«Δεν μπορώ να προβλέψω πόσο καιρό θα αντέξει το ανατολικό Χαλέπι», παραδέχτηκε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Συριακό, Στάφαν ντε Μιστούρα, καθώς ο στρατός της Δαμασκού και οι συμμαχικές προς αυτόν δυνάμεις συνεχίζουν με ταχείς ρυθμούς την προέλαση κατά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην πάλαι ποτέ οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας.
«Στην πράξη, έχει απελευθερωθεί πλήρως το ήμισυ του ανατολικού τομέα», ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υποστράτηγος Κονασένκοφ. Προαναγγέλλοντας τη «δεύτερη φάση της επιχείρησης», η φιλοκυβερνητική «Al-Watan» έκανε λόγο για κατακερματισμό του μετώπου των αντικαθεστωτικών σε μικρότερους θύλακες, που «θα είναι πιο ελέγξιμοι» για την ανακατάληψή τους.
Στο έλεος των διασταυρούμενων πυρών και των αεροπορικών επιδρομών -που χθες στοίχισαν τη ζωή σε 10 ανθρώπους- παραμένουν περίπου 250.000 χιλιάδες άμαχοι, που εγκαταλείπουν πια κατά κύματα το πιο «θερμό» σήμερα μέτωπο του πολέμου.
Περιγράφοντας ως «ανησυχητική και φριχτή» την κατάσταση στο Χαλέπι, ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Στίβεν Ο’Μπράιεν, έκανε χθες λόγο για τουλάχιστον 16.000 εκτοπισμένους από τον ανατολικό τομέα.
Μπροστά στην άρδην ανατροπή του σκηνικού υπέρ του καθεστώτος Ασαντ, ο Γάλλος ΥΠΕΞ ζήτησε χθες άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προωθώντας μαζί με τη Βρετανία αμερικανικό προσχέδιο ψηφίσματος, με πρόταση επιβολής κυρώσεων κατά της Δαμασκού για τη χρήση χημικών όπλων.
Με βέβαιο πάντως το αδιέξοδο λόγω του ρωσικού βέτο, ο Ζαν Μαρκ Ερό προανήγγειλε εντός των ημερών συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των χωρών που αντιτίθενται στο καθεστώς της Δαμασκού (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή ΗΠΑ, Τουρκίας και Σ. Αραβίας), με βασικό θέμα την εκ νέου αναζήτηση πολιτικής λύσης στην κρίση, εν όψει της σημαντικής ενίσχυσης της διαπραγματευτικής όσο και της στρατιωτική θέσης του Ασαντ.
Σχολιάζοντας ενδεικτικά την κατάσταση στο Χαλέπι, ο αναλυτής της ισραηλινής «Haaretz», Ζβι Μπαρέλ, κάνει λόγο για «συνεργασία των Κούρδων της Συρίας με τον Ασαντ», αποδίδοντάς την «στην ελπίδα ότι η Δαμασκός θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη περιοχή κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, όταν ο πόλεμος τελειώσει».
Εκτίμηση που ήλθε χθες να ενισχύσει η επίθεση του συριακού στρατού κατά δυνάμεων της τουρκικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» αλλά και η ανακατάληψη του χωριού Αζράκ, μόλις 5 χλμ. από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Μπαμπ, στη βόρεια Συρία, την οποία ελέγχει το «Ι.Κ.» και τώρα διαφιλονικούν γι' αυτήν ταυτόχρονα οι Τούρκοι και οι Κούρδοι της Συρίας.
Εμφανώς ενοχλημένος, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος άλλαξε χθες τροπάρι, διακηρύσσοντας ότι τελικός στόχος της «Ασπίδας του Ευφράτη» είναι ο τερματισμός του καθεστώτος Ασαντ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας