Aπό ποιον θα... παραλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ την αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας για να τη μετατρέψει σε real estate ευκαιρία και τουριστικό παράδεισο; Οι Ισραηλινοί εγκατέλειψαν την Κυριακή τον «διάδρομο του Νετζαρίμ», μια μακρόστενη ουλή πάνω στο έδαφος, έναν φαρδύ χωματόδρομο μήκους έξι χιλιομέτρων από τα ανατολικά έως τη Μεσόγειο. Χωρίζει την ισοπεδωμένη βόρεια Γάζα από την υπόλοιπη Λωρίδα και ονομάστηκε έτσι από τον παράνομο εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ που βρισκόταν στην περιοχή από το 1972 μέχρι που εγκαταλείφθηκε το 2006.
Την Κυριακή ούτε ένας Ισραηλινός στρατιώτης δεν εμπόδισε την πολύχρωμη ανθρωποθάλασσα που πήρε μαζικά τον δρόμο της επιστροφής διασχίζοντας κάθετα τον διάδρομο. Οι Παλαιστίνιοι ξαναριζώνουν στη βόρεια Γάζα μετακινούμενοι κατά χιλιάδες με κάθε μέσο: ζωήλατα κάρα, δίκυκλα, αυτοκίνητα, φορτηγά. Και φυσικά με τα πόδια.
«Δεν λυγίσαμε. Κάναμε υπομονή όταν μας έριχναν πύραυλους και βόμβες. Μας στέρησαν το φαΐ, μας στέρησαν το νερό. Αλλά δεν μας στέρησαν τον αέρα που αναπνέουμε. Αναπνέαμε και μέναμε ζωντανοί» δήλωσε μια ηλικιωμένη Παλαιστίνια μπροστά σε σωρούς ερειπίων.
Η επιστροφή συνοδεύεται από την απόλυτη εξάρτυση. Δεκάδες φορτηγά μπαίνουν καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας από το νότιο πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Μεταφέρουν τρόφιμα, σκηνές, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.
Ομιχλώδες είναι το διπλωματικό τοπίο. Οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη, δεύτερη φάση, την οποία προβλέπει η Συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς, προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Στόχος θα είναι η μεν Χαμάς να απελευθερώσει 24 ζώντες ομήρους και να παραδώσει τις σορούς άλλων 35, οι δε ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) να αποσυρθούν πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας.
Tι πιστεύουν οι πολίτες
Μπορεί οι Ισραηλινοί εισβολείς να έχουν περιοριστεί κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ, αλλά την Κυριακή πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη του ποταμού Ιορδάνη Ισραηλινοί σκότωσαν δύο Παλαιστίνιες, η μία έγκυος οχτώ μηνών, στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης.
Αλλα λένε οι ηγέτες, άλλα πιστεύουν οι πολίτες, τουλάχιστον σύμφωνα με δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η μία στο Ισραήλ και η άλλη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πρώτη, για το Channel 12 του Τελ Αβίβ, έδειξε ότι το 70% των ερωτηθέντων Ισραηλινών θέλει να ξεκινήσει αμέσως η δεύτερη φάση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολεμοχαρείς ακροδεξιούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει εκφράσει την άποψη ότι «για να περάσουμε στο επόμενο βήμα πρέπει να έχει εξουδετερωθεί η Χαμάς».
Η δεύτερη δημοσκόπηση έγινε για το αμερικανικό κανάλι CBS. Ποσοστό 47% των ερωτηθέντων Αμερικανών θεωρεί «κακή ιδέα» την πρόταση του Τραμπ να παραδώσει το Ισραήλ στις ΗΠΑ τη Γάζα για να γίνει «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Είναι «καλή ιδέα» απάντησε το 13%.
Ομως η πλειοψηφία, σε ποσοστό 54%, εγκρίνει τους χειρισμούς του Τραμπ στη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστινίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας