Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο η Δυτική Όχθη να μεταμορφωθεί σε μια νέα «Λωρίδα της Γάζας».
Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει κλιμακωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ αύξησε τις θανατηφόρες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που έχει καταλάβει από το 1967 και όπου έχει επίσης αυξηθεί η βία από τους Ισραηλινούς εποίκους.
«Ένα νέο μέτωπο ανοίγεται με έναν ξεκάθαρο στόχο: τη μετατροπή της Δυτικής Όχθης σε μια νέα Λωρίδα της Γάζας, την αύξηση της βίας, την απονομιμοποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής και την ενθάρρυνση προκλήσεων με σκοπό να υπάρξει ισχυρή αντίδραση και να μην φοβάται κανείς να πει ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης είναι η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας», δήλωσε ο Μπορέλ.
Μιλώντας στο Κάιρο όπου συμμετείχε σε υπουργική συνάντηση των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, κατηγόρησε «εξτρεμιστικά μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης (...) ότι προσπαθούν να καταστήσουν αδύνατη τη δημιουργία ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».
«Χωρίς ανάληψη δράσης, η Δυτική Όχθη θα μετατραπεί σε μια νέα Γάζα. Και η Γάζα θα μετατραπεί σε μια νέα Δυτική Όχθη, ενώ ομάδες εποίκων προετοιμάζουν νέους εποικισμούς», τόνισε ο Μπορέλ εκφράζοντας την ανησυχία και τη λύπη του που «η διεθνής κοινότητα καταδικάζει, λυπάται συμπονεί, αλλά βρίσκει δύσκολο να δράσει».
«Αυτοί που ηγούνται του πολέμου δεν έχουν κανένα συμφέρον να τον τερματίσουν», κατήγγειλε παράλληλα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Το 2023 καταγράφηκε ρεκόρ επέκτασης ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, με τον υψηλότερο αριθμό έκδοσης οικοδομικών αδειών τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με την ΕΕ.
Περίπου 490.000 έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη μαζί με τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους.
Οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποτελούν την πρωταρχική απειλή, λένε οι Παλαιστίνιοι, για τη λύση των δύο κρατών.
Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, η βία έχει κλιμακωθεί στη Δυτική Όχθη.
Τουλάχιστον 662 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων, σύμφωνα με στοιχεία του Παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, και τουλάχιστον 23 Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, σκοτώθηκαν σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πολύ πιθανό Ισραηλινοί στρατιώτες να ήταν εκείνοι που πυροβόλησαν και σκότωσαν κατά λάθος την 26χρονη Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, την τουρκικής καταγωγής Αμερικανίδα ακτιβίστρια σε διαδήλωση στη Δυτική Όχθη την περασμένη εβδομάδα.
ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αισθάνονται σαν "ζόμπι" αφημένα στη μοίρα τους, δηλώνει αξιωματούχος του ανθρωπιστικού τομέα
Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αισθάνονται πως είναι "ζόμπι" αφημένα στη μοίρα τους, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη Μουχάναντ Χάντι.
"'Πρέπει να μας βλέπετε σαν δύο εκατομμύρια ζόμπι αφημένα στη μοίρα τους'. Να πώς αισθάνεται ο λαός της Γάζας", υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επικαλούμενος έναν Παλαιστίνιο που συνάντησε σε ένα από τα πολλά ταξίδια του στη Λωρίδα της Γάζας.
"Όλα όσα θεωρείτε ως κάτι κεκτημένο ή για το οποίο εργάζεστε κάθε μέρα, δεν υπάρχουν για την πλειοψηφία του λαού της Γάζας", δήλωσε. "Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φάνε ή δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό, στον ηλεκτρισμό", εξήγησε ο Χάντι.
"Κανείς δεν να έπρεπε να υποφέρει από τον πόλεμο, την κακή πολιτική. Εμείς, που ασχολούμαστε στον ανθρωπιστικό τομέα, πρέπει να διαχειριζόμαστε τις συνέπειες κακών πολιτικών επιλογών", υπογράμμισε ο Χάντι, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
"Είναι προφανές ότι οι πολιτικοί ανά τον κόσμο δεν κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, γι αυτό δεν έχουμε εκεχειρία και γι αυτό δεν έχουμε λύση στην κρίση στη Γάζα", δήλωσε.
Ο Χάντι ήταν στις Βρυξέλλες για μια σειρά συναντήσεων με Eυρωπαίους αξιωματούχους, την ώρα που ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή, στην Αίγυπτο και στον Λίβανο.
"Η επίσκεψη του Μπορέλ θα φέρει προβολή, καθώς η ανησυχία μου είναι μήπως η Γάζα μείνει στην αφάνεια, μήπως δεν αποτελεί πλέον πρωτοσέλιδο", υπογράμμισε ο Χάντι.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση στις 7 Οκτωβρίου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος από τη Γάζα.
Σε απάντηση, το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και εξαπέλυσε εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών και στη συνέχεια, χερσαία επίθεση που κατέστρεψαν το παλαιστινιακό έδαφος και προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θανάτους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας