είναι ότι δεν είναι αυτή η εικόνα του κλάδου. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Τύπου γνωρίζουν την ισχύ, το κύρος και τη δυναμική του περιφερειακού Τύπου στις τοπικές κοινωνίες καθώς και μια αλήθεια που συχνά αποσιωπάται από τα κυρίαρχα πανελλαδικά ΜΜΕ: Οτι στους περισσότερους νομούς της χώρας η αναγνωσιμότητα, η απήχηση και η εμβέλεια των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων είναι πολλαπλάσια των αθηναϊκών!

Εμείς στον ΣΗΠΕ το φωνάζουμε καιρό τώρα: Οι κρατικές δημοσιεύσεις δεν είναι δώρο ή επιχορήγηση προς τον περιφερειακό Τύπο αλλά εκπλήρωση στοιχειωδών και αυτονόητων υποχρεώσεων της πολιτείας και πρέπει να διατηρηθούν για λόγους διαφάνειας των συναλλαγών του Δημοσίου. Σήμερα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνει αυτό με απόλυτη εγκυρότητα, αξιοπιστία και πλήρη αποδεικτική ισχύ. Το «επιχείρημα» ότι η ανάρτηση σε διάφορες ιστοσελίδες υποκαθιστά πλήρως τη δημοσίευση στον Τύπο είναι λογικά, πραγματολογικά και νομικά αστήρικτο.

Επιπλέον αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα στην ελληνική περιφέρεια. Γιατί οι δημοσιεύσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους εργολάβους και τους προμηθευτές αλλά και τους απλούς πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά έχουν προφανές ενδιαφέρον να πληροφορούνται τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή τους ή πώς διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα η τοπική, περιφερειακή ή κεντρική εξουσία. Μόνο όσοι έχουν συμφέρον να παραμείνουν αυτά τα ζητήματα στο σκοτάδι και μακριά από τους προβολείς της κοινής γνώμης μπορούν να υποστηρίζουν τέτοιου είδους «επιχειρήματα».

*Πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων - ΣΗΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τι θα γίνει με τις κρατικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της ελληνικής επαρχίας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας