Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην Αστάνα με μια χλομή ελπίδα για ειρήνη στη Συρία

Αξιωματούχοι του Καζακστάν ενώ προετοίμαζαν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

AP Photo/Sergei Grits

Στην Αστάνα με μια χλομή ελπίδα για ειρήνη στη Συρία

  • A-
  • A+

Στην πρωτεύουσα του Καζακστάν ξεκίνησαν οι συνομιλίες υπέρ της ειρήνευσης στη Συρία, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν και την συμμετοχή τόσο εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης όσο και ομάδων των αντικαθεστωτικών ανταρτών, όσων μετέχουν στην έωλη εκεχειρία που εφαρμόζεται από τις 30 Δεκεμβρίου.

Εκ μέρους του συριακού καθεστώτος μετέχουν ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ενώ εκ μέρους των ανταρτών εκπρόσωποι δώδεκα ομάδων, υπό την ηγεσία του Μοχάμαντ Αλούς, της Ομάδας του Ισλάμ.

Συντονιστής είναι ο Στάφαν ντε Μιστούρα, απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, που κάλεσε τους συμμετέχοντες να βρουν τον δρόμο να συμφωνήσουν στους μηχανισμούς για εφαρμογή της εκεχειρίας σε όλη τη χώρα.

Πρέπει να χτίσουμε την εμπιστοσύνη, τόνισε, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και στη συνέχεια να δούμε πώς θα πολεμήσουμε εναντίον των τρομοκρατών.

Αν οι συνομιλίες είναι επιτυχείς, είπε, όλα είναι ανοιχτά για μια σύνοδο τον επόμενο μήνα στη Γενεύη.

Η σύνοδος της Αστάνα είναι η πρώτη απευθείας συνάντηση μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών με αντικείμενο την προσπάθεια να λήξει ο εμφύλιος πόλεμος που ταράζει τη Συρία περισσότερο από έξι χρόνια και ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, κοινό αντίπαλο που έχει υπό τον έλεγχό του μέρος των συριακών εδαφών.

Το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες, ισλαμιστικού χαρακτήρα, αλλά και οι Κούρδοι αντάρτες -έπειτα από απαίτηση της Τουρκίας- έχουν αποκλειστεί από την εκεχειρία και τις ειρηνευτικές συνομιλίες, χαρακτηριζόμενες «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η εκεχειρία

Βασικός στόχος, σύμφωνα με τους διοργανωτές της συνόδου, να εμπεδωθεί η εκεχειρία και σταδιακά να οδηγήσει στην ειρήνη, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ανοίξουν οι διάδρομοι για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να φέρουν βοήθεια σε μεγάλα τμήματα του συριακού πληθυσμού που βρίσκονται εγκλωβισμένα μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Γκασεμί, το πιο σημαντικό θέμα των συζητήσεων στο Καζακστάν είναι η διατήρηση της αδύναμης εκεχειρίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί πάο σποραδικές αψιμαχίες, βομβαρδισμούς, αλλά και προβλήματα στον εφοδιασμό της Δαμασκού με νερό.

Αφού τόνισε ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Μπαχράμ Γκασεμί τόνισε:

«Ας δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα και πώς μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία μετά τα συμπεράσματα που θα ανακοινωθούν την Τρίτη».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από τη Μόσχα δήλωσε ότι είναι «ικανοποιημένος που ξεκίνησαν οι συνομιλίες σήμερα, παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο και τις προσπάθειες κάποιων να τις υπονομεύσουν».

Εξήγησε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, θα έχει την αρωγή τόσο της ιρανικής αντιπροσωπείας, ενώ η τουρκική αντιπροσωπεία θα βοηθήσει να προσεγγιστούν οι εκπρόσωποι των ανταρτών.

«Κεκλεισμένων των θυρών»

Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ οι αντιπροσωπείες δεν αναμένεται να γίνουν απευθείας μεταξύ των μερών, παρά το γεγονός ότι όλοικάθονται στο ιδιο στρογγυλό τραπέζι.

Εκτιμάται ότι ο Στάφαν ντε Μιστούρα θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταφέροντας στις κάθε πλευρά τις θέσεις και απόψεις της άλλης.

Δύσκολη διαδικασία

Η σύνοδος δεν αναμένεται να είναι εύκολη, ούτε το αποτέλεσμά της είναι εγγυημένο.

Ήδη πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης εξέφρασε την οργή του, σχολιάζοντας «προκλητικές» και «θρασείς» τις δηλώσεις του επικεφαλής των ανταρτών, Μοχάμαντ Αλούς, που είπε ότι η αντιπολίτευση «είναι έτοιμη να φτάσει στα πέρατα της γης», αρκεί να λήξει η αιματοχυσία.

Ο Αλούς τόνισε ότι η αντιπολίτευση αποτελείται από άντρες «της ειρήνης και την ίδια στιγμή μάχιμοι ιππότες».

Μάλιστα κατηγόρησε τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ ότι εφαρμόζει ένα καθεστώς τρομοκρατίας στη Συρία και τόνισε ότι αν η εκεχειρία «γίνει πραγματικότητα επί της ουσίας», τότε οι δύο πλευρές μπορούν να προχωρήσουν σε πολιτικές συζητήσεις.

Ο εκπρόσωπος της Συρίας, Μπασάρ Τζααφάρι, από την πλευρά του, επέμενε να χαρακτηρίζει τις ομάδες της αντιπολίτευσης «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ακόμη ακριβής ατζέντα πάνω στην οποία πραγματοποιούνται οι συνομιλίες.

Άλλωστε η συριακή κυβέρνηση δείχνει να αμφιβάλλει και για τις προθέσεις της Τουρκίας, που από την αρχή έχει σταθεί στο πλευρό της αντιπολίτευσης -πλην των Κούρδων.

Για εκπρόσωπο της κυβέρνησης, οι συνομιλίες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια «να διερευνήσουμε προθέσεις», ενώ ο υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης της Συρίας, Αλί Χαϊντάρ, υποστήριξε ότι η Τουρκία «έχει να διανύσει πολύ δρόμο μέχρι να αποδείξει τις αγαθές προθέσεις της».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε εφαρμογή η συμφωνία για ζώνες ασφαλείας στη Συρία
Εν μέσω δυσπιστίας και ταυτόχρονα ελπίδας ότι τώρα η προσπάθεια για κατάπαυση πυρός στη Συρία μπορεί να έχει αποτέλεσμα, τίθενται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε ισχύ οι ζώνες ασφαλείας στη Συρία. Σύμφωνα με τη...
Σε εφαρμογή η συμφωνία για ζώνες ασφαλείας στη Συρία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Συμφωνία για «ζώνες ασφαλείας», με απούσα τη συριακή αντιπολίτευση
Μνημόνιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία υπέγραψαν Ρωσία, Τουρκία και Καζακστάν. Δεν προβλέπονται μέσα για κατάπαυση πυρός στις περιοχές αυτές. Η αντιπροσωπεία της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης...
Συμφωνία για «ζώνες ασφαλείας», με απούσα τη συριακή αντιπολίτευση
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Μόσχα κάνει το παιχνίδι
Δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για τη σύσταση τριμερούς μηχανισμού επόπτευσης της εύθραυστης εκεχειρίας στη Συρία, αξιωματούχοι των τριών «εγγυητριών» πλέον χωρών έδωσαν χθες...
Η Μόσχα κάνει το παιχνίδι
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαρκής ο κίνδυνος για την εύθραυστη εκεχειρία
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και αυτή η εκεχειρία στη Συρία οδηγείται σε κατάρρευση, καθώς οι αντάρτες καταγγέλλουν συνεχείς παραβιάσεις και βομβαρδισμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Έκκληση Τσαβούσογλου...
Διαρκής ο κίνδυνος για την εύθραυστη εκεχειρία
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δειλά και «κοντά» βήματα ειρήνευσης
Στην Ιντλίμπ καταγράφτηκαν 32 παραβιάσεις σε τέσσερις μέρες εκ μέρους των εξτρεμιστών τζιχαντιστών σε βαθμό που να εκτιμάται ότι από τη δική τους συμπεριφορά θα κριθεί το μέλλον της συμφωνίας.
Δειλά και «κοντά» βήματα ειρήνευσης
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ηρεμία στην Ιντλίμπ μετά την κατάπαυση πυρός – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σε ισχύ τέθηκε η κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ, μετά τη συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν. Διαρκή αναστολή των εχθροπραξιών ζητά ο ΟΗΕ. Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων συζητούν στην Ε.Ε.
Ηρεμία στην Ιντλίμπ μετά την κατάπαυση πυρός – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας