Σε ένα «καθησυχαστικό» τηλεφώνημα φέρεται να προέβη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διεθνή διάσκεψη του Παρισιού με αντικείμενο την ειρηνευτική προσπάθεια στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραήλ, ο Κέρι επιχείρησε να καθησυχάσει τον Νετανιάχου, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να αναφέρει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τα βήματα των ΗΠΑ, ώστε η τελική ανακοίνωση να μην είναι «σκληρή». Ο Κέρι -σύμφωνα, πάντα, με το Ισραήλ- φέρεται να δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες από τη διάσκεψη, ούτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε πρόταση τυχόν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, δεν είχαν ασκήσει βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (που ζητούσε από το Ισραήλ να σταματήσει τους παράνομους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη), προκαλώντας την οργή του Νετανιάχου.
Τελικά, η διάσκεψη του Παρισιού κατέληξε σε συστάσεις προς Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, για να απόσχουν από «μονομερείς ενέργειες», ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της υπέρ της λύσης των δύο κρατών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Βρετανία εξέφρασε «σοβαρές επιφυλάξεις» για το αποτέλεσμα της διάσκεψης, είχε θέση παρατηρητή και δεν υπέγραψε την τελική ανακοίνωση: «Έχουμε ιδιαίτερες επιφυλάξεις σε σχέση με μια διεθνή διάσκεψη για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ δύο πλευρών, χωρίς οι πλευρές αυτές να μετέχουν σε αυτήν, μια διάσκεψη που διεξάγεται παρά τη θέληση των Ισραηλινών και που διεξάγεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας στον νέο Αμερικανό πρόεδρο όταν οι ΗΠΑ θα είναι ο τελικός εγγυητής οποιασδήποτε συμφωνίας... Υπάρχουν κίνδυνοι συνεπώς ότι αυτή η διάσκεψη σκληραίνει τις θέσεις σε μια περίοδο που πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προϋποθέσεις για την ειρήνη», ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τον περασμένο μήνα το Λονδίνο επέκρινε τον Τζον Κέρι, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Νετανιάχου "τη δεξιότερη" στην ιστορία του Ισραήλ, με το Λονδίνο να δείχνει ότι η θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο θέμα αυτό προσεγγίζει την άποψη του εν αναμονή προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Σημειώνεται πως η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά του, ενώ και στη Γαλλία αναμένεται αλλαγή εξουσίας, καθώς διεξάγονται φέτος προεδρικές εκλογές.
«Η διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι είναι μια ανωφελή διάσκεψη. Συντονίστηκε από τους Γάλλους και τους Παλαιστίνιους με στόχο την επιβολή στο Ισραήλ όρων ασυμβίβαστων με τις εθνικές μας ανάγκες», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Νετανιάχου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας