Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Βοηθήστε μας πριν έρθουν όλοι οι πρόσφυγες στην Ευρώπη»

«Εμείς πολεμάμε το «Ισλαμικό κράτος» με στρατιωτικά μέσα, αλλά χρειάζεται και μια μάχη ιδεολογική, πολιτική, οικονομική και διαχείρισης πόρων για να κερδίσουμε» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών Φαλάχ Μουστάφα Μπακίρ

«Βοηθήστε μας πριν έρθουν όλοι οι πρόσφυγες στην Ευρώπη»

  • A-
  • A+

«Βοηθήστε μας πριν έρθουν όλοι οι πρόσφυγες στην Ευρώπη» υπογραμμίζει ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών, Φαλάχ Μουστάφα Μπακίρ, στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.».

Η Αυτόνομη Περιοχή του Κουρδιστάν είναι όαση σταθερότητας και επιζητεί την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία με την Ελλάδα, μια φίλη χώρα με την οποία συνδέεται με σχέσεις χιλιάδων χρόνων.

Ο κ. Μπακίρ, ο οποίος βρέθηκε προσκεκλημένος στην Αθήνα από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ευχήθηκε να ανοίξει σύντομα ελληνικό προξενείο στο Ερμπίλ και προσκάλεσε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να επενδύσει στην περιοχή.

• Εχει περάσει ενάμισης χρόνος από την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, της Μοσούλης, από το «Ισλαμικό κράτος» και, σήμερα, εξακολουθούν οι εξτρεμιστές σουνίτες να κατέχουν σχεδόν το ένα τρίτο των εδαφών του Ιράκ. Γιατί δεν μπορεί ο κυβερνητικός στρατός και οι διεθνείς σύμμαχοί του να ανακαταλάβουν τα χαμένα εδάφη; Γιατί συνέβη αυτή η τραγωδία;

Πρέπει να ανατρέξουμε στις ρίζες, στις αιτίες αυτού του προβλήματος. Τον δρόμο γι’ αυτήν την εξέλιξη τον άνοιξαν οι λαθεμένες, κακές επιλογές του πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, η έλλειψη προόδου σε πολιτικό επίπεδο μέσα στη χώρα, καθώς δεν υπήρξε μια συμφωνία για την ισορροπημένη διαχείριση της εξουσίας.

Εμείς πολεμάμε το «Ισλαμικό κράτος» με στρατιωτικά μέσα, αλλά χρειάζεται και μια μάχη ιδεολογική, πολιτική, οικονομική και διαχείρισης πόρων, για να κερδίσουμε.

Δεν αρκεί ωστόσο να κερδίσεις στρατιωτικά. Τι θα γίνει με τα μέλη τους, αυτούς που στρατολογήθηκαν στο «Ισλαμικό κράτος»; Με τα δίκτυα που δημιούργησαν; Ποιο θα είναι το μέλλον των ντόπιων, των φυλών που συμμάχησαν μαζί τους; Τι θα γίνει με τους ξένους μαχητές;

Κάτι σημαντικό που διαφοροποιεί το «Ισλαμικό κράτος» από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ότι κατέχει έδαφος. Εχει δημιουργήσει ένα σύστημα διακυβέρνησης, και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε επίσης. Απαιτείται όχι μόνον τοπική αλλά και διεθνής συνεργασία σ’ αυτόν τον αγώνα.

Εμείς στο Κουρδιστάν έχουμε ένα μέτωπο με το «Ισλαμικό κράτος» μήκους 1.050 χιλιομέτρων και δίνουμε με αποφασιστικότητα σκληρή μάχη εναντίον τους.

Αρχικά προσπαθήσαμε και καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε το μέτωπο, να ανακόψουμε την προέλασή τους και στη συνέχεια περάσαμε στην επίθεση. Μέχρι στιγμής η στρατηγική μας έχει πετύχει. Ομως, όσο κι αν έχουν πληγεί, όσο κι αν έχουν εξασθενήσει, αποτελούν ακόμη απειλή.

Κομβικό σημείο για τη νίκη θα είναι η απελευθέρωση της Μοσούλης. Αλλά για να ηττηθεί το «Ισλαμικό κράτος» η μάχη θα πρέπει να δοθεί συνδυασμένα στο έδαφος του Ιράκ αλλά και της Συρίας. Δεν μπορείς να τους πολεμάς σε μία από τις δύο χώρες και να βρίσκουν άσυλο στην άλλη.

• Μπορεί όμως να πολεμήσετε αποτελεσματικά το «Ισλαμικό κράτος» αν δεν υπάρξει συντονισμός όλων των χωρών της περιοχής και των μεγάλων δυνάμεων, Αμερικανών, Ιρανών, Ρώσων, σε αυτήν τη μάχη;

Αυτό είναι το θέμα. Ο πόλεμος κατά του «Ισλαμικού κράτους» πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους. Αποτελούν απειλή για τους Κούρδους, το Ιράκ, την Ιορδανία, την Τουρκία, τον Λίβανο, όλη τη Μέση Ανατολή. Βεβαίως, όλες οι δυνάμεις και οι χώρες που πολεμούν κατά του «Ισλαμικού κράτους» πρέπει να συντονιστούν και στρατιωτικά για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Εμείς στο [Ιρακινό] Κουρδιστάν είμαστε περήφανοι για τον γενναίο αγώνα που δίνουν οι μαχητές μας, οι πεσμεργκά, και παρά τα λιγοστά όπλα που διαθέτουμε έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε.

Είμαστε επίσης ευγνώμονες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της διεθνούς συμμαχίας για την υποστήριξη, την αλληλεγγύη τους, τη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια που μας δίνουν.

Αυτή δεν είναι μια εύκολη μάχη, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί, να ολοκληρωθεί στο στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και να έχει συνέχεια ώστε να λυθούν και τα άλλα θέματα.

Για παράδειγμα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι στο Ιράκ, οι σουνίτες θα αποτελούν μέρος της πολιτικής διαδικασίας. Πρέπει να υπάρχει μέλλον για τους σουνιτικούς πληθυσμούς που ζουν στο Δυτικό Ιράκ [τώρα υπό την κατοχή του «Ισλαμικού κράτους»].

• Πώς έχει επηρεαστεί το Κουρδιστάν από τις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή;

Χάρη στους πεσμεργκά και τον λαό μας, το Κουρδιστάν ήταν πάντα και είναι μια όαση ασφάλειας. Ομως, το 2014 δεχτήκαμε ένα ισχυρό οικονομικό σοκ, όταν τον Γενάρη, η [προηγούμενη] κυβέρνηση υπό τον Μαλίκι [στη Βαγδάτη] μας έκοψε τις πιστώσεις από τον κεντρικό προϋπολογισμό.

Μετά ήρθε τον Ιούνιο η εμφάνιση του «Ισλαμικού κράτους» και η κατάληψη της Μοσούλης. Διαθέσαμε πολύ σημαντικούς πόρους για τον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού κράτους». Επίσης, ως αποτέλεσμα της αστάθειας στο Ιράκ και του πολέμου στη Συρία, δεχτήκαμε στο Κουρδιστάν 1,8 εκατομμύριο πρόσφυγες που έφτασαν στα εδάφη μας για να γλιτώσουν.

Αυτό ήταν πάνω από τις οικονομικές δυνατότητές μας, καθώς αυξήθηκε ο πληθυσμός μέσα στα εδάφη μας κατά 30%, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση και τις ανάγκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, και τέλος, ήρθε και η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου που επηρέασε την οικονομία μας.

Ολα αυτά μας έφεραν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αν και αυξήσαμε τις εξαγωγές πετρελαίου, δεν έχουμε τα ίδια έσοδα όπως πριν. Ομως είμαστε ευγνώμονες για την αντοχή του λαού μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε καθυστέρηση τριών μηνών στις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων και του στρατού, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποφασιστικότητά μας να παλέψουμε και να κρατήσουμε τις αξίες μας.

• Στο Κουρδιστάν υπάρχει δημοκρατία, ελευθερία, ειρηνική συνύπαρξη και ανοιχτή οικονομία. Αυτό αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή. Εχετε αρκετή βοήθεια από τη Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεθνή κοινότητα για να διατηρήσετε αυτό το μοντέλο;

Είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει ο ελεύθερος κόσμος κατά της τρομοκρατίας. Παλεύουμε για τη δημοκρατία, την ισότητα ανδρών και γυναικών, για το κράτος δικαίου· δεν είναι μόνο δικός μας αυτός ο αγώνας.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε προσκληθεί να συμμετάσχουμε στον διεθνή συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού κράτους». Δεν μας προσκαλούν ούτε καν για ανθρωπιστικά θέματα, παρότι φιλοξενούμε 1,8 εκατομμύριο πρόσφυγες.

Αν η Ευρώπη θέλει πράγματι να μειώσει την προσφυγική ροή θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εκεί όπου ξεκινάει: στη Συρία, στο Ιράκ, στο Κουρδιστάν, σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να σταθεροποιήσουμε την περιοχή. Το κόστος της σταθεροποίησης είναι μικρότερο από το κόστος της φιλοξενίας εκατομμυρίων προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ακόμη κι αν φτάσουν έως το τέλος του χρόνου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, άλλο ένα θα ακολουθήσει και μετά κι άλλα.

Ποιες είναι οι αιτίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε; Εχουν σχέση με την κακή διακυβέρνηση, την κοινωνική δικαιοσύνη, την έλλειψη ίσων ευκαιριών· αλλά ιδίως για το Ιράκ και τη Συρία το μείζον θέμα είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα.

Το κόστος της αδράνειας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της παρέμβασης.

Το μήνυμα που στέλνει η Περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν προς τη διεθνή κοινότητα είναι: «Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε πριν βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου, πριν αποφασίσουν όλοι να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη».

Χρειαζόμαστε βοήθεια για τους πρόσφυγες, αλλά και για να καταπολεμήσουμε το «Ισλαμικό κράτος» πρέπει να λάβουμε βοήθεια.

Χρειαζόμαστε όπλα και πυρομαχικά για τους πεσμεργκά, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, εκπαίδευση. Εχουμε 1.300 νεκρούς πεσμεργκά και πάνω από 7.500 τραυματίες.

Εχουμε ανάγκη να βοηθήσουμε τους τραυματίες μας. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας όλο αυτό το βάρος. Ζητάμε ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Το μήνυμά μας είναι πως εμείς αποτελούμε εταίρο στη μάχη κατά του «Ισλαμικού κράτους», αλλά και στην ανακούφιση των προσφύγων.

Στο Κουρδιστάν έχουμε ευαισθησία και σεβασμό σε θέματα μειονοτήτων. Είδαμε όλοι τον περασμένο Αύγουστο τις τρομακτικές εικόνες από την επίθεση του «Ισλαμικού κράτους» κατά των Γεζήδων, των χριστιανών και των άλλων μικρότερων αριθμητικά μειονοτήτων.

Υπέφεραν τα πάνδεινα, άντρες αποκεφαλίστηκαν ή εκτελέστηκαν και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους, γυναίκες έγιναν σκλάβες, κορίτσια πουλήθηκαν σε παζάρια, βιάστηκαν, παιδιά πέθαναν στα χέρια τους. Ηταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

Οι Κούρδοι προσφύγαμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ζητήσαμε να προχωρήσει η ποινική διαδικασία, να καταγραφούν επίσημα αυτά τα φριχτά εγκλήματα, να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων, να αποδοθεί δικαιοσύνη και, βεβαίως, να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί.

• Πώς μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο οι διμερείς σχέσεις μας;

Η περιοχή μας είχε υποστεί στο παρελθόν πολλά πλήγματα και καταστροφές από τον Σαντάμ, ήταν παραμελημένη από την κεντρική κυβέρνηση.

Τώρα, με την ανακάλυψη και την εκμετάλλευση των πετρελαίων μας, επικεντρωνόμαστε στην ανοικοδόμηση της χώρας, στις υποδομές αλλά και στην ανάπτυξη βιομηχανίας, τουρισμού, του τραπεζικού και αγροτικού τομέα.

Πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, είμαστε φιλικοί στις επενδύσεις και είχαμε το 2013 8,5% ρυθμό ανάπτυξης, που ανακόπηκε το 2014 για τους λόγους που σας εξήγησα. Οι Ελληνες επιχειρηματίες είναι καλοδεχούμενοι στην περιοχή μας και στο Ερμπίλ υπάρχουν σημαντικές προοπτικές.

Θέλουμε διμερείς δεσμούς με την Ελλάδα, αμοιβαία επωφελείς, που να έχουν διάρκεια και θα θέλαμε να δούμε σύντομα ελληνική διπλωματική αντιπροσώπευση της Ελλάδας στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Ηδη, 33 χώρες έχουν προξενεία και διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Ερμπίλ.

Θέλουμε να κάνουμε πολιτική διαβούλευση με την Αθήνα, να αναπτύξουμε τις οικονομικές σχέσεις, τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές και να δυναμώσουμε περαιτέρω τους ιστορικούς μας δεσμούς, που είναι ισχυροί από την αρχαιότητα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και τώρα... τα δύσκολα
«Εάν το 2015 ήταν η χρονιά της απελευθέρωσης, το 2016 θα είναι η χρονιά των μεγάλων νικών που θα βάλουν τέλος στην παρουσία του “Ισλαμικού κράτους» στο Ιράκ», διακήρυξε χθες ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χαϊντέρ αλ...
Και τώρα... τα δύσκολα
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Θέλουν να εγκαταστήσουν τρομοκράτες στη Συρία...»
Στην Αθήνα βρέθηκε ο συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος της Συρίας, PYD, Σαχόζ Χάσαν, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες.
«Θέλουν να εγκαταστήσουν τρομοκράτες στη Συρία...»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στο Ιράκ υπάρχει έτοιμη αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις»
Ο πρέσβης Σορς Σαΐντ είναι ένας φίλος της χώρας μας. Προσβλέπει σε μια Ελλάδα-κόμβο μεταφοράς ιρακινού πετρελαίου προς την Ε.Ε. αλλά και στη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην ανοικοδόμηση της χώρας του.
«Στο Ιράκ υπάρχει έτοιμη αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελεύθερη Μοσούλη
Τρία χρόνια αφότου τα εδάφη της κατελήφθησαν από το «Ισλαμικό κράτος» και σχεδόν εννέα μήνες από την έναρξη της μεγάλης επιχείρησης για την απελευθέρωσή της, η Μοσούλη κηρύχθηκε από χθες επίσημα ελεύθερη από...
Ελεύθερη Μοσούλη
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στη Ράκα ο Ερντογάν... βγάζει καπνούς
​Στη Ράκα, την άτυπη πρωτεύουσα του «Ισλαμικού κράτους» στο συριακό κομμάτι του «Χαλιφάτου», μεταφέρεται πλέον η παγκόσμια προσοχή, καθώς οι Κούρδοι μαχητές των πολιτοφυλακών YPG, αψηφώντας τις τουρκικές...
Στη Ράκα ο Ερντογάν... βγάζει καπνούς
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χέρι χέρι η Τουρκία με το «Ισλαμικό κράτος»;
Με νέες πολεμοχαρείς «κορόνες» για χερσαία επέμβαση στο Ιράκ, η Τουρκία επιχειρεί να διευρύνει τα ερείσματά της στη γεωπολιτική περιφέρειά της, ενόσω συνεχίζεται χωρίς αυτήν η μάχη της Μοσούλης, το συριακό...
Χέρι χέρι η Τουρκία με το «Ισλαμικό κράτος»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας