Ραγδαίες και σαρωτικές είναι οι εξελίξεις στην πολύπαθη Συρία. Ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος αναζωπυρώνεται, με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να λαμβάνει μορφή «χιονοστιβάδας» για την ευρύτερη περιοχή.
Οι αντάρτες προελαύνουν με ταχύτατους ρυθμούς και το καθεστώς της 24χρονης διακυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζει ανίκανο να υπερασπιστεί τα εδάφη του. Η πορεία αστραπή των ανταρτών έφτασε, το Σάββατο, έξω από τη Δαμασκό, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να διαψεύσει τις φήμες ότι ο πρόεδρος Άσαντ έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Άσαντ παραμένει στη Δαμασκό και πως ο στρατός ενισχύει την πρωτεύουσα και το νότο.
Οι αντάρτες έχουν καταλάβει σχεδόν ολόκληρη τη νοτιοδυτική περιοχή μέσα σε 24 ώρες. Είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις των ανταρτών έφτασαν στα περίχωρα της Δαμασκού από το 2018, όταν τα συριακά στρατεύματα ανακατέλαβαν την περιοχή μετά από πολυετή πολιορκία. Την ίδια ώρα, ο στρατός έστειλε μεγάλο αριθμό ενισχύσεων για να υπερασπιστεί την κεντρική πόλη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη στη Συρία, καθώς οι αντάρτες πλησίασαν στα περίχωρά της. Οι «δίδυμες απειλές» για τη στρατηγικής σημασίας Χομς και την πρωτεύουσα Δαμασκό αποτελούν πλέον υπαρξιακό κίνδυνο για τον Άσαντ.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ότι οι αντάρτες εισήλθαν στη στρατηγική πόλη Χομς, που βρίσκεται στην κεντρική Συρία, βορείως της Δαμασκού, όπου είχαν πάρει τον έλεγχο πολλών συνοικιών.
Σύροι αντάρτες κατέλαβαν την κεντρική φυλακή της Χομς και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους, δήλωσαν δύο πηγές των ανταρτών, το βράδυ του Σαββάτου. Άλλη πηγή ανέφερε ότι άρχισαν να εισχωρούν βαθύτερα, αφού διέλυσαν τις άμυνες του στρατού από την ανατολική πύλη της πόλης. Το προσωπικό ασφαλείας από τα κεντρικά γραφεία της Διεύθυνσης Ασφαλείας στη συριακή πόλη Χομς διέφυγε με μοτοσυκλέτες, είπαν κάτοικοι στο Reuters.
Ο συριακός στρατός έχει εγκαταλείψει μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος της χώρας, αφήνοντας περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων πολλών επαρχιών, υπό τον έλεγχο μαχητών της αντιπολίτευσης. Οι δυνάμεις του Άσαντ είναι εμφανώς αποδυναμωμένες και ανίκανες να υπερασπιστούν τα εδάφη. Καθώς προχωρούν οι αντάρτες, με επικεφαλής την ομάδα Hayat Tahrir al-Sham, έχουν συναντήσει μικρή αντίσταση από τον συριακό στρατό.
Για πρώτη φορά στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της χώρας, η κυβέρνηση Άσαντ έχει τον έλεγχο μόνο τεσσάρων από τις 14 πρωτεύουσες επαρχιών: τη Δαμασκό, τη Χομς, τη Λατάκια και την Ταρτούς.
Αντικρίζοντας την πιθανότητα πτώσης του Άσαντ, στη Δαμασκό διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, σκίζοντας αφίσες και γκρεμίζοντας ένα άγαλμα του πατέρα του, πρώην προέδρου Χαφέζ αλ Άσαντ.
Πώς αντιδρούν Ρωσία και Ιράν - Φόβοι ΟΗΕ για την πολιτική μετάβαση
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι μεταφέρουν προληπτικά το προσωπικό τους εκτός της χώρας. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, κάλεσε το Σάββατο για επείγουσες συνομιλίες στη Γενεύη για να διασφαλιστεί μια «εύρυθμη πολιτική μετάβαση».
Πέντε αραβικές χώρες μαζί και το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία δήλωσαν σήμερα ότι χρειάζεται πολιτική λύση για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να προστατευτούν οι άμαχοι στη Συρία. Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα συζητήσεων, ενώ η κατάσταση στη Συρία αλλάζει ραγδαία ώρα με την ώρα.
Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του οποίου είναι ο κύριος υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ότι «λυπάται τον συριακό λαό». Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο ουκρανικό μέτωπο και μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να συνδράμουν τους στρατιώτες του Άσαντ. Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία στο παρελθόν είχε στείλει χιλιάδες μαχητές για να στηρίξουν τον Άσαντ, έχει τώρα αποδυναμωθεί από τη σύγκρουση με το Ισραήλ. Το Ιράν, βλέπει τους συμμάχους του στην περιοχή να δέχονται σφοδρά πλήγματα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και μοιάζει επίσης αδύναμο για να αντιδράσει σε αυτή τη φάση των πολλαπλών μετώπων.
Τραμπ: Να μην εμπλακούν οι ΗΠΑ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία, όπου οι αντάρτες απειλούν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η Συρία είναι ένα χάος, αλλά δεν είναι φίλη μας και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με αυτό. Δεν είναι δικός μας αυτός ο αγώνας. Αφήστε τον να εξελιχθεί. Μην εμπλέκεστε!» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, με το μεγαλύτερο μέρος του μηνύματός του γραμμένο με κεφαλαία γράμματα.
Εάν η Ρωσία αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Συρία, «ίσως αυτό να ήταν το καλύτερο πράγμα που μπορεί να της συμβεί» επειδή «ποτέ δεν υπήρχε μεγάλο όφελος για τη Ρωσία στη Συρία», πρόσθεσε.
Ερντογάν: Οι Σύροι να βρουν την ειρήνη που ονειρεύονται εδώ και 13 χρόνια
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως «εύχεται» η Συρία «να βρει την ειρήνη που ονειρεύεται εδώ και 13 χρόνια», όταν η εξέγερση καταπνίγηκε στο αίμα.
«Η επιθυμία μας είναι ο γείτονάς μας, η Συρία, να βρει την ειρήνη και τη γαλήνη που ονειρεύεται εδώ και 13 χρόνια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι η Συρία «κουράστηκε από τον πόλεμο, το αίμα και τα δάκρυα».
«Οι Σύροι αδελφοί και οι αδελφές μας αξίζουν την ελευθερία, την ασφάλεια και την ειρήνη στην πατρίδα τους», τόνισε, δηλώνοντας ότι ελπίζει στο εγγύς μέλλον «να δει μια Συρία όπου οι διαφορετικές ταυτότητες θα συνυπάρχουν ειρηνικά».
Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις στο Γκαζίαντεπ, μια πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, αφότου ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, το 2011.
«Υπάρχει πλέον μια νέα πολιτική και διπλωματική πραγματικότητα στη Συρία», πρόσθεσε, κατηγορώντας τη Δαμασκό επειδή δεν άδραξε «το χέρι που της έτεινε η Τουρκία», η οποία προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να προσεγγίσει το συριακό καθεστώς με στόχο να επαναπατριστεί ένα μέρος των 3 εκατομμυρίων προσφύγων που ζουν σε τουρκικό έδαφος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας