Δόση 8,5 δισ. και επί της αρχής συμφωνία με το ΔΝΤ LIVE

eurogroup2-630.jpg

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε με συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. προς την Ελλάδα.

Συμφωνία επί της αρχής"θα εισηγηθεί στο ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το χρέος πλέον εξαρτάται από την ανάπτυξη

Γ. Χουλιαράκης: Η συμφωνία στέλνει θετικό μήνυμα στις αγορές 

Στον Πρ. Παυλόπουλο το πρωί ο Αλ. Τσίπρας (01:00)

Αλέξης Τσίπρας - Προκόπης Παυλόπουλος EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 11 το πρωί της Παρασακευής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και τη συμφωνία με τους πιστωτές.

To tweet του Αλέξη Τσίπρα (00:34)

Στην πρώτη του παρέμβαση μετά την απόφαση του Eurogroup, ο πρωθυπουργός σημείωσε μέσω του twitter:

Πολ Τόμσεν: Η καλύτερη δυνατή λύση δεδομένου ότι λιγόστευε ο χρόνος (00:29)

Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ)

Την άποψη ότι η σημερινή συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή στα χρονικά περιθώρια που ήταν διαθέσιμα εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πoλ Τόμσεν.

«Δεν είναι η καλύτερη λύση. Αυτή θα ήταν να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία και να ζητήσουμε από το Δ.Σ. να εγκρίνει μια εκταμίευση τώρα» ανέφερε, εξηγώντας ότι «όσο πλησιάζαμε στις πληρωμές του Ιουλίου, αντιλαμβανόμασταν ότι λιγοστεύει ο χρόνος».

O Τόμσεν υπογράμμισε τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα, προσθέτοντας όμως ότι χρειαζόταν «περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε κάτι που θα έχει την απόλυτη στήριξή μας».

Tελικά ενεργοποιήθηκε «η πρόβλεψη της έγκρισης επί της αρχής» του ΔΝΤ, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. «Αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης αλλά και τα μέλη μας γιατί αποφεύγεται αναστάτωση από ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής».

Πηγές Μαξίμου: Θετικό μήνυμα στις αγορές η απόφαση του Eurogroup (00:01)

«Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε» τονίζουν κυβερνητικές πηγές και αναλύουν τα βασικά σημεία της απόφασης του Eurogroup:

1. Το κυριότερο σημείο της σημερινής απόφασης είναι η - για πρώτη φορά - σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.

2. Έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015. Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους Ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος.

3. Αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης.

4. Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε.

5. Υπήρξε δέσμευση για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).

6. Έγινε αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

7. Υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.

8. Αποφασίστηκε η δόση να είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δισ.

To tweet του Ντόναλντ Τουσκ (23:47)

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολίασε μέσω twitter:

«Επιτέλους καλά νέα για την Ελλάδα. Το άξιζε»

Οι πρώτες δηλώσεις Σόιμπλε μετά το Eurogroup (23:42)

(Στο γερμανικό κανάλι ARD)

AP Photo/Andrew Medichini

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει αύριο (Παρασκευή) τη συμφωνία για την Ελλάδα που επιτεύχθηκε σήμερα.

• H συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα.

• Εναπόκειται στη γερμανική Βουλή να αποφασίσει κατά πόσο η συμφωνία συνιστά μια θεμελιώδη αλλαγή στο υπάρχον πρόγραμμα για την Ελλάδα. Όπως αντιλαμβανόμαστε, δεν πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή στο πρόγραμμα

• Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική για να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Γι' αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις

 Επιπλέον μέτρα, όπως η ελάφρυνση του χρέους, θα εξεταστούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος

• Εάν επιπλέον μέτρα κριθούν αναγκαία στο τέλος του προγράμματος μπορούμε να τα λάβουμε

 Η προσδοκία είναι ότι το σχέδιο θα στεφθεί με επιτυχία

Γ. Χουλιαράκης: Η συμφωνία στέλνει θετικό μήνυμα στις αγορές (23:26)

Νίκος Χουλιαράκης EUROKINISSI

Το «πακέτο» που αποφασίστηκε εν συνόλω στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές

• Είναι ξεκάθαρο για μας ότι οι αγορές μπορούν να θεωρήσουν το χρέος δυναμικά βιώσιμο

• Ο μηχανισμός θα δώσει δυνατότητα να ανταποκριθούμε στα άσχημα σενάρια, λιγότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη ελάφρυνση

Τσακαλώτος: Το χρέος πλέον εξαρτάται από την ανάπτυξη (23:17)

Ευκλείδης Τσακαλώτος - Χουλιαράκης AP Photo / Petros Giannakouris

 

♦ Σε αυτό το Eurogroup θέλαμε σαφήνεια επί του συνολικού προγράμματος. Έπειτα από αυτό το Eurogroup υπάρχει περισσότερη σαφήνεια. Όλες οι πλευρές έχουν προχωρήσει σε συμβιβασμό γι' αυτό το αποτέλεσμα.

♦ Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. 

♦ Ευχαριστώ τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τη γαλλική κυβέρνηση αλλά και τον συνάδελφό μου, Μπρουνό Λε Μερ. 

♦ Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να βγει στις αγορές, αναφέρει η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης. 

♦ Υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος, το οποίο εξαρτάται από τον ρυθμό ανάπτυξης. Πλέον δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου αντίστοιχου μηχανισμού.

♦ Εγώ είμαι πολύ ευτυχέστερος σήμερα από ό,τι ήμουν πριν από μία εβδομάδα. 

♦ Για την πιθανή έξοδο της χώρας στις αγορές δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει το πότε, καθώς εξαρτάται από άλλους παράγοντες.

Τι περιλαμβάνει η απόφαση τoυ Eurogroup (23:07)

  • Εύσημα από τους θεσμούς για το φιλόδοξο δημοσιονομικό πακέτο που υλοποιεί η Ελλάδα
  • Πρόσκληση προς την Ελλάδα μαζί με τους θεσμούς να καταστρώσουν μια στρατηγική ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει και τη βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα
  • Θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες προοπτικές κινητοποίησης πρόσθετων κονδυλίων από επενδυτικές τράπεζες και διεθνείς οικονομικούς θεσμούς
  • Στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ο στόχος είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια
  • Επιβεβαιώθηκαν οι δεσμεύσεις και οι αρχές όπως αναφέρονται στο ανακοινωθέν του Μαΐου του 2016
  • Δέσμευση από την Ελλάδα για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και ίσα ή πιο υψηλά, αλλά πάντως κοντά στο 2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060
  • Η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο των μέτρων που αναφέρονται στο ανακοινωθέν του περασμένου Μαΐου (δηλαδή όχι κούρεμα, όχι μεταφορά χρημάτων)
  • Σ' αυτό το πλαίσιο οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% στη συνέχεια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε βιώσιμη τροχιά.
  • Το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για το χρέος εφόσον χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν παραπάνω, πα΄ντα όμως στα πλαίσια που έχουν οριστεί από τον Μάιο του 2016.
  • Στο τέλος του προγράμματος, και υπό τον όρο ότι θα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και στο μέτρο που είναι αναγκαίο, θα εφαρμοστεί το δεύτερο πακέτο μέτρων στη βάση μιας νέας έκθεσης βιωσιμότητας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της πρωτοβουλίες για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη.

Η πρόταση της Λαγκάρντ για συμφωνία επί της αρχής (22:33)

Έχουμε σημειώσει πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο η οποία συνοδεύτηκε από την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας.

Η Συμφωνία Επί της Αρχής αποτελεί μια διαδικασία την οποία το ΔΝΤ εφήρμοσε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε ένα πρόγραμμα, για το οποίο όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδος για ελάφρυνση του χρέους οι οποίες πρέπει να είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Συμφωνία αυτή Επί της Αρχής στηρίζεται στη βασική αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται στα «δύο σκέλη», ήτοι των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους.

Επιπλέον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση του ΔΝΤ.

Η Συμφωνία Επί της Αρχής θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για ποσό δανείου πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο πρόσβασης της χώρας από το ΔΝΤ.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της Συμφωνίας Επί της Αρχής.

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η Συμφωνία Επί της Αρχής, θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να καταβάλουν στην Ελλάδα τη δόση του Ιουλίου - μειώνοντας έτσι μια δυνητικά σοβαρή πίεση στην ελληνική οικονομία - και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της.

Κλ. Ρέγκλινγκ: Στις 8 Ιουλίου η πρώτη δόση που θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ (22:20)

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως είναι άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος.

Τα επόμενα βήματα:

Η δόση θα ανέλθει σε 8,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα καλύψει τις αποπληρωμές τους χρέους της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες και κάποιες υποχρεώσεις της.

Η πρώτη δόση θα είναι στις 8 Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 6,9 δισ. θα πάνε για το χρέος, ενώ το υπόλοιπο ποσό για τις υπόλοιπες ανάγκες της χώρας.

Θα υπάρξουν κι άλλες εκταμιεύσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο πως η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. 

Πρόταση Λαγκάρντ εντός 24 ωρών για συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα (22:16)

• Προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει επί της αρχής  (AIP) μια νέα συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

• Έχει υπάρξει τελευταία σημαντική πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς μετά τη συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία από το ελληνικό κοινοβούλιο.

• Έχουμε ήδη δει πρόοδο όσον αφορά την ανακούφιση του χρέους, αν και χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις πάνω στη μορφή και το είδος των μέτρων που θα προσφέρουν οι πιστωτές στην Ελλάδα.

• Tρία σημεία-κλειδιά για το άρθρο 4: υπάρχει μια ανάκαμψη για ολόκληρη την ευρωζώνη, που αυτό θα μας οδηγήσει να αναθεωρήσουμε προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις μας.

• Γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας πραγματικότητας που οδηγεί σε αύξηση της εμπιστοσύνης.

• Θα προτείνω μία νέα, προληπτική ρύθμιση για την Ελλάδα, προς το ΔΝΤ, εντός 24ων ωρών, προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 

• Αυτό θα γίνει επειδή αφενός υπήρξε πρόοδος στον πρώτο βραχίονα, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Δεν περιμέναμε 140 προαπαιτούμενα να έχουν εκπληρωθεί, είχαμε επικεντρωθεί σε 7. Σημειώθηκε ξεκάθαρη πρόοδος.

• Υπήρχε πρόοδος και στον δεύτερο βραχίονα, που αφορά στην ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, προκειμένου να γίνει το χρέος βιώσιμο μακροπρόθεσμα. 

• Οι εκταμιεύσεις από το ΔΝΤ (δηλαδή ώς 2 δισ. δολ. ή 1,8 δισ. ευρώ) θα λάβουν χώρα μόνο εφόσον υλοποιηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. 

• Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους μηχανισμούς εποπτείας για μία νέα τραπεζική ένωση.

• Στα αρνητικά νέα τώρα, παρατηρούμε πως βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των χωρών στον τομέα της ανταγωνιστικότητας. Οι χώρες που έχουν πλεόνασμα, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να οδηγηθούν σε επενδύσεις, επίσης, η αύξηση των μισθών θα ήταν κάτι πολύ κατάλληλο, ενώ οι χώρες που έχουν προβλήματα θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία των μεταρρυθμίσεων. 

Πιερ Μοσκοβισί: Πολύ σπουδαία συμφωνία (22:09)

• Πολύ σπουδαία συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε θάρρος, έκαναν μεγάλη δουλειά

• Θα δοθεί έμφαση σε ανάπτυξη και επενδύσεις

• Δέσμευση στο τέλος του προγράμματος για τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους

• Εκταμιεύεται δόση 8,5 δισ. ευρώ.

• Καλά νέα που προκαλούν ελπίδα για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και την ευρωζώνη

Τα «καλά νέα» του Ντάισελμπλουμ (22:05)

• Καταλήξαμε στο πρόγραμμα και έχουμε και τη συμμετοχή του ΔΝΤ

• Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα, οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης

• Μιλήσαμε για το χρέος, στη βάση του Μαΐου του 2016.

• Τα πρωτογενή πλεονάσματα θαπαραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος.

• Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε περαιτέρω παράταση ωριμάνσεων έως και 15 έτη, καθώς και να προωθήσουμε την ανάπτυξη για μετά το πρόγραμμα, «εφόσον χρειαστεί».

• Προαπαιτούμενο είναι η επιτυχής έκβαση του προγράμματος. 

• Σε σχέση με το μακροπρόθεσμο πλάνο, το Eurogroup μελέτησε κι άλλα σενάρια, που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών. 

• Εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ. 

• Πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. 

Η απόφαση του Eurogroup (22:03)

Eurogroup statement on Greece

 

The Eurogroup welcomes that agreement has been reached between Greece and the institutions on a policy package of structural measures, which aims at shoring up growth and addressing the underlying structural imbalances in public finances and paves the way for a successful completion of the second review of the ESM programme.

The Eurogroup also welcomes the adoption by the Greek parliament of the agreed prior actions for the second review, notably the ambitious post-programme fiscal package, which is composed of an income tax reform broadening the tax base and a pension reform. Together they deliver net savings of 2% of GDP which will underpin the fiscal targets post-2018. It also contains a contingent expansionary package to enhance the growth potential of the Greek economy and to improve the Greek social safety net that will be implemented provided that the agreed medium-term targets are met. We also welcome the adoption of a package of decisive measures to effectively address non-performing loans (NPL), such as establishing an active secondary market, an Out-of-Court Debt Workout framework, as well as all actions to make the Hellenic Corporation of Assets and Participations (HCAP) fully operational.

Moreover, the policy package includes a large number of structural measures aimed at enhancing the growth potential of the Greek economy. With regard to labour market reforms, the Eurogroup welcomes the adopted legislation safeguarding previous reforms on collective bargaining and bringing collective dismissals in line with best EU practices. The Eurogroup also commends the Greek authorities for adopting legislation to implement OECD recommendations to strengthen competition, to facilitate investment licensing and to further open-up regulated professions. We welcome the commitment by Greece to continue on its reform path.

The Eurogroup also commends Greece and the European Commission for the exceptional mobilisation of EU Funds to boost investment in support of jobs and growth since July 2015, for a total amount of nearly EUR 11 bn. The Eurogroup calls upon the Greek authorities to work closely with the European Commission to ensure that additional EUR 970 million made available following the review of the national cohesion policy funding envelopes for the period from 2017 - 2020 are fully absorbed. Furthermore, we commit to continue to provide high-level experts to support the design and implementation of reforms through technical assistance projects.

In parallel the Eurogroup invites Greece together with the institutions as well as relevant third parties by the end of this year to develop and support a holistic growth enhancing strategy including improvements of the investment climate. Further options for mobilizing additional funds from national development banks and other international financial institutions (such as the EIB and EBRD) should be explored. 

The Eurogroup supports the efforts of the Greek authorities to work with the European institutions on the creation of a National Development Bank that would coordinate the implementation of development and promotional activities. The Eurogroup calls upon Greece, the European Commission and IFIs to work together to strengthen the pipelines of viable investment projects. Efforts should be made to step up the technical assistance from the European Investment Advisory Hub with a view to facilitating the preparation of investable projects and the establishment of investment platforms.

Today the Eurogroup discussed again the sustainability of Greek public debt with the objective that Greece regains market access at sustainable rates. The Eurogroup reconfirmed the commitments and principles contained in the statements of May 2016. We noted that the implementation of the agreed short term debt measures already contributes to a substantial lowering of the gross financing needs (GFN) of Greece over the medium and long term and significantly improves the profile of Greek public debt.

The Eurogroup welcomes the commitment of Greece to maintain a primary surplus of 3.5% of GDP until 2022 and thereafter a fiscal trajectory that is consistent with its commitments under the European fiscal framework, which would be achieved according to the analysis of the European Commission with a primary surplus of equal to or above but close to 2% of GDP in the period from 2023 to 2060.

The Eurogroup concluded that debt sustainability should be attained within the framework of the debt measures envisaged by the Eurogroup in May 2016. In this regard, the Eurogroup recalled the assessment of debt sustainability with reference to the agreed benchmarks for gross financing needs: GFN should remain below 15% of GDP in the medium term and below 20% of GDP thereafter so as to ensure that debt remains on a sustained downward path.

The Eurogroup recalls that it stands ready to implement a second set of debt measures to the extent needed to meet the aforementioned GFN objectives, in line with the Eurogroup statement of 25 May 2016. This includes abolishing the step-up interest rate margin related to the debt buy-back tranche of the 2nd Greek programme, the use of 2014 SMP profits from the ESM segregated account, the restoration of the transfer of the equivalent of ANFA and SMP profits to Greece (as of budget year 2017), liability management operations within the current ESM programme envelope taking due account of the exceptionally high burden of some Member States, and EFSF reprofiling within the maximum Programme Authorised Amount.

The Eurogroup stands ready to implement, without prejudice to the final DSA, extensions of the weighted average maturities (WAM) and a further deferral of EFSF interest and amortization by between 0 and 15 years. As agreed in May 2016, these measures shall not lead to additional costs for other beneficiary Member States.

In order to take into account possible differences between growth assumptions in the DSA and actual growth developments over the post-programme period, the EFSF reprofiling would be recalibrated according to an operational growth-adjustment mechanism to be agreed. This mechanism will be fully specified as part of the medium-term debt relief measures, following the successful implementation of the ESM programme to make sure the GFN benchmarks defined above are respected and to ensure that the ceiling established by the EFSF Programme Authorised Amount is respected. The Eurogroup mandates the EWG to work further on this as of 2018.

At the end of the programme, conditional upon its successful implementation and to the extent necessary, this second set of measures will be implemented. The exact calibration of these measures will be confirmed at the end of the programme by the Eurogroup on the basis of an updated DSA in cooperation with the European institutions, so as to ensure debt sustainability and compliance with the European fiscal policy framework. This DSA, while based on cautious assumptions, will also take into account the impact of growth enhancing reforms and investment initiatives.

For the long term, the Eurogroup recalls the May 2016 agreement that in the case of an unexpectedly more adverse scenario a contingency mechanism on debt could be activated. The activation of this mechanism would be considered subject to a decision by the Eurogroup and could entail measures such as a further EFSF re-profiling and capping and deferral of interest payments.

Acknowledging the staff level agreement reached with Greece on policies, IMF management will shortly recommend to the IMF's Executive Board the approval in principle of Greece's request for a 14-month  Standby Arrangement.  The IMF welcomes the further specification of the debt measures given today by Member States, and agrees that it represents a major step towards Greek debt sustainability. The IMF arrangement will become effective with resources made available in accordance with its terms, provided that the programme stays on track, when IMF staff can assure to the IMF's Executive Board that there is an agreement on debt relief measures, that, appropriately calibrated at the end of the programme, would secure debt sustainability.

In view of the full implementation of all prior actions and subject to the completion of national procedures, the ESM governing bodies are expected to approve the supplemental MoU and the disbursement of the third tranche of the ESM programme amounting to EUR 8.5 bn to cover current financing needs, arrears clearing, and possibly room to start building up a cash buffer.

In view of the ending of the current programme in August 2018, the Eurogroup commits to provide support for Greece's return to the market: the Eurogroup agrees that future disbursements should cater not only for the need to clear arrears but also to further build up cash buffers to support investor's confidence and facilitate market access.

Το tweet του υπ. Οικονομικών της Κύπρου (21:47)

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup (21:38)

Εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου...

Ν. Παππάς: Έτοιμα από τώρα τα αυριανά πρωτοσέλιδα (21:15)

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σχολιάζει στο twitter:

Στο τραπέζι ακόμα η γαλλική πρόταση (21:05)

Ανώτατος αξιωματούχος αναφέρει ότι στην απόφαση ίσως περιλαμβάνεται «μηχανισμός» που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.

Αισιοδοξία στην Αθήνα για μεγαλύτερη δόση (20:57)

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την Ελλάδα αναφέρουν ότι τα 8,5 δισ. θα είναι το ελάχιστο ύψος της δόσης καθώς η χώρα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το πρόγραμμα.

 

Οι πρώτες πληροφορίες για το προσχέδιο της συμφωνίας (20:08)

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις ζητήθηκε εκταμίευση δόσης από 7,4 έως 8 δισ. αλλά μετά τις συνομιλίες που έγιναν το πρωί συμφώνησαν στο ποσό των 8,5 δισ. -αν και, όπως αναφέρουν, η Ελλάδα ζήτησε περισσότερα χρήματα.

Τα 8,5 δισ. θα δοθούν σε δόσεις, φτάνουν για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας τον Ιούλιο και απομένει ένα «μαξιλαράκι» έξτρα μετρητών.

Παράλληλα, θα δοθεί παράταση κατά 15 χρόνια στην ωρίμανση των δανείων που έχει χορηγήσει ο ESM στην Ελλάδα.

Ηπιότερη φαίνεται ότι θα είναι η θέση του ΔΝΤ, που θα καλωσορίζει την εξειδίκευση στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ η αναφορά στο προηγούμενο προσχέδιο «αν χρειαστεί ελάφρυνση χρέους» διορθώνεται -ύστερα από παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου- ως «στον βαθμό που χρειαστεί».

Πού θα επικεντρωθεί το προσχέδιο της συμφωνίας (19:19)

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά νέους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και τόνωση των επενδύσεων, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Για το ζήτημα του χρέους, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Γαλλία υποστηριζόμενη και από άλλα κράτη-μέλη ασκούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη σημερινή κοινή δήλωση.

Liberation: Κύριε Μακρόν, απλώστε το χέρι στον ελληνικό λαό (19:07)

Για την Ελλάδα το σημερινό πρωτοσέλιδο της Liberation, με το σχετικό δημοσίευμα να τονίζε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει επί σειρά ετών επαρκώς, τα λάθη των κυβερνώντων τους.

«Είναι πλέον καιρός να αντιδράσουμε επιτέλους για να ρυθμίσουμε το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας», προσθέτει.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, οι Έλληνες έθεσαν σε εφαρμογή ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, σκληρότερο απ΄ αυτό που ακολούθησαν όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης και μάλιστα για να διασφαλίσουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ δέχθηκαν να σφίξουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι μέχρι το 2022 κι αυτό που παίρνουν αυτή τη στιγμή είναι μόλις μια προσωρινή ανάσα και μια μισή λύση.

Επικαλείται, μάλιστα, δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που είπε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι «το Eurogroup είναι το βασίλειο της γραφειοκρατίας στο οποίο δεν υπάρχει κανένας δημοκρατικός έλεγχος».

Η πρόβλεψη Βαρουφάκη για το σημερινό Eurogroup (18:45)

Ακόμη μία αποτυχία απόψε προέβλεψε -σε χθεσινή ομιλία του στο Ηράκλειο- ο πρώην υπουργός Οικονομικών και προειδοποίησε ακόμη μία φορά για τον κίνδυνο μετατροπής της Ελλάδας σε αποικία χρέους:

«Έχουμε άλλο ένα Eurogroup. Άλλη μια φορά θα αρνηθούν να ελαφρύνουν σοβαρά το αβάστακτο χρέος. Ας καταλάβουμε κάτι: Το μη βιώσιμο χρέος καθιστά τον δανειστή δουλοκράτη. Ένας υπερχρεωμένος άνθρωπος είναι δούλος των δανειστών του. Ένας υπερχρεωμένος εργαζόμενος είναι σκλάβος του εργοδότη του.

»Ένα πτωχευμένο κράτος, που προσποιείται ότι αποπληρώνει τα χρέη του ελέω δανειστών που παίρνουν δισεκατομμύρια από την μία τσέπη τους και τα βάζουν στην άλλη τσέπη τους, την ώρα που εκποιούν τη δημόσια περιουσία και ερημώνουν τη χώρα, δεν είναι παρά μια αποικία χρέους.

»Και όσο υπογράφουμε ό,τι κουρελόχαρτο μας δίνει το Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Βίζερ, ο κ. Ντάισελμπλουμ, ένα πράγμα θα γίνεται: μέρα με τη μέρα η χώρα μας θα τείνει να μετατραπεί σ' ένα πανέμορφο, απέραντο παραθαλάσσιο οικόπεδο, στο οποίο θα χτίζονται ακριβά γηροκομεία-­θέρετρα για βορειοευρωπαίους συνταξιούχους την ώρα που οι δικοί μας συνταξιούχοι θα κυκλοφορούν σαν φαντάσματα και οι νέοι μας θα έχουν μεταναστεύσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.»

Αλ. Τσίπρας: Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί (18:22)

AP Photo/Giannis Papanikos

- Είστε αισιόδοξος; Πώς θα πάνε τα πράγματα; ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός από δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ την ώρα που αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

- Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σταχυολογώντας τις... αιχμές Σόιμπλε (17:59)

Παραμένω αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σήμερα σε ένα αποτέλεσμα για την καταβολή της επόμενης δόσης.

♦ Αν οι Έλληνες τηρήσουν τις συμφωνίες, θα γλιτώσουμε χρόνο στο μέλλον.

► Δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβιβασμό, πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα, οι Έλληνες χρειάζονταν τρεις βδομάδες χρόνο ακόμα και για την επικοινωνία (του θέματος) στη χώρα τους.

♦ Η Ελλάδα αρχίζει να έχει ήδη μια περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, κάτι το οποίο συνέβη και στην τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά δυσκόλεψε πολύ λόγω των νέων εκλογών και των προστριβών που προέκυψαν. 

«Ο Τσακαλώτος θα επιστρέψει με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά» (17:26)

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα γυρίσει στην Αθήνα... με τη δόση:

«Πηγαδάκι» Τσακαλώτου - Πάντοαν (17:20)

Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε τετ α τετ με τον Ιταλό ομόλογό του στο γραφείο του ESM.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το καταστατικό του Ταμείου (17:04)

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε δείγμα των προθέσεων του Ταμείου κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση:

Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) AP Photo/Jose Luis Magana

«Όλοι δούλεψαν σκληρά και εμείς από την πλευρά μας. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το καταστατικό του Ταμείου. Εξερευνήσαμε όλες τις πιθανότητες το τελευταίο διάστημα. Ελπίζουμε να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και να υπάρξει μια λύση στο τέλος της συνεδρίασης»

Αισιόδοξος και ο Ντομπρόβσκις (16:47)

Προσερχόμενος στο Eurogroup o αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε:

Είμαι ευλόγως αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία

Αυστριακός υπ.Οικ.: Η σημερινή απόφαση θα αφορά την εκταμίευση (16:44)

AP Photo/Rene Rossignaud

«Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση θα αφορά την εκταμίευση», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γιόχαν Γεργκ Σέλινγκ, υπουργός Οικονομικών Αυστρίας.

Όσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: «Νομίζω ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει μια απόφαση, εντός ή εκτός (του προγράμματος)».

ESM: 54,3 δισ. ευρώ απομένουν από το τρίτο πρόγραμμα έως τον Αύγουστο του 2018 (16:22)

Μπρούνο Λεμέρ: «Χρειαζόμαστε μια καθαρή συμφωνία απόψε» (16:21)

Στην προσπάθεια να βρεθεί «μια μακρόπνοη συμφωνία για την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό» στάθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, στις δηλώσεις τους στους εκπροσώπους του Τύπου.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Λεμέρ τόνισε: 

Χρειαζόμαστε μια καθαρή συμφωνία απόψε προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε ανάγκη όλοι να κάνουν ένα βήμα. Θέλουμε και το ΔΝΤ να στηρίξει την προσπάθεια. Η πρόταση που έχει καταθέσει το Παρίσι για τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι ακόμα στο τραπέζι. 

Reuters: 8,5 δισ. θα εκταμιευτούν για την Ελλάδα (16:00)

Συνεδρίαση Eurogroup European Union

Την εκταμίευση του ποσού των 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με το Reuters. 

Προαναγγελία συμφωνίας για τη δόση από τον Σόιμπλε (15:48)

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ΕUROKINISSI

Αισιόδοξος για συμφωνία που θα ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης εμφανίστηκε ο Β. Σόιμπλε ενώπιον των δημοσιογράφων, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του Eurogroup.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα πως «στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές» και πως «έχει βρεθεί τρόπος που να επιτρέπει στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα». 

Όσον αφορά το χρέος, δεν έκανε βήμα πίσω από τις θέσεις που έχει εκφράσει και στο παρελθόν, αναφέροντας πως θα εφαρμοστούν «εάν κριθεί αναγκαίο».  

Ελπίδα για συμφωνία (15:08)

Σύμφωνα με το Reuters, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ελπίζει πως στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει νέες πληρωμές προς την Ελλάδα. 

«Κάνει ζαβολιές» (14:45)

Πυρά προς τον Βόλφγανγκ Σόιμπλε εξαπολύει και η Bild, παρότι δεν το συνηθίζει.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει:

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να κρατήσει την ελληνική διάσωση έξω από τον προεκλογικό αγώνα και το γερμανικό κοινοβούλιο.

O Σόιμπλε είχε υποσχεθεί στο κοινοβούλιο ότι το ΔΝΤ θα μετείχε (και θα πλήρωνε επίσης). Το Ταμείο αρνείται όμως εδώ και δύο χρόνια, γιατί επιθυμεί πρώτα να απαλλάξει τους Έλληνες από χρέη – κάτι που ο Σόιμπλε δεν θέλει. Από αυτό το δίλημμα ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να απαλλαχθεί μόνο με κάποιο τέχνασμα.

Ο Σόιμπλε απασχολεί εδώ και μήνες τους νομικούς του με τη σύναψη συμφωνίας με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στη σύνοδο του Eurogroup σήμερα στο Λουξεμβούργο θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πολυαναμενόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.

Αυτό βέβαια είναι κάτι πολύ λιγότερο από μια επίσημη απόφαση για συμμετοχή, την οποία ο Σόιμπλε έχει υποσχεθεί στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο Βερολίνο… Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου πίσω από κλειστές πόρτες – χωρίς συζήτηση στην ολομέλεια, με όλους τους βουλευτές παρόντες

Ο επικεφαλής του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν δήλωσε στην Bild: «Ο Σόιμπλε θα πρέπει πριν από τις εκλογές να βγάλει τα χαρτιά του στο τραπέζι και να πει τι περιμένει τους Γερμανούς φορολογούμενους!».

Ο ειδικός για τα οικονομικά θέματα από το κόμμα των Πρασίνων, Γκέρχαρντ Σικ, κάνει επίσης λόγο για ένα «αισχρό κόλπο» του Σόιμπλε.

Απαραίτητη η συμφωνία λέει ο Μοσκοβισί (14:38)

Π. Μοσκοβισί EPA/JULIEN WARNAND

Απαραίτητη θεωρεί την επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

«Μια συμφωνία σήμερα δεν είναι μόνο δυνατή, είναι απαραίτητη. Οι πολίτες της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης απλά δεν θα μπορούσαν να το καταλάβουν εάν ύστερα από τόσους πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς και απτής προόδου το Eurogroup δεν καταλήξει και πάλι σε μια συμφωνία», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Γερμανικό... πυρ ομαδόν κατά Σόιμπλε (14:33)

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας συγκεντρώνει, όπως ήταν αναμενόμενο, τα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και του SPD.

Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι η στάση του Σόιμπλε «δεν αρμόζει σε έναν μεγάλο Ευρωπαίο» για να προσθέσει ότι «δεν ομιλεί εκ μέρους ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης».

Σόιμπλε, Γκάμπριελ

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Τώρα πρέπει να συμφωνηθούν συγκεκριμένες ελαφρύνσεις του χρέους, όπως λ.χ., η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων, κάτι το οποίο έχει προτείνει η κ. Λαγκάρντ», συμπλήρωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «σχιζοφρενική» τη συμπεριφορά του υπουργού Οικονομικών και σημείωσε ότι η «καθυστέρηση των ελαφρύνσεων τις οποίες ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δημιουργεί μια ρωγμή κατά μήκος της ενωμένης Ευρώπης, την ενότητα της οποίας χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε». 

Το Die Linke, κατά την προεκλογική σύνοδο του κόμματος, συνέταξε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μείωση του χρέους και κάνει λόγο για μέτρα που είναι προϊόν εκβιασμού.

Ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και... το χρέος αργότερα (14:25)

Μετάθεση των τελικών αποφάσεων για το ελληνικό χρέος το 2018 και συμφωνία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης προανήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM, ο Ολλανδός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να λάβουν σήμερα την τελική απόφαση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι υπουργοί θα δώσουν περισσότερη σαφήνεια για το πώς θα μεθοδευτεί η ελάφρυνση χρέους του χρόνου. 

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και πως στο Eurogroup θα υπάρξει συζήτηση για το ακριβές ύψος των χρημάτων που θα δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής (14:18)

Διαβάστε ΕΔΩ το σημερινό ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης της «Εφημερίδας των Συντακτών»

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Eurogroup» (14:17)

Άρθρο του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» 

Παπαδημητρίου κατά Σόιμπλε (14:14)

Είναι αισιόδοξος... (14:12)

Ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να δηλώσει ότι «τώρα ήρθε η στιγμή για όλους τους εταίρους να φτάσουν σε μια συνεννόηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες», ενώ ο Γ. Νταϊσελμπλουμ χαιρέτισε την προκαταρκτική συμφωνία EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Αισιόδοξος» για μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, εμφανίσθηκε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο πριν την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν αναμένει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος».

Πριν το Eurogroup... (14:06)

 

ESM Dreamstime

Της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης θα προηγηθεί η συνεδρίαση EuroWorking Group. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παρουσιάσουν την εισήγησή τους σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων τις περασμένες ημέρες αυτή αναμένεται να είναι θετική, ξεκλειδώνοντας την επόμενη δόση δανείων.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η ετήσια σύνοδος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης -και μέλη του Συμβουλίου- την ετήσια έκθεση του ESM για τις χώρες της ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα. Στις 3.30 ώρα Ελλάδας θα γίνει η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχει εκτός από τον Κ. Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Γερτρούδη Τάμπελ Γκούγκερελ, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Αυστρία, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης του EFSM/ESM.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά περί τις 16.00 ώρα Ελλάδας.  

«...δεν υπάρχει» (14:03)

Βολφγκανγκ Σόιμπλε

Στο παρά ένα του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φρόντισε να στείλει τα μηνύματά του προς όλες τις κατευθύνσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ, δήλωσε ότι «έχουμε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται», όμως ξεκαθάρισε πως «μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους δεν υπάρχει».

Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, είπε πως η εφαρμογή τους «θα μπορέσει να γίνει μετά την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος» και ύστερα από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, «μάλλον στα μέσα του 2018».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας