Η Χαμάς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεσμεύεται να απελευθερώσει ομήρους σύμφωνα με το «προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα», ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα ανταλλαγή το Σάββατο με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων αιχμαλώτων οι οποίοι βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, μετά από ημέρες αβεβαιότητας για το μέλλον της συμφωνίας των εμπόλεμων μερών.
Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας και επανέναρξης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ κατέβαλαν προσπάθειες να «διασωθεί» η συμφωνία, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο al Qahera, επικαλούμενο αιγυπτιακή πηγή, προσπάθειες οι οποίες φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς.
Hamas confirms it will release captives as planned, and ceasefire deal back on track.
— Al Jazeera English (@AJEnglish) February 13, 2025
🔴 LIVE updates: https://t.co/fsWRiTZ24L pic.twitter.com/JLZdTVus4g
Με βάση τις συνομιλίες με τους «αδερφούς μεσολαβητές [ενν. Αίγυπτος και Κατάρ] που γίνονται μέσα σε θετικό πνεύμα, η Χαμάς επιβεβαιώνει την συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ με βάση όσα έχουν υπογραφεί, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής αιχμαλώτων σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα», υπογραμμίζει ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος.
Μέχρι και αργά το μεσημέρι την Πέμπτη, δεν είχε γίνει κατορθωτό να ληφθεί καμία επίσημη ισραηλινή αντίδραση σε σχέση με την ανακοίνωση της Χαμάς.
Οι απειλές Νετανιάχου και η εύθραυστη εκεχειρία
Η συμφωνία της 19ης Ιανουαρίου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων/κρατουμένων, φαινόταν να καταρρέει τις τελευταίες μέρες. Μέχρι και την Τετάρτη η ισραηλινή κυβέρνηση απειλούσε με επανέναρξη των πολεμικών εχθροπραξιών αν η Χαμάς δεν απελευθέρωνε ομήρους μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.
Η Χαμάς είχε ανακοινώσει λίγες μόλις ώρες πριν, την Τετάρτη ότι «δεν θα δεχόταν απειλές» από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν θα δεχθούμε τον τόνο των αμερικανικών και ισραηλινών απειλών», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κάσεμ σε ανακοίνωση, σημειώνοντας παράλληλα πως: «Το Ισραήλ πρέπει να δεσμευτεί να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ώστε (οι όμηροι) να απελευθερωθούν».
Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της άλλης παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, του Ισλαμικού Τζιχάντ, που κρατά κι αυτή Ισραηλινούς ομήρους από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η μοίρα αυτών των ομήρων εξηρτάτο από τις ενέργειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ο μόνος τρόπος για να πάρουν πίσω ομήρους και η σταθερότητα να επιστρέψει είναι μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής», είχε δηλώσει εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ με ανάρτηση στο Telegram.
Η παραβίαση των όρων της ειρήνευσης
Όσον αφορά πάντως την προηγηθείσα άρνηση της Χαμάς για παράδοση αιχμαλώτων, η οποία είχε ερμηνευτεί από τη συντριπτική πλειονότητα των διεθνών πρακτορείων ως κακοπιστία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή της, όπως την ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του ο δημοσιογράφος Jeremy Skahil και την μετέδωσε μεταφρασμένη στην Ελλάδα ο Άρης Χατζηστεφάνου, η οργάνωση κατήγγειλε παραβίαση σχεδόν του συνόλου των όρων της εκεχειρίας από την πλευρά του Ισραήλ. Από την άλλη, επισήμαινε ότι αρκετοί από τους Παλαιστίνιους ομήρους και κρατουμένους που απελευθέρωσε το Ισραήλ χρειάζονταν επείγουσα νοσηλεία λόγω της έλλειψης φαγητού και των βασανιστηρίων τα οποία είχαν υποστεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας