Ενώ η απελευθέρωση των 3 Ισραηλινών ομήρων ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου και οι απελευθέρωση των συνολικά 183 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της τέταρτης ανταλλαγής με βάση την εκεχειρία Χαμάς - Ισραήλ.
Παράλληλα, για πρώτη φορά εδώ και εννέα μήνες άνοιξε το Σάββατο το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, προκειμένου Παλαιστίνιοι που χρήζουν υγειονομικής περίθαλψης να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο και να νοσηλευτούν.

Αρχικά, μια ομάδα 50 ασθενών, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, πρόκειται να διασχίσουν το πέρασμα στη Ράφα, η επαναλειτουργία του οποίου είναι ιδιαίτερα σημαντική και περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον βομβαρδισμένο και ισοπεδωμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Σημάδια πείνας, μολύνσεων και ξυλοδαρμών
Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, η απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων ξεκίνησε με λεωφορεία του Ερυθρού Σταυρού που φτάνουν στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.
Πλήθος κόσμου που περίμενε ώρα να τους δει, δηλώνει τη συγκίνησή του και τη χαρά του.
«Η απελευθέρωσή τους είναι ευτυχία για όλον τον παλαιστινιακό λαό», αναφέρει ο αναλυτής Xavier Abu Eid και εξηγεί πως περισσότεροι από 1 εκατ. Παλαιστίνιοι κρατούνται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967, επομένως κάθε οικογένεια έχει κάποιον δικό της σε ισραηλινές φυλακές.
«Πρόκειται για ανθρώπους που ποτέ δεν είχαν μια δίκαιη δίκη και μιλάμε για βασανιστήρια ακόμα και βιασμούς μέσα στις φυλακές», προσθέτει.
Λεωφορεία που μετέφεραν περίπου 150 Παλαιστίνιους έφτασαν στο νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς ώστε να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, καθώς όλοι τους είναι ταλαιπωρημένοι, κουρασμένοι και αδύναμοι.
Σύμφωνα με την Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, οι περισσότεροι από τους απελευθερωμένους πλέον Παλαιστίνιους έχουν στο σώμα τους εμφανή σημάδια πείνας και λοιμώξεων, όπως ψώρα. Ενώ, φέρουν σφοδρά χτυπήματα που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, συνεχίστηκαν για μέρες και είχαν ως αποτέλεσμα κατάγματα στα πλευρά.
«Για άλλη μια φορά, βρίσκουμε στα σώματα των κρατουμένων να αντικατοπτρίζονται τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον τους. Τα βασανιστήριά τους είναι πρωτοφανή μετά τις 7 Οκτωβρίου (σ.σ. ημέρα έναρξης του πολέμου)», προσθέτει η ΜΚΟ.
«Η χαρά μας θα ολοκληρωθεί όταν απελευθερωθούν όλοι»
Μια Παλαιστίνια γυναίκα που έφτασε στο νοσοκομείο για να υποδεχτεί τον αδερφό της που απελευθερώθηκε, δήλωσε πως «τη στιγμή που κοίταξα στα μάτια τον αδερφό μου γέμισα χαρά, αλλά κράτησε λίγο γιατί η μητέρα μας πέθανε και δεν έχω το θάρρος να του το πω».
«Άλλα αδέρφια μας έχουν συλληφθεί πίσω από ισραηλινά κάγκελα, τα σπίτια μας έχουν ισοπεδωθεί. Η χαρά μας θα ολοκληρωθεί μόνο όταν απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι», είπε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας