Δευτέρα πρωί, μία ημέρα ακριβώς μετά την αποφράδα των εκλογών, περνάγαμε μαζί με τον Ντέμη Νικολαΐδη την πόρτα του Music Row Studio για να ηχογραφήσουμε ένα podcast με τη βοήθεια του Αντώνη Παπαβομβολάκη.
Δεν ήθελα να μιλήσουμε με τον Ντέμη γενικά, δεν ήθελε και ο ίδιος δηλαδή, δεν δίνει συνεντεύξεις άλλωστε. Το podcast που φτιάξαμε στη σειρά PRESSing (στη σειρά δηλαδή των podcasts που αφορούν τα media) και μπορείτε να το ακούσετε στο site μας (www.efsyn.gr/podcast), είχε συγκεκριμένο concept: συζητήσαμε με τον Ντέμη αποκλειστικά για τα αθλητικά ΜΜΕ.
Αξίζει να το ακούσετε γιατί ο Ντέμης δεν είναι κανένας τυχαίος, το αντίθετο μάλιστα. Και σοβαρός είναι και άποψη διαθέτει. Κάτι ελάχιστα απ’ όσα είπαμε μπορείτε να τα διαβάσετε παρακάτω, σταχυολόγησα ορισμένα ώστε να πάρετε μια γεύση. Τον ρώτησα και μερικά περί ΑΕΚ (για το γήπεδο παράδειγμα) αλλά αυτά παραμένουν off the record.
Κεφάλαιο 1: Οι αθλητικές εφημερίδες
«Στην εφημερίδα “ΦΩΣ” με συμπαθούσε ο εκδότης –το έμαθα εκ των υστέρων, μου το είπε ο ίδιος. Πάντα όταν έβαζα γκολ με “έπαιζε” στην πρώτη σελίδα, παρ’ όλο που εγώ ήμουν στην ΑΕΚ κι εκείνος υποστήριζε τον Ολυμπιακό. Μου είπε ότι του άρεσαν οι μεγάλοι παίχτες, είχε μια αδυναμία στα σέντερ φορ».
Κεφάλαιο 2: Οι αθλητικές σελίδες στις πολιτικές εφημερίδες
«Παλιότερα, οι περισσότεροι καλοί αθλητικοί δημοσιογράφοι βρίσκονταν στις πολιτικές εφημερίδες. Οι ποδοσφαιριστές τις κοιτούσαμε περισσότερο και από τις αθλητικές εφημερίδες. Γιατί θεωρούσαμε ότι είναι πέραν των οπαδικών, μας φαίνονταν πιο αντικειμενικές».
Κεφάλαιο 3: Αθλητικά ραδιόφωνα και εκπομπές με ακροατές-οπαδούς στον αέρα
«Είμαι υπέρ αλλά θα ήθελα αυτοί που κάνουν τις εκπομπές να έχουν υψηλότερα στάνταρτ. Θα μπορούσαν να φτιάξουν καλύτερο επίπεδο. Είναι αναλόγως και τους παρουσιαστές. Οταν έχεις το σαλόνι καθαρό και είναι το χαλί ωραίο, ο άλλος θα βγάλει τα παπούτσια του, δεν θα μπει με τις λάσπες».
Κεφάλαιο 4: Από τα γήπεδα στη θέση του σχολιαστή
«Δεν είμαι δημοσιογράφος και δεν το έχω κιόλας. Εγώ συζητάω, δεν ρωτάω για να βγάλω μια είδηση».
Κεφάλαιο 5: Αθλητικές εκπομπές με καθηγητές διαιτησίας
«Δεν έχει νόημα να κρίνεις τις αμφισβητούμενες φάσεις σε μια εκπομπή. Πρέπει να ασχολούμαστε περισσότερο με το ίδιο το ποδόσφαιρο, αλλά είμαστε σε μια χώρα που υπάρχει καχυποψία».
Κεφάλαιο 6: Ιδιοκτήτες ομάδων είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτες και σε αθλητικά ΜΜΕ
«Είναι ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Το καλύτερο σενάριο να πάρουμε, ότι δεν επεμβαίνει ο ιδιοκτήτης στο μέσο, ακόμα και τότε ο δημοσιογράφος τι κάνει; Οι δημοσιογράφοι περιορίζονται στις μεταδόσεις των ελληνικών ομάδων».
Κεφάλαιο 7: Απαγόρευση της εισόδου ραδιοφωνικών σταθμών σε γήπεδα
«Μιλάμε για τον Αλαφούζο που έχει τον Παναθηναϊκό και τον Σπορ FM και τον Μελισσανίδη που έχει την ΑΕΚ, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν μαζί για το πρωτάθλημα, μέχρι την τελευταία στιγμή».
Κεφάλαιο 8: Αθλητικοί δημοσιογράφοι που έγιναν οπαδοί
«Παλιά οι αθλητικοί δημοσιογράφοι δεν έλεγαν τι ομάδα ήταν, ενώ τώρα το φωνάζουν με σημαία. Είναι προβληματικό αυτό και γίνεται και επικίνδυνο».
Κοίταζα τα χθεσινά πρωτοσέλιδα των δεξιών εφημερίδων, φιλοκυβερνητικών και μη («Δημοκρατία»), πρώτο θέμα τους ο Αλέξης Τσίπρας. Μονοφωνία. Ούτε Νέα Δημοκρατία ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε υπηρεσιακή κυβέρνηση ούτε τίποτε. Μόνο ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας. Ο μεγάλος τους εχθρός. Φανερός ο στόχος των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, θέλουν να χτυπήσουν κι άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα που τον βρίσκουν τραυματισμένο. Θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια. Να τολμήσω μία πρόβλεψη; Θα αλλάξει το πράγμα, θα μαζευτεί η κατάσταση.