Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιχείρηση ανακατάληψης της Φαλούτζα στο Ιράκ

Πορεία των ιρακινών δυνάμεων προς τη Φαλούτζα πριν από την επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

AP Video via AP

Επιχείρηση ανακατάληψης της Φαλούτζα στο Ιράκ

  • A-
  • A+

Αντεπίθεση στη Φαλούτζα πραγματοποιούν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβουν την πόλη από το Ισλαμικό Κράτος που την κρατά από τον Ιανουάριο του 2014.

Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, οι επίλεκτες δυνάμεις του ιρακινού στρατού, μαζί με επίλεκτα στρατεύματα της ομάδας SHIA από το Ιράν, εισέβαλαν σήμερα στην πόλη που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, από τρία σημεία, έπειτα από πολυήμερη πολιορκία, που ξεκίνησε στις 23 Μαΐου.

Ωστόσο, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τους περίπου 50.000 χιλιάδες κατοίκους της πόλης που έχουν εγκλωβιστεί εκεί και κινδυνεύουν, διότι οι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σαν ασπίδα από τους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγινε γνωστό, η μάχη για την ανακατάληψη της Φαλούτζα αναμένεται να οργανωθεί με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τους πολίτες.

«Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί την επίθεση στη Φαλούτζα», ανακοίνωσε ο Σαμπάχ-αλ Νομάν, εκπρόσωπος των επίλεκτων ιρακινών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Αμπντελουαχάμπ Αλ Σαάντι, επικεφαλής της επίθεσης, οι ιρακινές δυνάμεις δρουν υπό την αεροπορική κάλυψη «της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, της ιρακινής αεροπορίας, ενώ ενισχύονται με τεθωρακισμένα και πυροβολικό».

«Η αντίσταση του Νταές (αραβική ονομασία του ISIS) είναι ισχυρή», τόνισε.

AP Photo/Khalid Mohammed

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στη διάρκεια αεροπορικών επιχειρήσεων σκοτώθηκε υψηλόβαθμος αξιωματικός του Ισλαμικού Κράτους, μαζί με περίπου 70 πολεμιστές, ενώ αναμένεται οι επιχειρήσεις να ενταθούν, ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι.

Εκφράζονται φόβοι ότι ήδη αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και τη βία του ISIS και των 2.000 μαχητών του που βρίσκονται στην πόλη.

Επιθέσεις στη Βαγδάτη

Στο μεταξύ, κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας σήμερα, και ενώ η επιχείρηση του στρατού στη Φαλούτζα είναι σε εξέλιξη, έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 24 πολιτών στη Βαγδάτη και στις γύρω περιοχές.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, σε συνέχεια άλλων επιθέσεων τις προηγούμενες ημέρες στις οποίες 11 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στη Βαγδάτη.

Η τζιχαντιστική οργάνωση υποστηρίζει ότι στόχος των επιθέσεων ήταν οι Ιρανοί στρατιώτες της επίλεκτης ομάδας SHIA.

Η ανακατάληψη της Φαλούτζα είναι πολύ σημαντικό εγχείρημα και αν στεφθεί με επιτυχία θα αναγκάσει το Ισλαμικό Κράτος να υποχωρήσει προς τη Μοσούλη, την de facto πρωτεύουσά του, ενώ θα περιοριστούν οι δυνατότητές του να καταλάβει μεγαλύτερης έκτασης εδάφη στο Ιράκ.

Η Φαλούτζα ήταν η πρώτη πόλη τους Ιράκ που πέρασε στο έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, τον Ιανουάριο του 2014, μόλις 6 μήνες αφότου είχε διακηρύξει τη δημιουργία χαλιφάτου στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που είχε καταλάβει.

Η οργάνωση χρησιμοποιεί τη Φαλούτζα ως ορμητήριο για τις επιθέσεις της προς τη Βαγδάτη, όπου έχει την έδρα η μάλλον αδύναμη ιρακινή κυβέρνηση.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να σταματήσει τη δράση του I.K. και τις τρομοκρατικές επιθέσεις ακόμη και σε περιοχές πέρα από τον έλεγχό του έγινε η αιτία για διαδηλώσεις και σοβαρά επεισόδια μεταξύ πολιτών και δυνάμεων της αστυνομίας.

Οι άμαχοι

Η ανησυχία για τους αμάχους διαρκώς αυξάνεται. Όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την πόλη πριν από περίπου 2 χρόνια, μαζί με την πόλη στα χέρια του έπεσαν και περίπου 50.000 απλοί πολίτες.

Οι άμαχοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς η πρόσβασή τους σε τρόφιμα και φάρμακα γίνεται καθημερινά όλο και πιο δύσκολη, ενώ δεν μπορούν να βρουν διέξοδο και να φύγουν.

Όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και δημοσιογράφοι, το Ισλαμικό Κράτος κρατά χιλιάδες κατοίκους μέσα στην πόλη σαν ασπίδα έναντι των επιτιθέμενων δυνάμεων. Οι ελάχιστες οικογένειες που κατόρθωσαν να διαφύγουν, διακινδύνευσαν τη ζωή τους καθώς πέρασαν μέσα από ναρκοπέδια η βρέθηκαν εν μέσω πυρών.

Αλλά και όσοι έμειναν πίσω κινδυνεύουν, εν όψει της επέκτασης των συγκρούσεων εντός των τειχών.

AP Video via AP

Άλλωστε, σύμφωνα με το μέλος του Φόρουμ της Μέσης Ανατολής, Αϊμέν Τζαουάντ Αλ Ταμίνι, η πόλη «είχε οχυρωθεί σημαντικά τα χρόνια που βρισκόταν υπό την αμερικανική κατοχή» και «αναμένεται να προκληθούν ανυπολογιστές ζημιές καθώς το ISIS θα κάνει ό,τι μπορεί για την κρατήσει».

Αν ο φόρος αίματος σε άμαχο πληθυσμό είναι υψηλός εξαιτίας της επίθεσης στη Φαλούτζα, η ανακατάληψή της θα περιπλακεί πολύ και θα ανοίξει μια νέα σελίδα αίματος και στη Μοσούλη που θα είναι ο επόμενος στόχος.

Σύμφωνα με τον Ταμίνι, η Μοσούλη «παραμένει πολύ σημαντική για το Ισλαμικό Κράτος, ως πρωτεύουσα του χαλιφάτου, ορμητήριο και χώρος ανασύνταξης».

Λόγω της απόστασής της από τα σημεία ανεφοδιασμού και στρατωνισμού των συμμαχικών δυνάμεων, «πριν αποφασιστεί μια επίθεση εκεί πρέπει να υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία», καταλήγει ο Ταμίνι.


 

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στο Ιράκ υπάρχει έτοιμη αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις»
Ο πρέσβης Σορς Σαΐντ είναι ένας φίλος της χώρας μας. Προσβλέπει σε μια Ελλάδα-κόμβο μεταφοράς ιρακινού πετρελαίου προς την Ε.Ε. αλλά και στη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην ανοικοδόμηση της χώρας του.
«Στο Ιράκ υπάρχει έτοιμη αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απελευθερώνεται από τον ισλαμιστικό ζυγό το Τικρίτ
Ζήτημα χρόνου είναι πλέον η ανακατάληψη της πόλης Τικρίτ από τον κυβερνητικό στρατό του Ιράκ και τις σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονται στο πλευρό του, καθώς, η πόλη την οποία κατέχουν οι μαχητές του...
Απελευθερώνεται από τον ισλαμιστικό ζυγό το Τικρίτ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο Ιράν η σορός του Σουλεϊμανί
Η σορός του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή, επαναπατρίστηκε στο Ιράν σήμερα. Μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης.
Στο Ιράν η σορός του Σουλεϊμανί
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οπισθεν... ολοταχώς από τις ΗΠΑ στη Συρία
Με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η υφήλιος άρχισε να διερωτάται ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο...
Οπισθεν... ολοταχώς από τις ΗΠΑ στη Συρία
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεν υποκύπτουν στη Βαγδάτη οι Κούρδοι
Την απαίτηση της ιρακινής κυβέρνησης να ακυρώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, απέρριψαν σήμερα (Κυριακή) οι Κούρδοι ηγέτες, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την έκκλησή ...
Δεν υποκύπτουν στη Βαγδάτη οι Κούρδοι
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Τορπιλίζοντας» το δημοψήφισμα για αυτόνομο Κουρδιστάν
​Αντιφατικά μηνύματα για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου στέλνουν στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν περιφερειακοί «παίκτες» και η Δύση. Μετά λοιπόν την αυστηρή... παραίνεση της Ουάσιγκτον προς το...
«Τορπιλίζοντας» το δημοψήφισμα για αυτόνομο Κουρδιστάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας