Μια μετριοπαθή εικόνα επιχειρούν να δείξουν προς τη διεθνή κοινότητα η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας και ο συνασπισμός των ισλαμιστών που ανέτρεψαν τον Άσαντ, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται για το βεβαρημένο παρελθόν τους, όταν οι σημερινοί εν δυνάμει συνομιλητές τους, τους δίωκαν ως τρομοκράτες και τζιχαντιστές.
Με αυτό στο μυαλό ο νέος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ αλ-Μπασίρ υποσχέθηκε σήμερα «σταθερότητα» και «ηρεμία» στον συριακό λαό που έχει εξαντληθεί από 13 και πλέον χρόνια πολέμου, σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.
«Ήρθε η ώρα για αυτόν τον λαό να χαρεί τη σταθερότητα και την ηρεμία, να λάβει φροντίδα και να γνωρίζει ότι η κυβέρνησή του είναι εδώ για να του παράσχει τις υπηρεσίες που χρειάζεται», δήλωσε ο Μπασίρ, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή από τους ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς που ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Καλέσαμε μέλη της παλιάς κυβέρνησης και κάποιους διοικητές από την Ιντλίμπ και τις γύρω περιοχές, προκειμένου να διευκολύνουμε όλες τις απαραίτητες εργασίες για τους επόμενους δύο μήνες, μέχρι να έχουμε ένα συνταγματικό σύστημα που θα μας επιτρέπει να εξυπηρετήσουμε τον συριακό λαό.»
Πηγή εντός της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), της ισχυρής ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης που ηγείται του συνασπισμού των ανταρτών που κατέλαβαν την εξουσία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπασίρ θα ηγηθεί «μιας κυβέρνησης αρμόδιας για το χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων».
Αυτή η κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της «μέχρι την έναρξη της συνταγματικής διαδικασίας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «στη συνέχεια θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση».
«Οι φόβοι της Δύσης θα αποδειχθούν περιττοί»
Ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζαουλάνι, μιλώντας στο Sky News και στο CNN νωρίτερα σήμερα, διεμήνυσε πως δεν επιδιώκει νέες ένοπλες συγκρούσεις, αλλά την ανοικοδόμηση της Συρίας.
«Με τη βοήθεια του Θεού, οι φόβοι της Δύσης θα αποδειχθούν περιττοί και η χώρα θα ανοικοδομηθεί» είπε αρχικά, ενώ στο ερώτημα για το αν ο κόσμος θα πρέπει να φοβάται με την παρουσία των ανταρτών, απάντησε: «Ο φόβος υπήρχε από την παρουσία του καθεστώτος. Η χώρα προχωρά προς την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση. Πηγαίνει προς τη σταθερότητα. Οι άνθρωποι έχουν εξαντληθεί από τον πόλεμο. Η χώρα δεν είναι έτοιμη για έναν νέο πόλεμο και δεν πρόκειται να μπει σε νέο πόλεμο».
Συνεχίζοντας, ο Αλ Τζαουλάνι επιτέθηκε στη Χεζμπολάχ και το Ιράν για τα δεινά που περνά η περιοχή: «Οι φόβοι μας προέρχονταν από τις ιρανικές πολιτοφυλακές, τη Χεζμπολάχ και το καθεστώς που διέπραξε τις σφαγές που βλέπουμε σήμερα. Επομένως, η απομάκρυνση αυτών ήταν η λύση για τη Συρία. Η σημερινή κατάσταση δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στον πανικό» είπε ο Αλ Τζαουλάνι, ο οποίος έβγαζε σέλφι σε τζαμί της Δαμασκού, ενώ πυροτεχνήματα εμφανίστηκαν απόψε στον ουρανό της πόλης.
Ερωτώμενος για τις μειονότητες και τον φόβο που υπάρχει σε ορισμένους για αντίποινα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαγράψει ένα άλλο γκρουπ ανθρώπων, που μάλιστα έχει συνυπάρξει στην περιοχή για εκατοντάδες χρόνια, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους αποτελειώσει. Θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο στο οποίο θα προστατευτούν τα δικαιώματά τους και δεν θα υπάρχει ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί μία μόνο πλευρά, όπως έκανε το καθεστώς Άσαντ».
Πριν τις υποσχέσεις υπήρξαν εκτελέσεις
Πενήντα τέσσερις Σύροι στρατιώτες που τράπηκαν σε φυγή από την επίθεση των ισλαμιστών, εκτελέστηκαν από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην κεντρική έρημο της χώρας, τόνισε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι 54 στρατιώτες πιάστηκαν στην έρημο της επαρχίας Χομς από τζιχαντιστές του ΙΚ ενώ «προσπαθούσαν να φύγουν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ», ανέφερε το Παρατηρητήριο, διευκρινίζοντας ότι οι τζιχαντιστές στη συνέχεια τους εκτέλεσαν.
Απειλεί ο Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο του Τελ Αβίβ αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά, βρήκε χρόνο να δημοσιεύσει στο X ένα σύντομο βίντεο, απειλώντας τους νέους ηγέτες της Συρίας αν συνεργαστούν με το Ιράν.
«Εάν το νέο καθεστώς στη Συρία επιτρέψει στο Ιράν να επαναγκατασταθεί στη χώρα ή επιτρέψει τη μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ, θα απαντήσουμε σθεναρά και θα τους τιμωρήσουμε βαριά», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Ο ΟΗΕ «καλοπιάνει» τους τζιχαντιστές
Ο ΟΗΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει την ομάδα των Σύρων ανταρτών που ανέτρεψε το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, εάν περάσει το κρίσιμο τεστ της δημιουργίας μιας πραγματικά συμπεριληπτικής μεταβατικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του οργανισμού, μεταδίδει ο Guardian.
Ο Γκέιρ Πέτερσεν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί η Hayat Tahrir al-Sham (HTS) από τη λίστα των προσαρμοσμένων τρομοκρατικών ομάδων του ΟΗΕ. Ωστόσο, είπε ότι η ομάδα δεν μπορεί να προσπαθήσει να κυβερνήσει τη Συρία με τον ίδιο τρόπο που κυβέρνησε την Ιντλίμπ, την βόρεια επαρχία όπου ήταν βασισμένη και από όπου οδήγησε την στρατιωτική εξέγερση που οδήγησε στην ξαφνική κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.
Σε ενημέρωση στη Γενεύη, ο Πέτερσεν ανέφερε επίσης ότι η Συρία παραμένει σε σταυροδρόμι και η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή.
Αναφερόμενος στο παρελθόν της HTS, είπε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η απόφαση του ΟΗΕ 2254 είχε χαρακτηρίσει τον προκάτοχο της HTS, το Μέτωπο αλ-Νούσρα, ως τρομοκρατική οργάνωση. «Αυτό είναι ένας παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση για όλους μας», είπε.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να κοιτάξουμε τα γεγονότα. Έχουν περάσει εννέα χρόνια από την υιοθέτηση αυτής της απόφασης και η πραγματικότητα μέχρι στιγμής είναι ότι η HTS και άλλες ένοπλες ομάδες έχουν στείλει καλά μηνύματα στον συριακό λαό για την ενότητα και τη συμπερίληψη. Στην Χάμα και το Χαλέπι υπήρξαν…»
Ψήφο εμπιστοσύνης από τις ΗΠΑ, υπό προϋποθέσεις
Οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και θέλουν να οδηγήσει σε μια αξιόπιστη, συμπεριληπτική και μη σεχταριστική διακυβέρνηση που θα πληροί τα διεθνή πρότυπα της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
«Ο συριακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της Συρίας. Όλες οι χώρες πρέπει να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν στη συμπεριληπτική και διαφανή διαδικασία και ότι θα απέχουν από κάθε εξωτερική παρέμβαση» ανέφερε ο Μπλίνκεν στην ανακοίνωσή του.
Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα αναγνωρίσουν και θα στηρίξουν πλήρως τη μελλοντική κυβέρνηση» που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία.
«Η μεταβατική διαδικασία και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να τηρήσουν τις σαφείς δεσμεύσεις τους ότι θα σέβονται πλήρως τα δικαιώματα των μειονοτήτων, θα διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την χρειάζονται, θα εμποδίσουν να χρησιμοποιείται η Συρία ως βάση τρομοκρατών ή να συνιστά απειλή για τους γείτονές της και θα διασφαλίσουν ότι θα καταστραφούν με ασφάλεια οποιαδήποτε χημικά ή βιολογικά όπλα», πρόσθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας