Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στη Συρία, την Παρασκευή, για να στηρίξει τη μετάβαση της χώρας μετά την «πτώση» του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ από ισλαμιστές αντάρτες. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει τις κυρώσεις της στη Δαμασκό τώρα που η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει.
«Τα πρώτα μηνύματα από τη Δαμασκό ήταν θετικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πάω εκεί αύριο, για να ενθαρρύνω αυτή τη νέα φάση που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο Ταγιάνι.
Πριν από λίγες ημέρες, τη Δαμασκό είχαν επισκεφτεί οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό και η Αναλένα Μπέρμποκ, οι οποίοι είχαν συναντηθεί με τον νέο Σύρο ηγέτη Άχμαντ αλ-Σάρα, τον επικεφαλής του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ριζοσπαστικοί ισλαμιστές που ανέτρεψαν τον Άσαντ.
Ο Ταγιάνι προήδρευσε, την Πέμπτη, σε συνάντηση αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών πέντε χωρών -της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών- ενώ μίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.
Στόχος, όπως είπε, είναι ο συντονισμός των διαφόρων πρωτοβουλιών μετά τον Άσαντ, με την Ιταλία να είναι έτοιμη να υποβάλει προτάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη του συριακού πληθυσμού.
Προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, ο Ταγιάνι δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να αναγνωριστούν όλα τα δικαιώματα όλων των Σύρων. Επρόκειτο για ένα σχόλιο βασισμένο στις ανησυχίες για τα δικαιώματα των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων υπό τις νέες de facto αρχές της Συρίας της Hayat Tahrir al-Sham , ή HTS, μιας ισλαμικής μαχητικής ομάδας που οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ έχουν από καιρό χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.
Η Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με απομονωτικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, εδώ και χρόνια, ως αποτέλεσμα της βίαιης αντίδρασης του Άσαντ στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2011 που εξελίχθηκαν σε αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας