Σε μια χρονική περίοδο που η βόρεια Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε τόπο μαρτυρίου, με τις ισραηλινές επιθέσεις να σκοτώνουν δεκάδες Παλαιστίνιους αμάχους καθημερινά και με την ανθρωπιστική βοήθεια να μη φτάνει στους κατοίκους, ειδική επιτροπή του ΟΗΕ βάζει επισήμως τη λέξη «γενοκτονία» στην αναφορά που κάνει για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.
Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά γενοκτονίας», εκτιμά η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ που έχει αναλάβει να ερευνά τις ισραηλινές πρακτικές. Η επιτροπή τονίζει «τις μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων και τις συνθήκες που επιβάλλονται στους Παλαιστίνιους οι οποίες θέτουν σκόπιμα τη ζωή τους σε κίνδυνο» στην έκθεσή της, η οποία θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Εξάλλου, η επιτροπή –που συστάθηκε το 1968 για την παρακολούθηση της ισραηλινής κατοχής– αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως «πολεμικό όπλο», ενώ εφαρμόζει «σύστημα Απαρτχάιντ» στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση για το θέμα. Σημειώνεται ότι το Τελ Αβίβ έχει ουσιαστικά κατηγορήσει τον ΟΗΕ ως προκατειλημμένο εναντίον του Ισραήλ, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα παύσει τη συνεργασία με την Unrwa –την κύρια υπηρεσία παροχής βοήθειας που προσφέρει υπηρεσίες πρόνοιας στους Παλαιστίνιους αμάχους– μέσα στους επόμενους μήνες.
► Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Νότια Αφρική είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. Το Δικαστήριο αποδέχθηκε την προσφυγή και αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει οποιεσδήποτε ενέργειες των δυνάμεών οδηγούν σε γενοκτονία, αλλά και να λάβει άμεσα μέτρα για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το Ισραήλ απέρριψε την απόφαση του Δικαστηρίου και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι η δέσμευση της χώρας του στο διεθνές δίκαιο είναι «ακλόνητη».
Τι αναφέρει η επιτροπή του ΟΗΕ
Η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ επισήμανε ότι τα αιτήματά της να επισκεφθεί τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τα Υψίπεδα του Γκολάν και το Ισραήλ δεν είχαν λάβει απάντηση, επομένως το προσωπικό της δεν ήταν σε θέση να επισκεφθεί τις περιοχές που ελέγχει. Πρόσθετε ότι η έρευνά της εγείρει «σοβαρές ανησυχίες για παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων και νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της πείνας ως όπλο πολέμου, της πιθανότητας γενοκτονίας στη Γάζα και ενός συστήματος Απαρτχάιντ στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».
Οι εξελίξεις του περασμένου έτους οδήγησαν την επιτροπή στο συμπέρασμα ότι «οι πολιτικές και οι πρακτικές του Ισραήλ κατά την περίοδο αναφοράς συνάδουν με τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας», υπογράμμισε η έκθεση.
«Πολίτες έχουν σκοτωθεί αδιακρίτως και δυσανάλογα μαζικά στη Γάζα», προστίθεται στην έκθεση, η οποία αναφέρεται επίσης στις «απειλητικές για τη ζωή συνθήκες που επιβάλλονται στους Παλαιστίνιους στη Γάζα μέσω του πολέμου και των περιορισμών στην ανθρωπιστική βοήθεια – με αποτέλεσμα τη σωματική καταστροφή, τις αυξημένες αποβολές και τις θνησιγένειες».
«Από την κλιμάκωση της σύγκρουσης, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει δημόσια πολιτικές που στερούν τους πολίτες από τρόφιμα, νερό και καύσιμα, δείχνοντας την πρόθεσή τους να εργαλειοποιήσουν την παροχή βασικών αναγκών για πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους», τονίζεται επίσης στην έκθεση.
→ Τουλάχιστον 43.736 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 103.370 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας