Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
23°C
24.5° 21.0°
3 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
20°C
21.0° 18.7°
1 BF
76%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 21.6°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
70%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
1 BF
54%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
39%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.0° 21.0°
1 BF
84%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 23.8°
4 BF
60%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 21.5°
3 BF
48%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 23.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 21.6°
3 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
23°C
23.1° 23.1°
2 BF
36%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
19°C
19.3° 19.3°
1 BF
77%
Λαμία
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 18.9°
1 BF
66%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
23.2° 22.8°
4 BF
67%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
18.3° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
TRUMB
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Mark Schiefelbein

Tαξίδι Τραμπ στον Κόλπο με μπίζνες πρώτες στο «κόλπο»

Στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ και στα Εμιράτα διάλεξε να αφιερώσει την παρθενική επίσημη περιοδεία του ο Αμερικανός πρόεδρος, παρακάμπτοντας για ακόμα μια φορά το πρωτόκολλο ● Επιχειρηματικές συμφωνίες τρισ. δολαρίων στο επίκεντρο της επίσκεψης ● Απουσιάζουν από την ατζέντα Ισραήλ και Ιράν.

Είθισται ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ να πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό σε κάποια μεγάλη σύμμαχο χώρα όπως ο Καναδάς, το Μεξικό ή η Βρετανία. Ομως, ο Ντόναλντ Τραμπ που δεν τηρεί καμία πολιτική «παράδοση», τα κάνει όλα αλλιώς.

Ετσι, με εξαίρεση το πρόσφατο ταξίδι στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, αφιερώνει την πρώτη του επίσημη περιοδεία στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Τον οποίο θέλει να μετονομάσει -στα πρότυπα του Κόλπου του Μεξικού/Κόλπου της Αμερικής- σε «Κόλπο της Αραβίας», προς τέρψιν των φίλων του στην περιοχή, κάτι που φυσικά δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι το Ιράν.

Σύσφιγξη σχέσεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται σήμερα στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα συναντηθεί με τον ντε φάκτο ηγέτη, τον διαβόητο πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Εκεί πρόκειται να παραστεί την επομένη σε μια σύνοδο των ηγετών των χωρών του Κόλπου και κατόπιν, την ίδια μέρα, θα μεταβεί στο Κατάρ. Θα ολοκληρώσει το τριήμερο ταξίδι του με μια επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 15 του μήνα.

Τι γυρεύει ο Τραμπ στο παζάρι των πετρελαιάδων; «Η περιφερειακή ατζέντα του είναι μπίζνες, μπίζνες και μπίζνες», λέει ένας Αραβας αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο Axios, με τον αμερικανικό ιστότοπο να σημειώνει ότι «η γεωπολιτική ατζέντα έρχεται σε δεύτερη μοίρα». Παρόμοιες εκτιμήσεις κάνουν και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά και ο ίδιος ο Τραμπ δηλώνει ότι στόχος του ταξιδιού του είναι η σύσφιγξη των επιχειρηματικών σχέσεων.

Η Washington Post επισημαίνει το γεγονός ότι από την επίσημη ατζέντα απουσιάζουν το Ισραήλ και το Ιράν, τα δύο ακανθώδη μέτωπα στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ δεν περιλαμβάνεται καν στην περιοδεία. «Ο Τραμπ ενισχύει την αίσθηση στο Ισραήλ ότι τα συμφέροντά του ίσως να μη συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες προτεραιότητές του», σχολίαζε η Washington Post. Ωστόσο, προσθέτει, «ο Τραμπ δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη διπλωματική συζήτηση για τη Γάζα ή το Ιράν: οι χώρες του Κόλπου που θα τον υποδεχτούν ενδιαφέρονται κι αυτές να επέλθει ύφεση στις περιφερειακές εντάσεις που τροφοδοτούν αυτές οι περιοχές».

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το Κατάρ παίζει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ η Σαουδική Αραβία αποτελεί βασική συνιστώσα στις νεκροζώντανες συμφωνίες του Αβραάμ για την ειρήνη και τη συνεργασία στη Μέση Ανατολή που υπογράφτηκαν το 2020, επί της προηγούμενης θητείας του Τραμπ.

Βέβαια, μπίζνες και γεωπολιτική έχουν περισσότερα κοινά σημεία απ’ ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. «Ο πρόεδρος Τραμπ θα επιστρέψει στην περιοχή για να τονίσει εκ νέου το διαρκές όραμά του για μια υπερήφανη, ευημερούσα και επιτυχημένη Μέση Ανατολή όπου οι ΗΠΑ και οι χώρες της περιοχής διατηρούν σχέσεις συνεργασίας και όπου το εμπόριο και οι πολιτιστικές ανταλλαγές νικούν τον εξτρεμισμό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λίβιτ.

Η συνεργασία αυτή μετριέται σε αριθμούς. Ο Σαουδάραβας Μπιν Σαλμάν δεσμεύθηκε για επενδύσεις ύψους 600 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (ο Τραμπ φιλοδοξεί να ανεβάσει το ποσόν στο ένα τρισ.). Τα Εμιράτα ανακοίνωσαν τον Μάρτιο επενδύσεις 1,4 τρισ. στις ΗΠΑ για την επόμενη δεκαετία. Και οι Καταριανοί αναμένεται να ανακοινώσουν συμφωνίες και επενδύσεις 200-300 δισ.

Ο Ομιλος Τραμπ

Ο Τραμπ χρειάζεται αυτές τις επενδύσεις για να δηλώσει νίκη σε σχέση με την οικονομική του ατζέντα σε μια περίοδο που επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια και ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η αλλοπρόσαλλη πολιτική του με τους δασμούς. Και παράλληλα, να επεκτείνει τις προσωπικές του μπίζνες.

Οπως αναφέρει η Washington Post, ο Ομιλος Τραμπ ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες νέα πρότζεκτ στα οποία περιλαμβάνονται ένα μεγάλο ξενοδοχείο κι ένας πύργος στο Ντουμπάι κι ένα γκολφ κλαμπ έξω από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.

Η εκπρόσωπος Λίβιτ χαρακτήρισε γελοίες τις ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν ο Τραμπ θα ωφεληθεί προσωπικά από αυτό το ταξίδι, προσθέτοντας πως «είναι ένας πρόεδρος που στην πραγματικότητα έχασε χρήματα για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ». Κι ένα δάκρυ κύλησε!

Προεδρικά δώρα: από στιλό μέχρι Boeing 747

Ενα αεροπλάνο ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Για την ακρίβεια, ένα «ιπτάμενο παλάτι», όπως χαρακτηρίζεται το αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων Boeing 747-8 Jumbo, το οποίο προσφέρει ως «δώρο» στον Αμερικανό πρόεδρο η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά, κατά πάσα πιθανότητα, ως προεδρικό αεροπλάνο Air Force One.

Στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, πόσω μάλλον από τη στιγμή που το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει σε όσους έχουν δημόσια εξουσία να δέχονται δώρα «από έναν βασιλιά ή έναν πρίγκιπα ή ένα ξένο κράτος» και προϋποθέτει ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία ώστε κάποια από αυτά τα δώρα να γίνουν δεκτά. Και βέβαια, στο παρελθόν, τα δώρα ξένων ηγετών προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν πολύ πιο «σεμνά».

Το γραφείο του προέδρου στο Οβάλ Γραφείο ήταν δώρο της βασίλισσας Βικτωρίας το 1880. Ρούχα, αντίκες, ποδήλατα, ακόμα και ζωάκια έχουν δωριστεί κατά καιρούς. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, για παράδειγμα, δώρισε ένα κουταβάκι στον Τζορτζ Μπους Β΄. Δεν του επιτράπηκε όμως να το κρατήσει, οπότε το χάρισε σε κάποια οικογένεια.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, δώρα από το εξωτερικό αξίας κάτω των 480 δολαρίων μπορούν να παρακρατηθούν από τις τελωνειακές αρχές. Οτιδήποτε υπερβαίνει αυτό το ποσόν θεωρείται δώρο προς τον «λαό των Ηνωμένων Πολιτειών» και συνήθως καταλήγει στα εθνικά αρχεία ή στη μελλοντική βιβλιοθήκη του προέδρου. Κάπως έτσι ελπίζει και ο νυν πρόεδρος ότι θα κρατήσει το «ιπτάμενο παλάτι», μεταβιβάζοντάς το στη μελλοντική Βιβλιοθήκη Τραμπ.

«Θα ήμουν ηλίθιος αν έλεγα: “Οχι, δεν θέλουμε να μας δοθεί ένα πολύ ακριβό αεροπλάνο”», δήλωσε ο ίδιος χθες σε συνέντευξη Τύπου. Οσο για το ερώτημα αν το Κατάρ προσδοκά κάποιο αντάλλαγμα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λίβιτ ήταν κάθετη: «Σε καμία περίπτωση. Επειδή γνωρίζουν τον πρόεδρο Τραμπ και γνωρίζουν ότι εργάζεται μόνο με γνώμονα τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού». Τα σχόλια περιττεύουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Tαξίδι Τραμπ στον Κόλπο με μπίζνες πρώτες στο «κόλπο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας