Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.3° 8.8°
0 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.6° 6.0°
3 BF
60%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
10°C
10.5° 8.2°
1 BF
84%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
4°C
3.9° 3.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.0° 8.0°
3 BF
72%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
5°C
6.0° 5.0°
0 BF
85%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
1°C
1.8° 0.9°
1 BF
93%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
8°C
7.5° 7.5°
2 BF
84%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 13.3°
2 BF
79%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.5° 9.6°
2 BF
74%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
14.4° 13.4°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.0° 9.0°
3 BF
71%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
72%
Λάρισα
Ομίχλη
3°C
2.9° 2.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 7.8°
0 BF
78%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.8° 14.3°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
10°C
11.2° 9.0°
2 BF
80%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.8° 8.8°
0 BF
75%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
8.7° 6.1°
1 BF
79%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
1°C
1.3° 1.3°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
lebanon
Φωτογραφία από χτύπημα στον Λίβανο | (AP Photo/Mohammad Zaatari)

Βουλευτές του Λιβάνου καλούν την UNESCO να προστατέψει την Ιστορία της χώρας

Οι ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο δεν πλήττουν μόνο τον πληθυσμό της χώρας, αλλά και την πολιτισμό της. Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από 100 Λιβανέζοι βουλευτές κάλεσαν την UNESCO να προστατέψει τις ιστορικές τοποθεσίες της χώρας, καθώς τα χτυπήματα του Ισραήλ επικεντρώνονται κυρίως στις αρχαίες πόλεις Μπααλμπέκ και Τύρο.

«Κατά τη διάρκεια του καταστροφικού πολέμου κατά του Λιβάνου, το Ισραήλ διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ωμότητες», γράφουν οι βουλευτές σε επιστολή προς τη γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ. «Εφιστούμε την προσοχή σας σε μια επιτακτική ανάγκη: την προστασία της Ιστορίας του Λιβάνου, στην Μπααλμπέκ, την Τύρο και τη Σιδώνα και άλλους ανεκτίμητης αξίας χώρους που σήμερα απειλούνται. Σας προτρέπουμε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία αυτών των πολιτιστικών συμβόλων», προσθέτουν οι βουλευτές που προέρχονται από όλες τις πλευρές του 128μελούς κοινοβουλίου.

Η Μπααλμπέκ, μια πόλη χιλιάδων ετών, στην οποία υψώνεται ένα σύνολο ρωμαϊκών ναών που έχουν καταχωρηθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, υπέστη σφοδρές ισραηλινές επιδρομές την Τετάρτη, που έπληξαν μια περιοχή κοντά στον ιστορικό χώρο, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στα πλήγματα αυτά στην Μπααλμπέκ και την περιφέρειά της την Τετάρτη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. «Είναι μια θλιβερή μέρα για την Μπααλμπέκ, που υφίσταται σφοδρά ισραηλινά πλήγματα, στόχος των οποίων ήταν ιστορικά κτίρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχός της, Μουσταφά αλ-Σαλ. Ο κυβερνήτης της περιοχής, ο Μπασίρ Χοντρ, δήλωσε στην πλατφόρμα Χ ότι ένα πλήγμα είχε στόχο τον χώρο στάθμευσης δίπλα στους ρωμαϊκούς ναούς.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, η περιοχή της Μπααλμπέκ αποτελεί στόχο σφοδρών ισραηλινών πληγμάτων, όπως και η νότια παράκτια πόλη της Τύρου, στην οποία υπάρχουν αρχαίοι χώροι εγγεγραμμένοι από την UNESCO στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ισραηλινό πλήγμα καταστρέφει κτίριο οθωμανικής εποχής

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε ένα κτίριο της οθωμανικής εποχής σε πολύ κοντινή απόσταση από τους αρχαίους ναούς της Μπααλμπέκ, στον ανατολικό Λίβανο - το πιο κοντινό σημείο έως τώρα που το Ισραήλ πήγε για να πλήξει έναν από τους πιο πολύτιμους αρχαιολογικούς χώρους του Λιβάνου. Σωροί από γκρίζα τοιχοποιία και στριφτό μέταλλο κείτονταν δίπλα σε ένα καμένο λεωφορείο, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, την επομένη της επίθεσης που περιλαμβανόταν στο κύμα επιδρομών που σκότωσε 40 ανθρώπους στην πόλη και τα περίχωρά της.

Ο ισραηλινός στρατός είπε στους κατοίκους όλης της πόλης να φύγουν από τη Μπααλμπέκ, στην κοιλάδα Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα συγκροτήματα ελληνορωμαϊκών και φοινικικών ναών στο Λεβάντε. Τα περίχωρα της πόλης έχουν δεχθεί επανειλημμένη επίθεση από το Ισραήλ το οποίο δηλώνει ότι ηγέτες της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

Ο κυβερνήτης Μπασίρ Χοντρ είπε στο Reuters ότι το κατεστραμμένο κτίριο στην ιστορική συνοικία Μανσίγιε, ακριβώς έξω από τον χώρο του αρχαίου ναού, ήταν από μόνο του ιστορικό καθώς χρονολογείται από την οθωμανική εποχή. «Είναι μια γειτονιά με πολλές βιοτεχνίες, συνήθως γεμάτη τουρίστες. Δεν υπήρχε κανείς σε αυτό το κτίριο», είπε. Ζημιές δεν ήταν εμφανείς αμέσως στο σύμπλεγμα των ναών, αλλά είναι πολύ νωρίς να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα, δήλωσε.

Η Μάγια Χάλαμπι του Διεθνούς Φεστιβάλ Μπααλμπέκ είπε ότι συνολικά τρεις τοποθεσίες της οθωμανικής εποχής έχουν υποστεί ζημιές από τα ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες, εκ των οποίων το Gouraud Barracks, το Ξενοδοχείο Παλμύρα και το σπίτι που καταστράφηκε την Τετάρτη. «Η Ακρόπολη - όπου βρίσκονται οι ναοί - απέχει μόλις λίγα μέτρα. Δεν έχουν καταστραφεί ακόμα και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», είπε η Χάλαμπι στο Reuters.

Το Ισραήλ, σε ανοικτό πόλεμο με τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, διεξάγει από τις 23 Σεπτεμβρίου εκστρατεία μαζικών πληγμάτων και χερσαία επίθεση στον Λίβανο, έπειτα από έναν χρόνο ανταλλαγής πυρών στα σύνορα παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

→ Την Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 53 ανθρώπους και τραυμάτισαν 161 το τελευταία 24ώρο, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 3.103 και των τραυματιών σε 13.856 τον τελευταίο χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων καταγράφηκε τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βουλευτές του Λιβάνου καλούν την UNESCO να προστατέψει την Ιστορία της χώρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας