Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.0° 16.0°
2 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
10°C
13.3° 8.6°
1 BF
81%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 8.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.4° 8.2°
0 BF
84%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
5°C
6.8° 5.4°
0 BF
87%
Αγρίνιο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
91%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.2°
3 BF
71%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 17.9°
5 BF
72%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.8°
5 BF
77%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
4 BF
69%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.0°
2 BF
88%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
11.2° 5.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
75%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.8° 16.2°
3 BF
57%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.3° 9.3°
0 BF
76%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.1° 8.7°
0 BF
85%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
5.1° 5.1°
1 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην τελική ευθεία ύστερα από μακρά πορεία

Ηταν βράδυ της 31ης Αυγούστου 2016 όταν διαβάζαμε τα εξής, μυθιστορηματικά και κινηματογραφικά θα μπορούσαμε να πούμε: «Ομαλά συνεχίζεται η μαραθώνια διαδικασία δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ).

Οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις άδειες βρίσκονται στη ΓΓΕΕ εδώ και 36 ώρες, ενώ πριν από λίγη ώρα έφθασε στην πύλη του κτιρίου το catering με το βραδινό φαγητό. Παρά τα σενάρια, ουδείς γνωρίζει το παραμικρό για την πορεία της διαδικασίας μέσα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας». Βρισκόταν σε εξέλιξη η πρώτη πρώτη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες αν θυμάστε, τότε που διαμαρτύρονταν ορισμένοι για τα... ανθρώπινα δικαιώματα των υποψήφιων καναλαρχών, εφοπλιστών, που αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε... ράντσα.

Δύο μήνες αργότερα όμως, 26 Οκτωβρίου 2016, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε! Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσιζε με ψήφους 14 έναντι 11 πως υπήρχε αντισυνταγματικότητα επειδή η διαδικασία δεν πραγματοποιήθηκε από το ΕΣΡ. Σωστά, πιθανότατα, έλα όμως που ΕΣΡ δεν υπήρχε. Μία εβδομάδα νωρίτερα, 19 Οκτωβρίου, διαβάζαμε στην «Καθημερινή»: «Σε αδιέξοδο κατέληξε, όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η ευρύτατη συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης».

Δεν άφηνε η Ν.Δ. να συγκροτηθεί ΕΣΡ, ήταν η μέθοδός της ώστε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση και δυσαρεστηθούν οι φίλοι καναλάρχες. «Βέτο έθεσε η Ν.Δ. στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στον ορισμό των μελών του ΕΣΡ μέχρι να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες που δίνει ο ραδιοτηλεοπτικός νόμος στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και να επιστρέψουν στο ΕΣΡ», σημείωνε το «Βήμα» πολλούς μήνες πιο πριν, στις 19 Ιανουαρίου 2016. Τελικά φτάσαμε Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, για να έχουμε νέο ΕΣΡ, εκείνη τη μέρα πραγματοποιήθηκε επιτέλους η ορκωμοσία των νέων μελών του.

Ξέρετε πότε ξεκίνησε η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες; Ηταν Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 όταν υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Αν σκεφτείτε πως σήμερα έχουμε Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και ακόμα δεν τελειώσαμε οριστικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, καταλαβαίνουμε πως πέρασαν κοντά στα τρία χρόνια μέχρι να τελεσφορήσει η διαδικασία, ώσπου να δούμε αποτέλεσμα.

Πλέον όμως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, απομένει μόνο το πράσινο φως από την Επιτροπή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος ώστε να ανακηρυχθούν οι οριστικοί αδειούχοι. Και οι οποίοι θα είναι πέντε συν ένας. Οι πέντε είναι ο ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), το STAR (Βαρδινογιάννης), ο ALPHA (Κοντομηνάς), ο ΑΝΤ1 (Κυριακού) και το Epsilon TV (Σαββίδης). Ο έκτος είναι η εταιρεία «Τηλεοπτική Ελληνική» (σύμφωνα με δημοσιεύματα ανήκει στον Φίλιππο Βρυώνη) που θα πάρει άδεια αν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον τραπεζικό δανεισμό της.

Η παρακαταθήκη που άφησε ο πρώτος διαγωνισμός, έστω και αν ακυρώθηκε από το ΣτΕ, είναι η οικονομική οριοθέτηση των τηλεοπτικών αδειών. Τα 240 εκατομμύρια ευρώ της πρώτης δημοπρασίας αποτέλεσαν τον οδικό χάρτη για τα μέλη του ΕΣΡ ώστε να ορίσουν ως ελάχιστο τίμημα για κάθε τηλεοπτική άδεια (από τις 7 συνολικά) τα 35 εκατ. ευρώ. Πριν από την πρώτη δημοπρασία ουδείς μπορούσε να προσδιορίσει την τιμή για την κάθε τηλεοπτική άδεια και, σίγουρα, δεν θα έφτανε σε τέτοια, δυσθεώρητα, ύψη.

Το ΕΣΡ ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προκήρυξη των επόμενων τηλεοπτικών αδειών. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ακόμα προς αδειοδότηση, οι θεματικές και οι περιφερειακές. Οι θεματικές (τρεις ή τέσσερις τον αριθμό) θα είναι πανελλαδικές για κανάλια με συγκεκριμένη στόχευση: αθλητικά, παιδικά, μουσικά, ψυχαγωγικά κ.ο.κ. Απαγορεύεται να είναι ειδησεογραφικά πάντως. Οσο για τις περιφερειακές άδειες, εδώ τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, μια και το Συμβούλιο θα θέσει διαφορετικά κριτήρια για την κάθε περιφέρεια.

Είναι διαφορετική μία άδεια στην Περιφέρεια Αττικής που απευθύνεται σε εκατομμύρια κόσμο και διαφορετική στην Περιφέρεια Ηπείρου λόγου χάριν. Θα ισχύσουν οικονομικά, πληθυσμιακά και διαφόρων ακόμα ειδών κριτήρια. Δεν είναι σίγουρο ποιες άδειες θα «πιάσει» πρώτες το ΕΣΡ, τις θεματικές ή τις περιφερειακές. Υπολογίστε πάντως πως η διαδικασία δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στην τελική ευθεία ύστερα από μακρά πορεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας