Παρά τη διαρκή, γενοκτονική επιθετικότητα του Ισραήλ και τις επιθυμίες Τραμπ - Νετανιάχου για εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων και... επενδύσεις real estate στην Παλαιστίνη, συνεχίζονται οι προσπάθειες από τον αραβικό κόσμο για εκεχειρία και ειρήνη στην περιοχή.
Παλαιστινιακές πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενες στη Χαμάς έκαναν λόγο για συνομιλίες, χθες Πέμπτη στη Ντόχα, ανάμεσα στο κίνημα και μεσολαβητές, αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Κατάρ, με στόχο την πιθανή επανέναρξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ταυτόχρονης απελευθέρωσης ισραηλινών ομήρων και αποφυλάκισης παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην πιθανότητα να εφαρμοστεί ανακωχή κατά το Έιντ αλ Φιτρ, τη μουσουλμανική γιορτή για το τέλος του ραμαζανιού, που μπορεί να συμπέσει με το εβραϊκό Πάσχα (12η-19η Απριλίου), καθώς και να αρχίσει να εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας ανθρωπιστική βοήθεια, πάντα κατά την πηγή αυτή.
«Οι μεσολαβητές διεξάγουν εντατικές συνομιλίες με όλα τα μέρη» για να τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός «και να προχωρήσουμε προς τη δεύτερη φάση» της συμφωνίας, σχολίασε παλαιστινιακή πηγή, τονίζοντας πως η Χαμάς έχει εκφράσει τη βούλησή της να απαντήσει «θετικά» σε κάθε πρόταση που θα έβαζε τέλος στις εχθροπραξίες. Δεύτερη παλαιστινιακή πηγή, επιβεβαιώνοντας πως έγινε συνάντηση, υπογράμμισε πως δεν υπήρξε «καμιά» σημαντική πρόοδος ως αυτό στο στάδιο.
Σύμφωνα με το Al Qahera News, μέσο ενημέρωσης που γενικά θεωρείται πως έχει στενή σχέση με το αιγυπτιακό κράτος, οι μεσολαβητές επιδιώκουν να «εξασφαλίσουν την απελευθέρωση κρατουμένων και ομήρων στο πλαίσιο μεταβατικής φάσης».
Οι συνομιλίες αναμενόταν επίσης να θίξουν «την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας» και την «προετοιμασία για τη μετάβαση στη δεύτερη φάση της συμφωνίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», πάντα σύμφωνα με το δίκτυο.
Το Ισραήλ «πάγωσε» την εκεχειρία
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ, στις οποίες μεσολαβούν η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ, προκειμένου να παραταθεί η εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή 19η Ιανουαρίου, βρίσκονταν σε αδιέξοδο, μετά τη λήξη την 1η Μαρτίου της πρώτης φάσης, χάρη στην οποία επέστρεψαν στο Ισραήλ 33 όμηροι και αποφυλακίστηκαν περίπου 1.800 παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Η ανακωχή τερματίστηκε τη 18η Μαρτίου, με την επανέναρξη ισραηλινών μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, που ακολουθήθηκαν από χερσαίες επιχειρήσεις. Ο στρατός ανέπτυξε ξανά μονάδες σε τομείς από όπου τις είχε αποσύρει κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, ενώ η Χαμάς ξανάρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής επικράτειας μερικές ημέρες αργότερα, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο Νετανιάχου εκβιάζει
Προχθές Τετάρτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε να διατάξει να καταληφθούν κι άλλοι τομείς της Γάζας αν η Χαμάς δεν αφήσει ελεύθερους τους τελευταίους ομήρους που απομένουν στα χέρια της.
Το ισλαμιστικό κίνημα προειδοποίησε από την πλευρά του πως οι όμηροι θα επιστρέψουν «μέσα σε φέρετρα» αν το Ισραήλ δεν σταματήσει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας.
Αφότου ξανάρχισαν οι αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ τουλάχιστον 855 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον θύλακο υπό πολιορκία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Ξαναφεύγουν όσοι επέστρεψαν...
Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών τόνισαν προχθές Τετάρτη πως οι ισραηλινές επιχειρήσεις είχαν αποτέλεσμα τον εκτοπισμό τουλάχιστον 142.000 ανθρώπων σε επτά ημέρες, ενώ χθες προειδοποίησαν πως δεν απομένουν τρόφιμα παρά για δυο εβδομάδες στη Γάζα, αφού το Ισραήλ έκλεισε όλες τις διελεύσεις από όπου περνούσε ανθρωπιστική βοήθεια τη 2η Μαρτίου.
Οι ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις -από τον Οκτώβριο 2023- έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 50.208 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, τα δεδομένα του οποίου χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας