Αθήνα, 6°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
7.2° 5.4°
3 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.6° 3.7°
1 BF
70%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
7°C
7.1° 5.9°
5 BF
55%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
64%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
1°C
1.9° 0.9°
4 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
3°C
4.6° 3.2°
0 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
-2°C
0.4° -1.6°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
5°C
4.6° 4.6°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8°C
8.8° 5.4°
5 BF
83%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
6°C
6.0° 4.0°
3 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.4° 8.3°
6 BF
66%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
5°C
4.6° 4.6°
5 BF
58%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
7°C
7.0° 7.0°
3 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
3°C
3.5° 3.4°
1 BF
72%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.5° 4.5°
2 BF
75%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
9°C
9.8° 9.3°
3 BF
41%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
6.5° 5.6°
4 BF
58%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
2°C
1.6° 1.6°
1 BF
66%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.3° 2.7°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
1°C
0.7° 0.7°
2 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου, 2025
Γάζα - Ισραήλ
Παλαιστίνιοι θρηνούν συγγενή τους που σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή. | (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Το Ισραήλ «σπέρνει» θάνατο: Πάνω από 150 νεκροί τις πρώτες ημέρες του 2025

Σφοδρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα • Μόνο τις τελευταίες ώρες έχουν σκοτωθεί σχεδόν 30 άτομα από βομβαρδισμούς • «Ράπισμα» στον ΟΗΕ για την επιδρομή στο Καμάλ Αντουάν και τη σύλληψη του γιατρού - σύμβολο.

Με τον πλέον δολοφονικό τρόπο ξεκίνησε το 2025 στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες εντείνει το σφυροκόπημα στον ισοπεδωμένο θύλακα, αφήνοντας πίσω νεκρούς και καταστροφή.

Μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας 28 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από βομβαρδισμού, ενώ υπολογίζεται ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 130 επιβεβαιωμένοι θάνατοι.

Το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου ο IDF ισοπέδωσε ένα σπίτι στην περιοχή της Σουτζάγια, σκοτώνοντας τουλάχιστον έντεκα άτομα στα ανατολικά της πόλης της Γάζας. Σε άλλη επίθεση επτά μέλη της ίδιας οικογένειας έχασαν τη ζωή τους από χτύπημα στη μέση της «ασφαλούς ζώνης» της Αλ Μαουάσι. Δύο ακόμη άνθρωποι δολοφονήθηκαν από χτύπημα drone στη Χαν Γιουνίς.

Στην όλη της Γάζας, από σήμερα το πρωί, συνεργεία της πολιτικής προστασίας έβγαλαν ακόμη δύο πτώματα, έναν άνδρα και μια έγκυο γυναίκα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες να απομακρυνθούν μεγάλες ποσότητες από συντρίμμια στα ανατολικά της χώρας.

«Ματς» στον ΟΗΕ για την επιχείρηση σε νοσοκομείο

Χθες, πάντως, το Ισραήλ βρέθηκε απολογούμενο ενώπιον του ΟΗΕ για την επιδρομή στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, αλλά και τη σύλληψη και μετέπειτα εξαφάνιση του γιατρού - σύμβολο Αμπού Σαφίγια.

Το Ισραήλ υπεραμύνθηκε της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξήγαγε την προηγούμενη εβδομάδα σε νοσοκομείο της Γάζας, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε «ατεκμηρίωτες» τις αιτιάσεις και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε το Ισραήλ να απελευθερώσει τον κρατούμενο διευθυντή του νοσοκομείου.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Ντανιέλ Μερόν, κοινοποίησε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης την επιστολή που έστειλε την Παρασκευή στον ΠΟΥ και στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Σε αυτήν, υπογραμμίζει πως η στρατιωτική επιχείρηση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν διεξήχθη επειδή υπήρξαν «αδιάσειστα στοιχεία» ότι μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις. Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι ο ισραηλινός στρατός έλαβε μέτρα για να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Φόλκερ Τουρκ είπε την Παρασκευή πως το Ισραήλ «δεν τεκμηρίωσε» τις αιτιάσεις του, τις οποίες χαρακτήρισε ασαφείς και γενικόλογες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρεί πως αντικρούονταν από δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε «ανεξάρτητες και ενδελεχείς έρευνες, με διαφάνεια, για όλες τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, υποδομών υγειονομικής περίθαλψης και ιατρικού προσωπικού, καθώς και για τις καταγγελίες περί κατάχρησης τέτοιων εγκαταστάσεων».

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Μίλερ είπε ότι περισσότεροι από «240 τρομοκράτες συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων 15 που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου 2023», η οποία αποτέλεσε έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια της συγκεκριμένης στρατιωτικής επιχείρησης, συνελήφθη επίσης ο διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, ο δρ Χουσάμ Αμπού Σαφίγια. «Υποπτευόμαστε πως είναι μέλος της Χαμάς, καθώς εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ κρύβονταν εντός του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν το οποίο διηύθυνε. Διενεργείται έρευνα σε βάρος του από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας», είπε ο Μίλερ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί βαθύτατα για τον Αμπού Σαφίγια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ρίτσαρντ Πίπερκορν. «Έχουμε χάσει πλέον κάθε επικοινωνία μαζί του και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή του», συμπλήρωσε.

Η Ουάσινγκτον συλλέγει πληροφορίες για τον Αμπού Σαφίγια, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας η αναπληρώτρια πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ντόροθι Σέι.

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ δάκρυσε όταν θυμήθηκε τα λόγια ενός γιατρού της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» («Médecins sans Frontières»), του Μαχμούντ Αμπού Νουτζάιλα από το νοσοκομείο Αλ Άουντα της Γάζας, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα τον Νοέμβριο του 2023. Ο Μανσούρ υπενθύμισε ότι ο Νουτζάιλα είχε γράψει σε λίστα προγραμματισμένων χειρουργείων: «Όποιος μείνει μέχρι το τέλος, θα αφηγηθεί την ιστορία. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Να μας θυμάστε».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το Ισραήλ «σπέρνει» θάνατο: Πάνω από 150 νεκροί τις πρώτες ημέρες του 2025

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας