Ετοιμες για την ανακατάληψη από το «Ισλαμικό κράτος» τού Ραμάντι, πρωτεύουσας της σουνιτικής επαρχίας Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ, είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βαγδάτης, που -με τη στήριξη σιιτικών φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών- σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από την πόλη.
Στο κέντρο της εκτιμάται ότι έχουν παραμείνει περί τους 250 έως 300 τζιχαντιστές, αλλά και πολλοί εγκλωβισμένοι άμαχοι, οι οποίοι -παρά τα φυλλάδια που έριξε με αεροπλάνα από προχθές ο ιρακινός στρατός, με χάρτη ασφαλών διόδων διαφυγής- δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Ραμάντι, καθώς οι εξτρεμιστές του «Ι.Κ.» τους κρατούν αιχμάλωτους κι εκφράζονται φόβοι ότι θα τους χρησιμοποιήσουν ως «ανθρώπινη ασπίδα».
Η επιχείρηση από ξηράς κι αέρος -η οποία συμπίπτει με τη σταδιακή προώθηση των συριακών δυνάμεων στο Χαλέπι- θεωρείται λίγο πολύ «πρόβα τζενεράλε» για τα σχέδια εκδίωξης του «Ι.Κ.» από τα «προπύργιά» του: τη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ και τη Ράκα στην ανατολική Συρία.
Προς το παρόν, χάρη στις αεροπορικές επιδρομές -ανέφερε ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν- το αποκαλούμενο «Χαλιφάτο» έχει χάσει πια το 40% των εδαφών του, ενώ έχει καταστραφεί το 90% της παράνομου πετρελαϊκού δικτύου του «Ι.Κ.» στο Ιράκ και στη Συρία.
Γεμίζει το κενό
Κρούοντας πάντως τον κώδωνα κινδύνου, το Κέντρο Θρησκείας και Γεωπολιτικής του Ιδρύματος του Τόνι Μπλερ (πάλαι ποτέ Βρετανού πρωθυπουργού κι εκπροσώπου του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή) προειδοποιεί σε έκθεσή του ότι, ακόμη κι εάν το «Ι.Κ.» εξαλειφθεί, το «κενό» του είναι έτοιμοι να αναπληρώσουν τουλάχιστον 65.000 σαλαφιστές μαχητές, από 15 ένοπλες ομάδες, με προεξάρχουσες την Ahrar al-Sham και τον βραχίονα της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο αλ Νούσρα.
Και οι δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών στη βορειοδυτική Συρία, για τους οποίους η Αγκυρα εγκάλεσε χθες τη Μόσχα, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να της προσάπτει στοχοποίηση της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» και τον θάνατο 600 και πλέον αμάχων.
Σφίγγα το «μαύρο κουτί»
Αλυτο μυστήριο για αρκετές ακόμη ημέρες φαίνεται ότι θα παραμείνουν εν τω μεταξύ οι ακριβείς συνθήκες της κατάρριψης του ρωσικού «Σουχόι» από τουρκικά μαχητικά στις 24 Νοεμβρίου, στη μεθόριο με τη βορειοδυτική Συρία, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπ. Αμυνας ότι θα αργήσει πολύ η ανάκτηση δεδομένων από το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους.
Ο λόγος -όπως διευκρινίστηκε- είναι ότι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 13 από τα 16 ηλεκτρονικά κυκλώματα της συσκευής, ενώ από τα υπόλοιπα τρία -που έχουν επίσης υποστεί ζημιές- μόνον ένα είναι αξιοποιήσιμο. Κι αυτό με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημονικών ινστιτούτων και ειδικών, τόσο από τη Ρωσία όσο και από το εξωτερικό.
Μεσούσης πάντως της τουρκορωσικής κρίσης, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος αναθέρμανσης ακόμη ενός «θερμού» μετώπου με άξονα τη Συρία: αυτό μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του στελέχους της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Σαμίρ Κάνταρ, από «ορφανή» πλην χειρουργικής ακριβείας πυραυλική επίθεση κατά κτιρίου σε συνοικία της Δαμασκού, το βράδυ του Σαββάτου.
Χθες, λίγο μετά την κηδεία του Κάνταρ σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε ανοιχτά το Ισραήλ ως υπεύθυνο για την επίθεση και απείλησε με αντίποινα, σε χρόνο και τόπο που -όπως τόνισε- θα αποφασίσει η σιιτική οργάνωσή του...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας