Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταφέρθηκε τις τελευταίες ώρες η διπλωματική σύγκρουση και η συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα και τα βλέμματα στρέφονται στο Ισραήλ σχετικά με το πώς θα αντιδράσει στο πυραυλικό μπαράζ του Ιράν.
Το 15μελές συμβούλιο συγκλήθηκε αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης στον Λίβανο, με την Τεχεράνη να απαντά με εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ.
«Το Ισραήλ θα αμυνθεί. Θα αναλάβουμε δράση. Και, σας διαβεβαιώνω, οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το Ιράν για τις ενέργειές του θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν», είπε στο Συμβούλιο ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον.
Ο πρεσβευτής του Ιράν Αμίρ Σαγιέντ Ιραβανί είπε ότι η πυραυλική επίθεση της Τρίτης έγινε «για να αποκατασταθεί η ισορροπία και για λόγους αποτροπής». Πρόσθεσε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν το Ισραήλ σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιθέσεις στον Λίβανο.
«Το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια στρατιωτικής επίθεσης και παράνομης χρήσης βίας», πρόσθεσε.
Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν.
Σε μια επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας χθες, το Ιράν δικαιολόγησε την επίθεσή του ως νόμιμη άμυνα βάσει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενο «επιθετικές ενέργειες» από το Ισραήλ, μεταξύ άλλων παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράν.
«Ήταν μια εσκεμμένη επίθεση εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού», είπε σε δημοσιογράφους ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Ιράν περί νόμιμης άμυνας.
Δραματική έκκληση και μια... διόρθωση από τον Γκουτέρες
Η συνεδρίαση του Σ.Α. έγινε επιπλέον εν μέσω πυρών του Ισραήλ προς το πρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Το Ισραήλ τον χαρακτήρισε «persona non grata» επειδή δεν ανέφερε στην πρώτη του καταδίκη για τις χθεσινές επιθέσεις τη λέξη Ιράν. Τελικά, σήμερα αναφέρθηκε στη χώρα, κατόπιν των αντιδράσεων.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι ο «φονικός κύκλος της οφθαλμόν αντί οφθαλμού βίας πρέπει να κλείσει». «Ο χρόνος εξαντλείται», είπε στο Συμβούλιο.
«Καταδικάζω, εκ νέου, σθεναρά τη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ», είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ στο Συμβούλιο.
Πώς τοποθετήθηκαν ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να μην στοχοθετεί ούτε εκείνες ούτε το Ισραήλ. «Οι ενέργειές μας υπήρξαν αμυντικού χαρακτήρα», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ απευθυνόμενη στο Συμβούλιο.
«Ας είμαι σαφής: Το ιρανικό καθεστώς θα λογοδοτήσει για τις ενέργειές του. Και προειδοποιούμε σθεναρά το Ιράν - ή τους αντιπροσώπους του, έναντι του να αναλάβουν δράση εναντίον των ΗΠΑ ή περαιτέρω δράση εναντίον του Ισραήλ», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ είπε ότι η Γαλλία θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας να «επιδείξει ενότητα και να μιλήσει με μία φωνή» προκειμένου να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Η Τόμας-Γκρίνφιλντ ανέφερε πως το Συμβούλιο θα πρέπει να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν και να επιβάλει «σοβαρές συνέπειες» στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν για τις ενέργειές τους.
«Έχουμε μια συλλογική ευθύνη, ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επιβάλουμε επιπρόσθετες κυρώσεις στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης για τη στήριξή τους στην τρομοκρατία και για το γεγονός ότι περιφρονούν τόσα πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου», επισήμανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια εξήρε το Ιράν για την «εξαιρετική» αυτοσυγκράτηση που επέδειξε τους τελευταίους μήνες και υπογράμμισε ότι η πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ δεν θα μπορούσε να «παρουσιάζεται σαν όλο αυτό να συνέβη στο κενό, σαν να μη συμβαίνει τίποτα (...) στον Λίβανο και στη Γάζα, στη Συρία, στην Υεμένη». «Όμως συνέβη και οδήγησε σε ένα νέο, πολύ επικίνδυνο σπιράλ μιας επεκτεινόμενης σύρραξης στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Νεμπένζια.
«Το Ιράν δεν θέλει πόλεμο»
Ο πρόεδρος του Ιράν Πεζεσκιάν είπε ότι η Τεχεράνη «δεν αναζητά πόλεμο, αλλά προσβλέπει στην ειρήνη και την ηρεμία», προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ μας αναγκάζει να αντιδράσουμε».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εμίρη του Κατάρ στη Ντόχα, ο Πεζεσκιάν είπε ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τη Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου και το Ιράν κλήθηκε να συγκρατηθεί. «Μας ζητήθηκε να διατηρήσουμε την ηρεμία. Για χάρη της ειρήνης, διατηρήσαμε αυτοσυγκράτηση», είπε.
«Αν [το Ισραήλ] ενεργήσει, θα αντιδράσουμε πιο σκληρά. Οι δυσοίωνοι στόχοι της σιωνιστικής οντότητας στοχεύουν όλοι στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να αποτρέψουμε την περιοχή μακριά από όλα αυτά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας