Την ώρα που ένας ολόκληρος λαός βρίσκεται σε σοκ από την τρομοκρατική ενέργεια του Ισραήλ που έφερε δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στον Λίβανο τα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο παγιδεύτηκαν αμέτρητες συσκευές παραμένουν.
Μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων, ερευνών και αναλύσεων το πιο πιθανό σενάριο πίσω από τις εκρήξεις της Τρίτης και της Τετάρτης είναι η ύπαρξη μιας σχολαστικά οργανωμένης επιχείρησης, πιθανότατα ελεγχόμενης από ισραηλινή εταιρεία – φάντασμα.
Οι συσκευές και τα εκρηκτικά
Ειδικοί εκτιμούν ότι οι χιλιάδες βομβητές και γουόκι τόκι παγιδεύτηκαν με εκρηκτικά και στη συνέχεια έφτασαν στα χέρια Λιβανέζων, όχι απαραίτητα μελών ή στρατιωτικών της Χεζμπολά. Για τις συσκευές χρησιμοποιήθηκε μικρή ποσότητα στρατιωτικού πλαστικού εκρηκτικού, ενώ χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να τοποθετηθεί.
«Πιθανότατα αυτό που χρησιμοποιήθηκε ήταν στρατιωτικού τύπου εκρηκτικά. Χρειάζεσαι περίπου 5 γραμμάρια, αλλά είναι μια περίπλοκη εργασία να τα τοποθετήσεις σε βομβητές και να είσαι σίγουρος ότι αυτοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν» τονίζει ο Τρέβορ Λόρεςν επικεφαλής κέντρου ελέγχων και αξιολόγησης στο πανεπιστήμιο Κράνφιλντ.
Τέτοιου τύπου εκρηκτικά δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο, όμως μπορούν να σκοτώσουν και να προκαλέσουν σοβαρά τραύματα εάν πυροδοτηθούν κοντά σε άνθρωπο, ιδιαίτερα στο κεφάλι και το σώμα του. Η μαρτυρία του Λόρενς, σημειώνει ο Guardian, επιβεβαιώνεται από τους χιλιάδες τραυματίες από τις επιθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν από μια ισραηλινή εταιρεία-φάντασμα, η οποία για να έχει τη απόλυτη κάλυψη πραγματοποίησε παραδόσεις βομβητών και σε άλλους… πελάτες.
Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την διπλή επίθεση, για την οποία κατηγορείται ευθέως η μυστική του υπηρεσία, Μοσάντ. Ανάμεσα στα θύματα δεν ήταν μόνο στελέχη και μαχητές της Χεζμπολά, αλλά και αρκετοί πολίτες, καθώς οι συσκευές εξερράγησαν σε δημόσιους χώρους, ακόμη και νοσοκομεία.
Οι βομβητές παρουσίασαν ένα ψεύτικο μήνυμα από διοικητή της οργάνωσης και στη συνέχεια εξερράγησαν, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί είχαν σηκώσει τις συσκευές για να διαβάσουν το μήνυμα. Το 90% των τραυματιών εξάλλου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στα μάτια και στα δάχτυλα.
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα με μυστικές υπηρεσίες να παίρνουν τον έλεγχο εταιρειών, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τη CIA και τις υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας, όμως ο έλεγχος μιας εταιρεία που κατασκευάζει σε μαζική κλίμακα καμουφλαρισμένα όπλα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και, φυσικά, γεννά σοβαρά ερωτήματα περί παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.
Η Τζανίνα Τζιλ, καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στην Οξφόρδη δηλώνει: Ο επιτιθέμενος θα είχε σοβαρές δυσκολίες να διαπιστώσει εάν τα άτομα που χρησιμοποιούν τους βομβητές είναι “νόμιμοι στόχοι”. Θα πρέπει να είχαν ελάχιστες πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξερράγησαν οι συσκευές.
Εταιρείες-βιτρίνα και δαιδαλώδες δίκτυο
Σχετικά με την ισραηλινή επιχείρηση ήδη έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται ένα δαιδαλώδες δίκτυο εταιρειών με έδρα από την Ευρώπη έως την Ταϊβάν. Οι μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον Guardian, δηλώνουν ότι ερευνούν τα ρεπορτάζ για την εταιρεία Norta Global, η οποία φέρεται να ήταν πίσω από την αποστολή των βομβητών. Η εταιρεία αυτή, άλλωστε, φέρεται να χρησιμοποιούσε ως «μπροστινή» μια ουγγρική επιχείρηση την BAC Consulting. Από τη Σόφια επισημαίνουν ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένα στοιχείο στα τελωνεία για παράδοση των συγκεκριμένων εμπορευμάτων.
Επίσης δεν υπάρχει κανένα ίχνος της εταιρείας Norta Global στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ενώ στα διαδικτυακά αρχεία υπάρχει μόνο μια πολύ ερασιτεχνική ιστοσελίδα.
Οι ουγγρικές αρχές, με τη σειρά τους, δήλωσαν ότι δεν είχαν κανένα στοιχείο πως η BAC Consulting είχε κατασκευάσει βομβητές μέσα στη χώρα, παρότι κατείχε άδεια από την ταϊβανέζικη εταιρεία που θεωρείται πως είναι η αρχική κατασκευάστρια. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Gold Apollο με έδρα την Ταϊβάν, ωστόσο η εταιρία ανέφερε σε δήλωσή της πως δεν ήταν αυτή που κατασκεύασε τις συσκευές.
Σε δική της έρευνα η DW βρέθηκε στην επίσημη διεύθυνση της BAC στη Βουδαπέστη, χωρίς να... συναντήσει κανέναν. Όπως επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο δεν άνοιξε κανείς ότι χτύπησε το κουδούνι και η μόνη απόδειξη ύπαρξης είναι ένα εκτυπωμένο χαρτί με το όνομα της εταιρείας πάνω. Περίοικοι ανέφεραν πως δεν γνωρίζουν τίποτα για την εταιρεία και πως σπάνια βλέπουν να αποστέλλεται αλληλογραφία στη συγκεκριμένη διεύθυνση.
Χθες, εξάλλου, ήρθε και ακόμη μια διάψευση, αυτή τη φορά από την ιαπωνική εταιρεία ICOM, το όνομα της οποίας ενεπλάκη στα εκρηκτικά γουόκι τόκι. Η ICOM δήλωσε ότι έχει σταματήσει να παράγει τα συγκεκριμένα προϊόντα εδώ και δέκα χρόνια.
Τα πλαστικά εκρηκτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, ιδιαίτερα σε μικρές ποσότητες και συνήθως απαιτείται η τοποθέτηση κάποιο συγκεκριμένου χημικού δείκτη προκειμένου να είναι γνωστή η προέλευσή τους, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο κάτι τέτοιο να έχει συμβεί από τη στιγμή που στόχος ήταν η Χεζμπολά.
Σχεδιασμός και κενά ασφαλείας
Σε κάθε περίπτωση αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πως το Ισραήλ προετοίμασε σχολαστικά και υπό άκρα μυστικότητα τη συγκεκριμένη επίθεση, ρεπορτάζ του αμερικανικού ABC κάνει λόγο ακόμη και για 15 χρόνια, και είναι σίγουρο πως σε αυτήν συμμετείχαν άτομα και αξιωματούχοι που ενδεχομένως να μην γνώριζαν για ποιον δούλευαν στην πραγματικότητα.
Το γεγονός και μόνο πως το Τελ Αβίβ μπόρεσε να αποκτήσει την πληροφόρηση πως η Χεζμπολά αναζητά 5.000 βομβητές και πως χρησιμοποιεί γουόκι τόκι ως εναλλακτική στα κινητά τηλέφωνα (τα απαγόρευσε ο Νασράλα φέτος) δείχνει πως και στο εσωτερικό της ισλαμιστικής οργάνωσης υπήρξαν σημαντικά κενά ασφαλείας.
Η νέα εποχή του τρόμου
Πέρα από το μυστήριο και τα σενάρια για τα παιχνίδια κατασκόπων, αυτό που αναδεικνύεται από την τρομακτική επίθεση του Ισραήλ είναι μια νέα εποχή στη «τέχνη» του σαμποτάζ.
Μια εποχή στην οποία καθημερινές και «απλές» συσκευές μετατρέπονται σε φονικά όπλα και μάλιστα σε μαζική κλίμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ψυχολογικό σοκ και την συλλογική τιμωρία που επιχείρησε με τρομοκρατικό τρόπο να επιβάλλει το Ισραήλ στον Λίβανο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας