Ισραηλινές επιδρομές στην Συρία προκάλεσαν τον θάνατο 18 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οκτώ Σύροι μαχητές, και ακόμα 32 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ανέφερε «έντονα πλήγματα» κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ολόκληρη την κεντρική Συρία.
Σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση, από την επίθεση επλήγησαν στρατιωτικές και επιστημονικές εγκαταστάσεις, όπου φέρονται να υπήρχαν ένοπλες ομάδες οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν. Αυτό κατηγόρησε καταδίκασε την «εγκληματική», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση «του σιωνιστικού καθεστώτος στο συριακό έδαφος».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Κανάνι, κάλεσε τους υποστηρικτές του Ισραήλ να «σταματήσουν να το υποστηρίζουν και να το εξοπλίζουν».
«Περί τις 23:20 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση από τον βορειοδυτικό Λίβανο, στοχοποιώντας αριθμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων», μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή του στις συριακές ένοπλες δυνάμεις. «Η αντιαεροπορική άμυνά μας κατέρριψε κάποιους πυραύλους», πρόσθεσε η πηγή .
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις εντός των τμημάτων της Συρίας, που ελέγχονται από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, αλλά σπάνια τις αναγνωρίζει ή αναφέρεται σε αυτές. Όμως, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις; του εναντίον στόχων παραστρατιωτικών οργανώσεων, που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, ενώ έπληξε επίσης την αεράμυνα του στρατού του και ορισμένες δυνάμεις του.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά του Ισραήλ. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τερκ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα αποτελεί προτεραιότητα και ζήτησε από τα κράτη να δράσουν απέναντι στην «κραυγαλέα περιφρόνηση» του διεθνές δικαίου -όπως δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και εντολών του Διεθνούς Δικαστηρίου- στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Σε ομιλία του στη Γενεύη επικαλέστηκε γνωμοδότηση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ τον Ιούλιο, η οποία χαρακτήρισε παράνομη την κατοχή του Ισραήλ και δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί «συνολικά». Το Ισραήλ απέρριψε τη γνωμοδότηση και δήλωσε ότι μια πολιτική διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας