Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.7° 33.2°
4 BF
23%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
33°C
36.6° 30.8°
3 BF
36%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
36°C
37.6° 32.1°
3 BF
29%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
2 BF
34%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
33°C
33.5° 32.9°
4 BF
31%
Βέροια
Αίθριος καιρός
34°C
36.6° 30.1°
2 BF
43%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.4° 30.6°
2 BF
24%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
35.2° 35.2°
0 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
32.2° 22.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.3°
4 BF
38%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 26.8°
6 BF
42%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.0°
3 BF
45%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
1 BF
46%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
36.9° 32.9°
3 BF
28%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 32.5°
2 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.8° 28.2°
4 BF
63%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.0° 32.8°
4 BF
18%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.3° 30.5°
3 BF
45%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
31°C
35.0° 30.8°
3 BF
49%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
31°C
30.8° 30.8°
1 BF
40%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
AP Photo/Luca Bruno

Ο βελγικός Τύπος για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινουβούλιο και την Εύα Καϊλή

Για «σεισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» κάνει λόγο η εφημερίδα Le Soir, που αναφέρει ότι δύο δημόσια πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και ο επικεφαλής οργάνωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής, ενώ λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε η προσαγωγή της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή και έρευνα στην οικία της. 

Όπως επισημαίνεται, βοηθός ευρωβουλευτή της ομάδας S&D που είχε υποβληθεί σε κράτηση νωρίτερα είναι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. «Η έρευνα στο σπίτι της αιρετής, προστατευόμενης με βουλευτική ασυλία, φαίνεται να δείχνει ότι συνελήφθη επ' αυτοφώρω να διαπράττει αδίκημα», σημειώνει η εφημερίδα, που προσθέτει ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία δε θέλησε να σχολιάσει. 

Και οι πέντε οδηγήθηκαν σε ανάκριση και αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστή εντός 48 ωρών, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης, τονίζει. Αναφέρει, επιπλέον, ότι εκτός της Εύας Καϊλή, οι υπόλοιποι έχουν ιταλική υπηκοότητα και «δημοσίως είναι πολύ ενεργοί σε ενώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ». 

Η Πρεσβεία του Κατάρ στο Βέλγιο δεν απάντησε στο αίτημα της εφημερίδας για αντίδραση, ενώ η υπηρεσία Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου δηλώνει ότι «δε σχολιάζει τις νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη», προσθέτοντας, ότι «όπως πάντα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Το ίδιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση». 

Η εφημερίδα σημειώνει την ισχυρή παρουσία λόμπι στις Βρυξέλλες, καθώς αποτελεί έδρα θεσμών, και τονίζει ότι «ωστόσο, οι έρευνες προσπαθούν να διαπιστωθεί εάν οι συντελεστές της υπόθεσης δεν ξεπέρασαν πολύ το απλό lobbying». Σύμφωνα με την εισαγγελία, η επιχείρηση «στόχευε ιδιαίτερα σε βοηθούς του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου», ενώ διευκρινίζει ότι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια τεσσάρων κοινοβουλευτικών βοηθών που συνδέονται με την ομάδα S&D και ενός που συνδέεται με την ομάδα του Λαϊκού Κόμματος. 

Τονίζει ότι σφραγίσθηκαν τα γραφεία μιας κοινοβουλευτικής βοηθού της Βελγίδας ευρωβουλευτή Marie Arena, η οποία δήλωσε ότι αυτό συνδέεται με τη δράση της βοηθού για την ΜΚΟ Fight intimity, αλλά και του βοηθού του επίσης Βέλγου ευρωβουλευτή Marc Tarabella. 

Σε μονόστηλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο βιογραφικό της Εύας Καϊλή, τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ, τη σχέση της με Ιταλό ύποπτο, αλλά και σε πρόσφατη ομιλία της στην Ολομέλεια που επικρίθηκε ως υπερβολικά φιλική προς το Κατάρ. 

Επίσης δημοσίευμα της εφημερίδας L'Echo σημειώνει ότι «τσάντες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι» της Εύας Καϊλή, σημειώνοντας ότι «το συνολικό ποσό αυτών των μετρητών δεν είχε ακόμη καθοριστεί». 

Οι Αρχές «προσήγαγαν τον πατέρα της κυρίας Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού είχε προειδοποιηθεί από συνεργούς, πιστεύουν οι ανακριτές», προσθέτει.

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς ήθελε να πετύχει το Κατάρ, σημειώνει η εφημερίδα De Standaard. Την 1η Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη χορήγηση στους πολίτες του Κατάρ πρόσβασης στην Ευρώπη χωρίς βίζα, απόφαση που υπερψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, σημειώνει η εφημερίδα, που αναρωτιέται εάν η απόφαση ελήφθη με αθέμιτη επιρροή. 

Ο ιστότοπος της γαλλόφωνης ραδιοτηλεόρασης RTBF σημειώνει ότι, σύμφωνα με την Εισαγγελία της χώρας που αφορά την έρευνα, το Κατάρ «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα». 

«Τα δώρα ή τα προνόμια που προσφέρονται θα μπορούσαν να συνδέονται με την επιθυμία του Κατάρ να βελτιώσει την αρνητική φήμη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των ξένων εργαζομένων», όσοι δε είναι ύποπτοιι για δωροληψία είναι «προσωπικότητες με "σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση" εντός του Κοινοβουλίου», τονίζεται. 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μεταξύ των υπόπτων είναι ο Ιταλός Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ενώ για την Εύα Καϊλή αναφέρει ότι είχε συναντηθεί στο Κατάρ, λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ, με τον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ Ali bin Samikh Al Marri και χαιρέτισε τη δέσμευση του Κατάρ να «συνεχίσει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις», ενώ σημειώνει και την ομιλία στην Ολομέλεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο βελγικός Τύπος για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινουβούλιο και την Εύα Καϊλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας