Κατά της σύλληψης φοιτήτριας που έβγαλε τα ρούχα της σε πανεπιστημιούπολη της Τεχεράνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αυστηρότατους νόμους που διέπουν το χιτζάμπ, τάχθηκαν σήμερα η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ιράν, το ιρανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και πολλοί ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένης της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκές Μοχαμάντι.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν «άμεσα και άνευ όρων» την φοιτήτρια, που συνελήφθη βίαια το Σάββατο΅«Οι Αρχές πρέπει να την προστατεύσουν από βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση και να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην οικογένεια και τον δικηγόρο της. Οι ισχυρισμοί για ξυλοδαρμό και σεξουαλική βία εναντίον της κατά τη σύλληψη χρειάζονται ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η κοπέλα συνελήφθη το Σάββατο, αφού έμεινε με τα εσώρουχά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία «ηθικής», με το επιχείρημα ότι δε φορούσε σωστά το χιτζάμπ. Η επίθεση σε βάρος της φέρεται να έγινε μέσα στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Έρευνας Azad της Τεχεράνης. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζεται μόνο με τα εσώρουχά της, να κάθεται σε ένα πεζούλι ή να περπατά στην πανεπιστημιούπολη, ενώ σε άλλο βίντεο έχει καταγραφεί η σύλληψή της.
Η νεαρή γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, είχε παρενοχληθεί νωρίτερα μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου της Τεχεράνης από μέλη της πολιτοφυλακής Basij που της έσκισαν τη μαντίλα και τα ρούχα, σύμφωνα με το Amir Kabir Newsletter, μια φοιτητική ομάδα στο Telegram, που ανέφερε λεπτομέρειες για το περιστατικό, καθώς και αναφορές πολλών ειδησεογραφικών πρακτορείων και καναλιών κοινωνικής δικτύωσης εκτός Ιράν. Όπως καταγγέλλεται, τη χτύπησαν στο κεφάλι σε πόρτα αυτοκίνητου και σε κολώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί αιμορραγία. «Οι λεκέδες από το αίμα εντοπίστηκαν στα ελαστικά του αυτοκινήτου», σημειώνεται συγκεκριμένα.
Σε άλλα πλάνα που τραβήχτηκαν από αυτόπτες μάρτυρες από γειτονικό κτίριο, φαίνεται η κοπέλα να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο από άνδρες με πολιτικά ρούχα και να οδηγείται προς άγνωστη κατεύθυνση.
Αξιωματούχος του πανεπιστημίου επιβεβαίωσε αργότερα τη σύλληψή της. «Μετά από την άσεμνη πράξη της φοιτήτριας στο Τμήμα Επιστήμης και Έρευνας του πανεπιστημίου, η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης επενέβη και παρέδωσε το άτομο στις αρχές επιβολής του νόμου», έγραψε ο Amir Mahjoub, γενικός διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ, στο X. «Τα κίνητρα και οι βαθύτεροι λόγοι των πράξεων της φοιτήτριας διερευνώνται». Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε ότι μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για εξετάσεις και παρακολούθηση.
Από την εμφάνιση του κινήματος «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν, που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για παραβιάσεις του χιτζάμπ, οι σκληροπυρηνικοί έχουν εντείνει τις προσπάθειες να επιβάλουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες στις γυναίκες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας