Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.3° 8.9°
2 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
7°C
7.7° 4.6°
1 BF
77%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
13.8° 12.0°
4 BF
43%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
7°C
6.9° 6.9°
1 BF
81%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
3°C
3.5° 2.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αίθριος καιρός
7°C
7.0° 3.5°
1 BF
78%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
3°C
3.4° 3.4°
2 BF
70%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
5°C
5.2° 5.2°
2 BF
80%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
12°C
12.1° 11.6°
2 BF
83%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
12°C
12.1° 9.6°
3 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 12.7°
4 BF
71%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
8°C
8.5° 8.5°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 12.0°
3 BF
72%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
6°C
6.3° 6.2°
0 BF
74%
Λαμία
Αίθριος καιρός
6°C
7.3° 5.5°
1 BF
94%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 14.8°
2 BF
57%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
9°C
11.5° 8.3°
2 BF
77%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
8°C
8.3° 3.3°
0 BF
76%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
4°C
4.7° 4.2°
2 BF
78%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
1°C
1.5° 1.5°
1 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
syria
(AP Photo/Omar Sanadiki)

Κατάλογο βασανιστών του καθεστώτος Άσαντ ετοιμάζουν οι τζιχαντιστές

Βρέθηκαν πτώματα με σημάδια βασανιστηρίων που πιθανότατα ανήκαν σε κρατούμενους του καθεστώτος Άσαντ • Χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν συγγενείς του που ήταν φυλακισμένοι • «Θα ασκήσουμε διώξεις στους εγκληματίες πολέμου», υπόσχεται ο Αμπού αλ-Τζαουλάνι

Έχοντας πλέον τον έλεγχο της Δαμασκού, οι αντικαθεστωτικοί της Συρίας αναμένεται να κινηθούν εναντίον του πρώην καθεστώτος Άσαντ, αναδεικνύοντας τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στο παρελθόν και τιμωρώντας ανώτατους αξιωματούχους. 

Οι αντικαθεστωτικοί αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα λίστα «των ανώτατων αξιωματούχων που ενέχονται σε βασανιστήρια σε βάρος του λαού», ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής τους Αμπού αλ-Τζαουλάνι.

Περίπου σαράντα πτώματα με σημάδια από βασανιστήρια βρέθηκαν σε νεκροτομείο νοσοκομείου της Δαμασκού, μέσα σε σάκους, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Στην κατοχή του AFP περιήλθαν δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν πτώματα με προφανή σημάδια βασανιστηρίων: βγαλμένα μάτια, βγαλμένα δόντια, κηλίδες αίματος, εκχυμώσεις. Το υλικό από το νοσοκομείο στη Χαράστα εικονίζει επίσης κομμάτι υφάσματος με οστά, καθώς και ανθρώπινο θώρακα σε αποσύνθεση. Πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε λευκές πλαστικές σακούλες ή τυλιχτεί σε κομμάτια υφάσματος, κάποια με σημάδια αίματος, με αριθμούς και ενίοτε ονόματα. Πολλά από τα θύματα έμοιαζαν να σκοτώθηκαν πρόσφατα. 

Ο Ντιάμπ Σερίγια, από την ένωση φυλακισθέντων και εξαφανισθέντων της φυλακής Σαϊντνάγια, είπε πως τα πτώματα πιθανότητα ανήκουν σε κρατούμενους. Στην «καρδιά» του αυταρχικού συστήματος εξουσίας που κληρονόμησε ο Άσαντ από τον πατέρα του Χάφεζ αλ Άσαντ ήταν δίκτυο φυλακών και κέντρων κράτησης που χρησιμοποιούνταν για την εξάλειψη κάθε διαφωνίας ή και τη φυλάκιση ανθρώπων που παραβίαζαν τη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

  • Αντικαθεστωτικοί με αιχμή του δόρατος τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα) πήραν την εξουσία στη Συρία, ανατρέποντας τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η οικογένεια του οποίου κυβέρνησε τη Συρία για πάνω από πέντε δεκαετίες.

Χιλιάδες άνθρωποι που ελπίζουν να βρουν δικούς τους που εξαφανίστηκαν στα κελιά του καθεστώτος είχαν συγκεντρωθεί χθες βράδυ μπροστά στη διαβόητη φυλακή Σαϊντνάγια -σύμβολο των ωμοτήτων του καθεστώτος- κοντά στη Δαμασκό. Μετά την πτώση του προέδρου Άσαντ, αντικαθεστωτικοί απελευθέρωσαν κρατούμενους.

Οι ΗΠΑ αναζητούν δημοσιογράφο-φωτορεπόρτερ

Μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με Αμερικανό δημοσιογράφο-φωτορεπόρτερ Όστιν Τάις, που απήχθη στη Συρία το 2012.

Ο ειδικός απεσταλμένος αρμόδιος για την απελευθέρωση ομήρων, Ρότζερ Κάρστενς, έφθασε στην περιοχή της Βηρυτού με αποστολή να εξακριβώσει τι απέγινε ο Όστιν Τάις. Είχε εργαστεί ιδίως για τον όμιλο εφημερίδων McClatchy, την Washington Post και το Γαλλικό Πρακτορείο, καλύπτοντας τον πόλεμο στη Συρία. Απήχθη τον Αύγουστο του 2012 στη Νταράγια, προάστιο της Δαμασκού, καθώς διεξήγαγε επιχείρηση ο στρατός.

Εμφανίστηκε σε βίντεο τον Σεπτέμβριο του 2012 με τα μάτια σφραγισμένα. Η ταυτότητα των απαγωγέων παραμένει άγνωστη. Ελάχιστες πληροφορίες έχουν δημοσιοποιηθεί για την υπόθεση μετά την απαγωγή. 

«Θα ασκήσουμε διώξεις στους εγκληματίες πολέμου»

«Θα προσφέρουμε αμοιβές σε οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες για τους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας που ενέχονται σε εγκλήματα πολέμου», υποσχέθηκε o Αμπού αλ-Τζαουλάνι, προμηνύοντας εκδικητική στάση στους πρώην καθεστωτικούς. 

«Θα ασκήσουμε διώξεις στους εγκληματίες πολέμου και θα ζητήσουμε να εκδοθούν από τις χώρες όπου διέφυγαν ώστε να λάβουν τη δίκαιη τιμωρία τους», συνέχισε, ενώ λιβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως πολλά πρώην στελέχη του κρατικού μηχανισμού του έκπτωτου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατέφυγαν στη Βηρυτό, όπου έχουν προστασία της Χεζμπολάχ, βασικού συμμάχου του ανατραπέντος συριακού καθεστώτος.

«Δεσμευόμαστε να δείξουμε ανοχή έναντι αυτών τα χέρια των οποίων δεν βουτήχτηκαν στο αίμα του συριακού λαού και δώσαμε αμνηστία σε όλους όσοι είχαν στρατευτεί υποχρεωτικά», ανέφερε ακόμη ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ.

«Στάση αναμονής» από τον ΟΗΕ

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τηρούν στάση αναμονής αναφορικά με τη «ρευστή» κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με πρεσβευτές που συμμετείχαν χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου κεκλεισμένων των θυρών, συγκληθείσα κατόπιν ρωσικού αιτήματος.

«Το Συμβούλιο, νομίζω, ήταν λίγο ως πολύ ενωμένο όσον αφορά την ανάγκη να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα της Συρίας, να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», είπε στον Τύπο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

Ερωτηθέντες για το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί από τον κατάλογο κυρώσεων του ΟΗΕ η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), αιχμή του δόρατος της συμμαχίας ανταρτών που προκάλεσε την πτώση του προέδρου Άσαντ, οι πρεσβευτές τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ ανέφεραν πως το Συμβούλιο δεν έθιξε το ζήτημα, προς το παρόν.

Υπό όρους συνομιλίες θέλουν Σολτς και Μακρόν 

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν χθες για την κατάσταση στη Συρία και δήλωσαν διατεθειμένοι να «συνεργαστούν με τους νέους ηγέτες» υπό όρους, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία στο Βερολίνο.

«Αμφότεροι συμφώνησαν πως είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τους νέους ηγέτες, στη βάση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της προστασίας των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων». 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κατάλογο βασανιστών του καθεστώτος Άσαντ ετοιμάζουν οι τζιχαντιστές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας