Το YouTube πρόκειται να σταματήσει να προτείνει βίντεο σε εφήβους που εξιδανικεύουν συγκεκριμένα επίπεδα φυσικής κατάστασης, σωματικά βάρη ή σωματικά χαρακτηριστικά, αφού οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τέτοιο περιεχόμενο θα μπορούσε να είναι επιβλαβές εάν προβληθεί επανειλημμένα.
Η πλατφόρμα θα εξακολουθεί να επιτρέπει σε παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών να βλέπουν τα βίντεο, αλλά οι αλγόριθμοί της δεν θα σπρώχνουν τους νεαρούς χρήστες στη συνέχεια σε «κουνελότρυπες» σχετικού περιεχομένου.
Το YouTube είπε ότι τέτοιο περιεχόμενο δεν παραβιάζει τις οδηγίες του, αλλά ότι η επανειλημμένη προβολή του θα μπορούσε να επηρεάσει την ευημερία ορισμένων χρηστών.
Ο παγκόσμιος επικεφαλής υγείας του YouTube, Δρ Γκαρθ Γκράχαμ, δήλωσε: «Καθώς ένας έφηβος αναπτύσσει σκέψεις για το ποιος είναι και τα δικά του πρότυπα για τον εαυτό του, η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση περιεχομένου με εξιδανικευμένα πρότυπα που αρχίζει να διαμορφώνει ένα μη ρεαλιστικό εσωτερικό πρότυπο θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους στη διαμόρφωση αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους».
Το YouTube ανακοίνωσε ότι οι ειδικοί της συμβουλευτικής επιτροπής νέων και οικογενειών του είχαν συμβουλεύσει ότι ορισμένες κατηγορίες που μπορεί να είναι «ακίνδυνες» γενικά, ωστόσο η συνεχόμενη προβολή ενός μεμονωμένου βίντεο θα μπορούσε να είναι «προβληματική».
Οι νέες οδηγίες, που εισήχθησαν τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, ισχύουν για περιεχόμενο που: εξιδανικεύει ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά έναντι άλλων, όπως ρουτίνες ομορφιάς για να κάνει τη μύτη σας να φαίνεται πιο λεπτή, εξιδανίκευση της φυσικής κατάστασης ή του σωματικού βάρους, όπως οι ρουτίνες άσκησης που ενθαρρύνουν την επιδίωξη μιας συγκεκριμένης εμφάνισης. Η ενθάρρυνση της κοινωνικής επιθετικότητας, όπως ο σωματικός εκφοβισμός.
Το YouTube δεν θα κάνει πλέον επαναλαμβανόμενες προτάσεις για αυτά τα θέματα σε εφήβους που έχουν καταχωρίσει την ηλικία τους στην πλατφόρμα ως συνδεδεμένοι χρήστες. Το πλαίσιο ασφαλείας έχει ήδη εισαχθεί στις ΗΠΑ.
«Μια υψηλότερη συχνότητα περιεχομένου που εξιδανικεύει ανθυγιεινά πρότυπα ή συμπεριφορές μπορεί να δώσει έμφαση σε δυνητικά προβληματικά μηνύματα – και αυτά τα μηνύματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους ορισμένοι έφηβοι», δήλωσε η Allison Briscoe-Smith, κλινική και σύμβουλος YouTube.
«Τα «προστατευτικά κιγκλιδώματα» μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να διατηρήσουν υγιή πρότυπα, καθώς συγκρίνονται φυσικά με τους άλλους και να υπολογίζουν πώς θέλουν να εμφανίζονται στον κόσμο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας