Το ισραηλινό κράτος εξαπέλυσε την Παρασκευή νέες αεροπορικές επιδρομές στα λιμάνια Ρας Ίσα, Χοντάιντα και Σάλιφ στην περιφέρεια Χοντάιντα της δυτικής Υεμένης, τα οποία ελέγχονται από τους Χούθι, την ίδια στιγμή που συνεχίζει τις αεροπορικές επιθέσεις σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης. Την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει την εκκένωση των τριών λιμανιών, κατηγορώντας τους Χούθι για επιθέσεις που απειλούν την ασφάλεια του Ισραήλ. Τους τελευταίους μήνες η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει πλήξει επανειλημμένα στόχους στην Υεμένη, όπως το αεροδρόμιο της Σαναά, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια τσιμέντου, με το πιο σημαντικό ίσως πλήγμα να καταγράφεται στις 6 Μαΐου.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις προκάλεσαν «σοβαρές ζημιές» στις υποδομές των Χούθι, ενώ εξαπέλυσε απειλές κατά της ηγεσίας της οργάνωσης λέγοντας ότι «θα καταδιώξουν και θα σκοτώσουν τον ηγέτη Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι».
🚨BREAKING: IDF has carried out at least 10 attacks so far in Yemen.
— World Source News 24/7 (@Worldsource24) May 16, 2025
Israeli media report the attack is over. pic.twitter.com/fVOAJzUTzw
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του (IDF) θα εξακολουθήσουν να πλήττουν την Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων εναντίον της ηγεσίας των ανταρτών Χούθι. «Οι πιλότοι μας μόλις έπληξαν με επιτυχία δύο λιμάνια των τρομοκρατών Χούθι και αυτή είναι μόνο η αρχή, θα ακολουθήσουν κι άλλα πλήγματα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε άπραγοι και να αφήσουμε τους Χούθι να μας επιτίθενται. Θα τους πλήξουμε ακόμη περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών τους», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας