Η Γαλλία και η Βρετανία ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων εις βάρος τους συριακού καθεστώτος, έπειτα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η Δαμασκός έχει κάνει χρήση χημικών όπλων -αέριο χλωρίου- σε δύο περιπτώσεις, το 2014 και το 2015.
Ωστόσο, σθεναρή είναι η αντίσταση Μόσχας και Πεκίνου που ζητούν περαιτέρω αποδείξεις.
Στην έκθεση του Οργανισμού αναφέρεται ότι χρήση αερίου μουστάρδας έχει κάνει και το Ισλαμικό Κράτος τουλάχιστον μία φορά.
Στη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες, Τρίτη, οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του συζήτησαν τα στοιχεία που έχει φέρει στο φως η έκθεση.
«Εγκλήματα πολέμου»
Οι πρέσβεις της Γαλλίας και της Βρετανίας, Φρανσουά Ντελάτρ και Μάθιου Ράικροφτ αντίστοιχα, κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι έχει διαπράξει «εγκλήματα πολέμου», ενώ η Αμερικανίδα ομόλογός τους, Σαμάνθα Πάουερ, υποστήριξε ότι η Δαμασκός πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» για τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων.
Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Φρανσουά Ντελάτρ, η Γαλλία θέλει μια «ταχεία και σθεναρή αντίδραση» από το Συμβούλιο, δηλαδή την επιβολή «κυρώσεων εναντίον των υπεύθυνων για αυτές τις πράξεις που συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Επίσης ζητά η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Έρευνας (JIM), που εκπνέει τον Σεπτέμβριο, να ανανεωθεί για έναν μήνα τουλάχιστον ώστε να συνεχιστεί η συγκέντρωση στοιχείων για τη χρήση αερίου χλωρίου από τη Δαμασκό το 2014 και το 2015.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρέσβης, Μάθιου Μάικροφτ, τόνισε ότι «όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».
«Επιθυμούμε ένα καθεστώς κυρώσεων και την αξιοποίηση των διεθνών νομικών μηχανισμών για την απόδοση δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ανήκουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
Αντίδραση Ρωσίας-Κίνας
Η Ρωσία και η Κίνα, όμως, αντιδρούν στην προσπάθεια των κρατών της Δύσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας να προωθήσουν μια έρευνα από το ΔΠΔ για τα εγκλήματα που διαπράττονται στον όλο και πιο πολύπλοκο πόλεμο στη Συρία.
Δεδομένου ότι είναι μόνιμα μέλη του Σ.Α., μπορούν να εμποδίσουν τη λήψη οποιασδήποτε σχετικής απόφασης.
Ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε ότι η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να «αποδεχθεί» τα συμπεράσματα της έρευνας, ενώ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η «ανάλυσή» της.
Όπως εξήγησε, οι ερευνητές βρήκαν «το όπλο του εγκλήματος, αλλά δεν υπάρχουν αποτυπώματα πάνω σ' αυτό το όπλο».
«Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα» που δεν έχουν απαντηθεί, υποστήριξε.
Ο Ρώσος πρέσβης επισήμανε ότι η έκθεση που συντάχθηκε έπειτα από κοινή έρευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δεν αρκεί για να επιβληθούν κυρώσεις.
«Συνεχίζουμε φυσικά να αναλύουμε την έκθεση», είπε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Αρχίσαμε τη συζήτηση», ανέφερε, αλλά «δεν υπάρχει κάποιος στον οποίο να επιβάλλουμε κυρώσεις βάσει της έκθεσης. Δεν περιέχει ονόματα, δεν περιέχει συγκεκριμένες αποδείξεις, όπως λέω, δεν υπάρχουν αποτυπώματα. Πρέπει να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα», επέμεινε.
Τι λέει η Δαμασκός
Την έλλειψη αποδείξεων υποστήριξε και ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, ο οποίος έκρινε ότι η έκθεση που κατηγορεί την Δαμασκό για δύο επιθέσεις με χημικά όπλα στο βόρειο τμήμα της χώρας «δεν περιέχει απολύτως καμιά απτή απόδειξη».
Τα συμπεράσματα της έρευνας «βασίστηκαν εντελώς σε δηλώσεις που έκαναν αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους παρουσίασαν ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Μπασάρ Τζααφάρι στους δημοσιογράφους.
«Κατά συνέπεια, η έκθεση δεν περιέχει απολύτως καμιά απτή απόδειξη ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο χλωρίου, δηλαδή δείγματα ή ιατρικές εξετάσεις», συμπλήρωσε.
Ωστόσο είπε πως πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για τις επιθέσεις με χημικά όπλα για τα οποία γίνεται λόγος στην έκθεση.
«Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια χωρίς αυτά τα συμβάντα να χειραγωγούνται για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο Σύρος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας