Να σταματήσουν οι μάχες στον Λίβανο, ζήτησε ο Εμανουέλ Μακρόν επικρίνοντας την ισραηλινή εισβολή στον νότο του και καλώντας το σιιτικό κίνημα που στηρίζεται από το Ιράν, να αναστείλει τις επιχειρήσεις του, καθώς η χώρα, που έχει παραλύσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, έρμαιο μιας αδιέξοδης πολιτικής και οικονομικής κρίσης, βυθίζεται ακόμα περισσότερο στο χάος, καθώς εδώ κι ένα μήνα αποτελεί το θέατρο του πολέμου μεταξύ της Χεζμπολά και του Ισραήλ, στο πλαίσιο εκρηκτικής κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι, για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας προς τον Λίβανο, στην οποία - όπως αναμενόταν - δεν προσκλήθηκαν Ιράν και Ισραήλ και δεν παρίσταται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν, συμμετέχουν περίπου 70 έθνη και 15 διεθνείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο Μακρόν είπε ότι η διάσκεψη θα υποστηρίξει τη στρατολόγηση περισσότερων στρατιωτών και την ανάπτυξη επιπλέον δύναμης 8.000 στον νότιο Λίβανο. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα παρέχει επίσης βασικές προμήθειες.
Μιλώντας για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, Unifil, η οποία λειτουργεί στον Λίβανο από το 1978, ο Μακρόν είπε ότι πρέπει να προσαρμόσει τον ρόλο της στις περιστάσεις, ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει συλλογικά για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο ανάμεσα σε Χεζμπολά και Ισραήλ, δήλωσε από την πλευρά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Μικάτι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να ενωθεί και να στηρίξει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των επιθέσεων και την εφαρμογή άμεσης κατάπαυσης του πυρός».
Γαλλία, ΗΠΑ, Ε.Ε. και αραβικά κράτη είχαν διατυπώσει από κοινού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πρόταση που εξασφάλισε την υποστήριξη πολλών χωρών, αλλά όχι και του Ισραήλ.
«Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως έχει διατυπωθεί παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της σταθερότητας και της ασφάλειας στον νότιο Λίβανο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου επαναλαμβάνοντας μία θέση που συμμερίζεται η Γαλλία, ενώ πρόσθεσε πως «η καθολική και άμεση εφαρμογή της απόφασης αυτής από τον Λίβανο και το Ισραήλ θα διαφυλάξει την εδαφική κυριαρχία και την ακεραιότητα του Λιβάνου και μία ασφάλεια στα νότια σύνορά μας που θα επιτρέψει στις εκτοπισμένες κοινότητες να επιστρέψουν στις περιοχές τους».
Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παράσχει 100 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, εκτιμώντας ότι «στο άμεσο μέλλον, θα απαιτηθεί τεράστια βοήθεια προς τον πληθυσμό του Λιβάνου, τόσο για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο όσο και για τις κοινότητες που τους φιλοξενούν».
Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να χορηγήσει συνολικά 96 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Λίβανο. «Στόχος είναι να φθάσουμε στους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας και να διασφαλίσουμε την κοινωνική, οικονομική και θεσμική σταθερότητα στον Λίβανο», αναφέρεται στο κείμενο της κοινής ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικής Συνεργασίας της Γερμανίας.
Σε ανάρτησή του νωρίτερα στο Χ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό σημείωνε μεταξύ άλλων: «Ο λαός της έχει συρθεί σε έναν πόλεμο τον οποίο δεν διάλεξε. Η ανάληψη δράσης αποτελεί καθήκον και είναι ο λόγος για τον οποίο η Γαλλία ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία».
Μεταξύ των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, είναι οι υπουργοί Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και του Καναδά Μέλανι Ζολί, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς κι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με ομιλία μέσω βίντεο.
Παρέμβαση και από Brics για το Μεσανατολικό
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου», προειδοποίησε ο Πούτιν από το Καζάν και τη σύνοδο των Brics, εκεχειρία στη Γάζα και τερματισμό της «επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο», ζήτησε ο Σι.
«Οι μάχες επεκτάθηκαν στον Λίβανο. Άλλες χώρες της περιοχής επίσης επηρεάζονται. Το επίπεδο της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει αυξηθεί κατά πολύ. Όλα αυτά μοιάζουν με αλυσιδωτή αντίδραση και φέρνουν το σύνολο της Μέσης Ανατολή; στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του και πρόσθεσε ενώπιον περίπου 20 ηγετών, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς: «Είναι απαραίτητο να τερματιστεί η βία, να προσφερθεί ζωτικής σημασίας βοήθεια στα θύματα. Το πιο επείγον είναι αναμφίβολα να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος στη Μέση Ανατολή στο σύνολό του», τόνισε ο Πούτιν, χαρακτηρίζοντας «πηγή ανησυχίας» την ένταση στην περιοχή κι εκτίμησε ότι «πρόκειται για την επιδείνωση μιας σύγκρουσης που υπάρχει εδώ και καιρό». Εξάλλου, για ακόμη μία φορά, ο Πούτιν ζήτησε να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.
Η Ρωσία, που ιστορικά πρόσκειται στο Ισραήλ όπου ζει μεγάλη ρωσική διασπορά, έχει ενισχύσει τους τελευταίους μήνες τους δεσμούς της με το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ, το οποίο η Δύση κατηγορεί ότι προσφέρει drones και μικρού βεληνεκούς πυραύλους στη Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Κατά την ίδια διάσκεψη, ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε στην ομιλία του ότι η παγκόσμια ειρήνη εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη «με μεγάλες προκλήσεις».
«Η κοινή πορεία με τις χώρες του παγκόσμιου νότου προς τον εκσυγχρονισμό είναι ένα σημαντικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία (…) Την ίδια ώρα, η ειρήνη και η ανάπτυξη παγκοσμίως εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις», εκτίμησε ο Σι Τζινπίνγκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες του νότου θα πρέπει να αναχθούν σε «σταθεροποιητική δύναμη για την ειρήνη».
«Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις για μια εκεχειρία στη Γάζα, για την αναβίωση της λύσης των δύο κρατών και τον τερματισμό της εξάπλωσης του πολέμου στον Λίβανο», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να συνεχιστούν τα δεινά και η καταστροφή στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας