Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.7° 10.8°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
10°C
10.7° 8.5°
0 BF
85%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 12.0°
0 BF
82%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.2° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
9°C
9.0° 7.9°
1 BF
84%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
5°C
7.0° 5.1°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 12.7°
3 BF
85%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.9° 13.5°
2 BF
75%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 12.7°
3 BF
88%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
13°C
12.5° 12.5°
2 BF
62%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
83%
Λαμία
Αίθριος καιρός
10°C
10.1° 7.5°
1 BF
87%
Ρόδος
Ψιχάλες μικρής έντασης
15°C
15.4° 13.1°
3 BF
86%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
13.2° 10.0°
2 BF
85%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.0° 11.0°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 7.7°
1 BF
98%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
7°C
7.4° 7.4°
1 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Ισραηλινοί στρατιώτες έξω από τα γραφεία της UNRWA στη Γάζα | AP Photo/Ariel Schalit

«Μπλόκο» από το Ισραήλ στην UNRWA - Εγκλωβισμένοι 100.000 άμαχοι στη Γάζα UPD

«Πέρασε» από την ισραηλινή Βουλή το ν/σ που ουσιαστικά απαγορεύει τη δράση τής Υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ  • Κάτοικοι στη βόρεια Γάζα έχουν παγιδευτεί από την επίθεση του IDF. 

Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις γύρω από την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία δύο ημερών στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός (IDF) συνεχίζει ακάθεκτος τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα, ενώ παράλληλα κόβει το «οξυγόνο» στους Παλαιστίνιους αμάχους, καθώς (με σχετικό νομοσχέδιο) περιορίζει σημαντικά τη δύναμη τής UNRWA: δηλαδή της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών που είναι υπεύθυνη για τη διανομή βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Το εν λόγω νομοσχέδιο –το οποίο υπερψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας από το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ)– προτείνει να απαγορευτεί η δράση της UNRWA στο ισραηλινό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε παρά τη μεγάλη διεθνή πίεση που ασκήθηκε στο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, με συντριπτική πλειοψηφία: 92 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ μόλις 10 το καταψήφισαν. 

Περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει εκτεταμένες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Το νομοσχέδιο δεν προτείνει εναλλακτικούς φορείς για την παροχή βασικών προμηθειών στους αμάχους που υποφέρουν. Η UNRWA θεωρείται «η σπονδυλική στήλη» της διεθνούς βοήθειας στη Γάζα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή. Παρέχει εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο βουλευτής Γιούλι Εντελστάιν είπε ότι υπάρχει «ένας βαθύς δεσμός μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) και της UNRWA και το Ισραήλ δεν μπορεί να το δεχτεί».

→ Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει την UNRWA πως επιτρέπει στους μαχητές της Χαμάς να διεισδύσουν στο προσωπικό της: έναν ισχυρισμό που η Υπηρεσία αρνείται. Ορισμένοι από τους δωρητές της διέκοψαν τη χρηματοδότηση στις αρχές του έτους, αφού το Ισραήλ κατηγόρησε περίπου 20 από τους 13.000 εργαζομένους της στη Γάζα ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Οι περισσότεροι δωρητές ανακάλεσαν κατόπιν την απόφαση αυτή, εκτός από τον μεγαλύτερο: τις ΗΠΑ.

Τι σηματοδοτεί το ν/σ για την UNRWA

Σύμφωνα με την Adalah (οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ), το «μπλόκο» στην UNRWA θα τεθεί σε ισχύ εντός τριών μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Αυτός ο νόμος απαγορεύει στην UNRWA να λειτουργεί σε περιοχές υπό ισραηλινό έλεγχο: γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων της στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη – Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας.

Ο εν λόγω νόμος θα τερματίσει επίσης αμέσως τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της UNRWA από το 1967, στην οποία το Ισραήλ δεσμεύτηκε να διευκολύνει το έργο της Υπηρεσίας του ΟΗΕ. Αυτό θα παραλύσει ουσιαστικά την ικανότητα του οργανισμού να εκπληρώσει την εντολή του, όπως ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1949.

Η απαγόρευση μπορεί να οδηγήσει την UNRWA στο να εκδιωχθεί από τα κεντρικά γραφεία της, καθώς και να εμποδίσει σοβαρά την ικανότητά της να παρέχει βασικές υπηρεσίες όπως υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Θα τερματίσει επίσης το δικαίωμα της βίζας για το προσωπικό της Υπηρεσίας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει από τις 10 Οκτωβρίου να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Παρόμοια έκκληση έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πριν την ψήφιση του ν/σ, η Ουάσινγκτον δήλωσε «πολύ ανήσυχη» για το νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο. «Έχουμε γνωστοποιήσει ξεκάθαρα στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι ανησυχούμε βαθιά (…) και καλούμε την κυβέρνηση να μην το εγκρίνει», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, επαναλαμβάνοντας τον «κρίσιμο» ρόλο που διαδραματίζει αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Τη «βαθύτατη λύπη» του εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέβιντ Λάμι. «Οι ισχυρισμοί εναντίον του προσωπικού της UNRWA ερευνήθηκαν σε βάθος και δεν δικαιολογούν τη ρήξη των δεσμών» με αυτήν την υπηρεσία του ΟΗΕ, είπε στο Κοινοβούλιο.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, Βρετανία και Γερμανία εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί σοβαρά» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στην ανακοίνωσή του. «Αυτός ο νόμος μπορεί να καταστήσει αδύνατη την ουσιαστική δουλειά της UNRWA για τους Παλαιστίνιους, να θέσει σε κίνδυνο όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και την παροχή των κρίσιμων υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης στη Δυτική Όχθη» ανέφερε. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «απλώς απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, η Επίτροπος που είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική βοήθεια, Λουίζ Άμτσμπεργκ, δήλωσε επίσης ότι η απόφαση «καθιστά ουσιαστικά αδύνατη τη δουλειά της UNRWA στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ (…) θέτοντας σε κίνδυνο την ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους». Η Άμτσμπεργκ υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του ισραηλινού νόμου στην παρούσα μορφή του θα ήταν «ένα δυσοίωνο βήμα» και ότι «οι προσπάθειές μας για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή θα παρεμποδίζονταν». Πρόσθεσε ότι «η ισραηλινή ενέργεια εναντίον ενός οργανισμού που έχει εντολή από τον ΟΗΕ και επιτελεί ουσιαστικό έργο από το 1950 είναι μια επικίνδυνη ένδειξη έλλειψης σεβασμού προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή συνεργασία».

Σε κοινή τους δήλωση, οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Σλοβενίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ. Το έργο της υπηρεσίας του ΟΗΕ είναι «ουσιώδες και αναντικατάστατο» για εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην περιοχή, αναφέρεται στην κοινή δήλωση και προστίθεται ότι η νομοθεσία που ενέκρινε το κοινοβούλιο αποτελεί «πολύ σοβαρό» προηγούμενο για το έργο του ΟΗΕ και όλων των οργανισμών του πολυμερούς συστήματος. Τονίζεται επίσης ότι η Ισπανία, η Σλοβενία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις χώρες χορηγούς και υποδοχής για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του έργου της Unrwa και τον ανθρωπιστικό της ρόλο.

Επίσης, το Βέλγιο προειδοποίησε ότι η ισραηλινή απαγόρευση δημιουργεί ένα «καταστροφικό προηγούμενο» που «υπονομεύει βαθιά» το σύστημα και τον ίδιο τον ΟΗΕ. Το Βέλγιο «λυπάται βαθύτατα» για την ψηφοφορία της Κνεσέτ, σύμφωνα με δήλωση που μοιράστηκε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στο Χ. Όπως τονίζεται, «λυπούμαστε που για άλλη μια φορά αγνοήθηκαν οι έντονες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας. Η Κνεσέτ επέλεξε σκόπιμα να απορρίψει την εντολή που δόθηκε στην UNRWA από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Αυτοί οι νόμοι παραβιάζουν ευθέως τις υποχρεώσεις του Ισραήλ βάσει του διεθνούς δικαίου».

UNRWA: Είναι εξωφρενικό!

Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, η εκπρόσωπος της UNRWA Juliette Touma δεν έκρυψε την οργή της, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών εργάζεται για την εξάρθρωση μιας Υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία τυγχάνει επίσης να είναι αυτή που κυρίως ανταποκρίνεται στην ανθρωπιστική επιχείρηση στη Γάζα».

Η απαγόρευση της δραστηριότητας της UNRWA στο Ισραήλ «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο» σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ο επικεφαλής της Yπηρεσίας, Φιλίπ Λαζαρινί. Kατήγγειλε το «τελευταίο επεισόδιο» μιας συνεχιζόμενης «εκστρατείας δυσφήμισης» της υπηρεσίας του ΟΗΕ που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Επισήμανε ότι η απαγόρευσή της «θα επιδεινώσει τα δεινά των Παλαιστινίων» στον θύλακα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εδώ και έναν χρόνο.

Χωρίς ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς τη Δευτέρα. Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Πολιτική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στις πόλεις Τζαμπάλια, Μπέιτ Λαχία και Μπέιτ Χανούν, χωρίς ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα. 

Όπως επισήμανε η Υπηρεσία, οι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παγιδεύτηκαν όταν ισραηλινά άρματα μάχης προχώρησαν βαθύτερα στις παραπάνω πόλεις και σε έναν προσφυγικό καταυλισμό. Η Υπηρεσία πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις της έχουν διακοπεί εξαιτίας της σφοδρής ισραηλινής επίθεσης που εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες πλήττει τη βόρεια Γάζα. Ο IDF υποστηρίζει πως κυνηγά μαχητές της Χαμάς, όμως το γεγονός είναι ότι η σφαγή αμάχων και ο εφιάλτης των Παλαιστινίων συνεχίζονται καθημερινά. 

Νετανιάχου: Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι τελευταίες συναντήσεις στην Ντόχα, με θέμα μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας στην Γάζα και την απελευθέρωσης ομήρων, επικεντρώθηκε σε νέο σχέδιο που λαμβάνει υπ' όψιν προηγούμενες προτάσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή.

«Τις επόμενες ημέρες οι συνομιλίες θα συνεχισθούν ανάμεσα στους μεσολαβητές και την Χαμάς για να εξετασθεί αν οι διαπραγματεύσεις και η συνέχιση της προσπάθειας προώθησης μιας συμφωνίας είναι εφικτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς πάντως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ο Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι προσβλέπει σε συμφωνίες ειρήνης και με άλλες αραβικές χώρες όταν θα έχει τελειώσει ο πόλεμος με τους συμμάχους του Ιράν, την Χαμάς και την Χεζμπολάχ. «Προσβλέπω στην συνέχιση της διαδικασίας της οποίας ηγήθηκα λίγα χρόνια πριν με την υπογραφή των ιστορικών Συμφωνιών του Αβραάμ και στην επίτευξης ειρήνης και με άλλες αραβικές χώρες», δήλωσε ο Νετανιάχου στην ομιλία του στην Κνεσέτ.

«Οι χώρες αυτές, και άλλες χώρες, βλέπουν καθαρά τα πλήγματα που καταφέρουμε σε όσους μας επιτίθενται, στον ιρανικό άξονα του κακού. Προσβλέπουν, όπως και εμείς, σε μία σταθερή, ασφαλή και ανθηρή Μέση Ανατολή», είπε και ισχυρίστηκε ότι το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες για να καταστρέψει το Ισραήλ και θα μπορούσε στη συνέχεια να απειλήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Μπλόκο» από το Ισραήλ στην UNRWA - Εγκλωβισμένοι 100.000 άμαχοι στη Γάζα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας