Θα καταφέρει ένας στρατιωτικός να βγάλει τον Λίβανο από την περιδίνηση των πολλαπλών κρίσεων και να τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του απέναντι στην ισραηλινή απειλή; Μεγάλο το στοίχημα και η ευθύνη που αναλογεί στον Ζοζέφ Αούν, τον έως χθες αρχηγό του στρατού που εκλέχθηκε από τη Βουλή πρόεδρος της χώρας. Ο Αούν, ο οποίος δεν έχει συγγένεια με τον απερχόμενο πρόεδρο Μισέλ Αούν, η θητεία του οποίου έχει λήξει κανονικά από τον Οκτώβρη του 2022, είναι 60 χρόνων, χριστιανός μαρωνίτης και ηγούνταν των Ενόπλων Δυνάμεων από το 2017. Το πολύπλοκο πολιτικό σύστημα του Λιβάνου ορίζει ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι χριστιανός, ο πρωθυπουργός σουνίτης και ο πρόεδρος της Βουλής σιίτης.
Ο Ζοζέφ Αούν έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας. Πιθανώς και του Ισραήλ (λόγω ΗΠΑ), το οποίο αντέδρασε κατ’ αρχάς θετικά στην εκλογή του. Αν και ο πρόεδρος στον Λίβανο δεν έχει ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες, δεν παύει να κρατά κομβικό ρόλο καθώς αυτός διορίζει τον πρωθυπουργό. Ετσι, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για τον σχηματισμό μιας κανονικής κυβέρνησης. Ολοι μαζί θα κληθούν να πραγματοποιήσουν ένα θαύμα: να βγάλουν τον Λίβανο από μια τρομακτική πολυετή οικονομική και θεσμική κρίση και παράλληλα να εγγυηθούν την ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας απέναντι στην επιθετικότητα του Ισραήλ.
Στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή μετά την εκλογή του ο Ζοζέφ Αούν υποσχέθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να κατοχυρώσει «το μονοπώλιο του κράτους στην οπλοκατοχή», σε έναν σαφή υπαινιγμό προς την Χεζμπολάχ και το οπλοστάσιό της. Η οποία Χεζμπολάχ έδωσε τη θετική ψήφο της στον Αούν στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας «για να στείλουμε το μήνυμα ότι παραμένουμε προστάτες της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και της εθνικής συμφωνίας», όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Μοχάμεντ Ράαντ. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης πως θα διασφαλίσει τα σύνορα της χώρας και πως θα αποκαταστήσει «ό,τι κατέστρεψε το Ισραήλ στον Νότο, στην Ανατολή και στα προάστια της Βηρυτού».
Ο στρατός του Λιβάνου έχει επιφορτιστεί με την τήρηση της συμφωνίας που υπογράφτηκε στα τέλη Νοεμβρίου ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ και προβλέπει ότι μόνο οι δυνάμεις του λιβανικού στρατού και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα έχουν παρουσία στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ οφείλουν να αποσυρθούν βορειότερα και να εγκαταλείψουν τον βαρύ οπλισμό τους. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί στις 26 Ιανουαρίου. Δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων στον ισραηλινό Τύπο άφηναν να εννοηθεί πως το Ισραήλ ίσως παραμείνει πέραν της διορίας των 60 ημερών που ορίζει η συμφωνία. Τώρα όμως που στο τιμόνι του Λιβάνου βρίσκεται ένας άνθρωπος που δηλώνει ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, το Ισραήλ δεν θα βρει εύκολα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τις επεκτατικές ορέξεις του τόσο απέναντι στον Λίβανο όσο και στους δικούς του συμμάχους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας