Παραπαίουν οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, την απελευθέρωση των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα και πολλών Παλαιστινίων έγκλειστων στις ισραηλινές φυλακές, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να τορπιλίζει τις όποιες διαπραγματεύσεις με δούρειο ίππο το σενάριο περί αποχώρησης ή μη από τον «διάδρομο Φιλαδέλφεια» στο τριεθνές Αιγύπτου - Γάζας - Ισραήλ.
Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει η εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη πηγή από τον στενό πυρήνα της κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία χαρακτηριστικά ανέφερε - υπό καθεστώς ανωνυμίας - ότι όταν, πριν από εβδομάδες, φάνηκε ότι μια συμφωνία ήταν πιθανή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εγκλωβίστηκε, «εκνευρίστηκε κι έκανε τα αδύνατα δυνατά για να την σαμποτάρει. Τότε σκαρφίστηκε τoν όρο παραμονής στον εν λόγω διάδρομο ως κόκκινης γραμμής, ώστε να τραβήξει με το μέρος του τμήμα από τη μη κυβερνητική συντηρητική δεξιά. Και το πέτυχε, τα ΜΜΕ έπεσαν στην παγίδα, ασχολούμενα με το ερώτημα αν θα γίνει ή όχι δεκτός ο όρος, ενώ το πραγματικό δίλημμα είναι η μοίρα των ομήρων κόντρα στο μέλλον της εύθραυστης κυβέρνησης».
Νωρίτερα σήμερα άλλωστε, ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη», είχε δηλώσει πως εργάζεται για να βάλει τέλος στις τρέχουσες έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ δε θα έπρεπε να διαπραγματεύεται με φονιάδες, δήλωσε ο Μπεν-Γκβιρ.
Τη Δευτέρα εξάλλου, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.
Η Χαμάς, η οποία θέλει οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου να περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων από τον χειμαζόμενο θύλακα, δηλώνει ότι ένας όρος αυτού του είδους θα αποτρέψει την επίτευξη συμφωνίας.
Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου δηλώνει ότι ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνον όταν εξαλειφθεί η ισλαμιστική μαχητική οργάνωση.
Σήμερα πάντως, ο ισραηλινός αντιπολιτευόμενος ηγέτης Γιαΐρ Λαπίντ έκανε έκκληση για μια συμφωνία με τη Χαμάς. «Ο τερματισμός του πολέμου είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ», έγραψε ο Λαπίντ στα εβραϊκά στο X. Παράλληλα επανέλαβε την έκκλησή του για μια αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της χώρας. «Ο πόλεμος θα συνεχίζεται όσο υφίσταται αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε. Η κυβέρνηση δε θέλει την ειρήνη, πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ.
Το διπλωματικό αδιέξοδο πάντως προκαλεί απογοήτευση στον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ και στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη της Σλοβενίας, η οποία ασκεί τον Σεπτέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού, δήλωσε την Τρίτη, ότι εξαντλείται η υπομονή και ότι ο ΟΗΕ είναι πιθανόν να εξετάσει την ανάληψη δράσης, αν δεν μπορέσει να συμφωνηθεί σύντομα κατάπαυση του πυρός.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί συμφωνία είναι αν το Ισραήλ συμφωνήσει στην πρόταση της 2ας Ιουλίου των ΗΠΑ, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και έγινε αποδεκτή από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Εμβολιασμοί εν μέσω επιθέσεων από τον IDF
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 42 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 107 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 40.861 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 94.398 τραυματίστηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Στην Χαν Γιουνίς, δύο Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων ένα κορίτσι με ρόλλερ σκέιτς, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με υγειονομικούς.
Σε αεροπορική επιδρομή στο προάστιο Ντάρατζ της Πόλης της Γάζας έχασε τη ζωή του ο τοπικός γιατρός Νέχαντ Αλ Μαντχούν, μέσα στο σπίτι του.
Παράλληλα, συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τουλάχιστον 33 Παλαιστίνιους νεκρούς και 130 τραυματίες από τις 28 Αυγούστου, η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων στη Τζενίν. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομή στο κολέγιο Namaa, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες. Δεκάδες παραμένουν θαμμένοι στα ερείπια.
Ωστόσο, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA ανακοίνωσε σήμερα ότι σημειώνει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση της εκστρατείας εμβολιασμού των παιδιών στη Γάζα κατά της πολιομυελίτιδας, απευθύνοντας ωστόσο έκκληση να υπάρξει διαρκής κατάπαυση του πυρός στον 11μηνο πόλεμο για την ελάφρυνση των ανθρωπιστικών δεινών στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η UNRWA σημείωσε ότι τις τρεις ημέρες που διεξάγεται η εκστρατεία σε περιοχές στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας περίπου 187.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Η εκστρατεία θα μεταφερθεί σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας στο δεύτερο στάδιο.
Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε ημερήσιες παύσεις των εχθροπραξιών για οκτώ ώρες σε περιοχές που έχουν οριστεί εκ των προτέρων, ώστε να επιτραπεί να υλοποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί παραβιάσεις των παύσεων αυτών.
«Μεγάλη πρόοδος! Κάθε μέρα στις περιοχές της κεντρικής Γάζας, περισσότερα παιδιά κάνουν εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας», αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί.
«Ενώ αυτές οι "παύσεις" (κατά) της πολιομυελίτιδας προσφέρουν στον κόσμο κάποια ανάπαυλα, αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι διαρκής κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση όλων των ομήρων + η καθιερωμένη ροή ανθρωπιστικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών και προμηθειών υγιεινής», σημείωσε.
Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, ο βασικός λόγος της επανεμφάνισης πολιομυελίτιδας στον θύλακα είναι η κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος και η καταστροφή των περισσότερων νοσοκομείων της Γάζας. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι το οποίο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αρνείται.
Ανεξάρτητη έρευνα ζητά οικογένεια Βρετανού εργαζόμενου σε ΜΚΟ
Η οικογένεια ενός Βρετανού, μέλους ομάδας επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση, οι οποίοι σκοτώθηκαν τον Απρίλιο στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινό πλήγμα, ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατό του.
Ο 47χρονος Τζέιμς Κίρμπι εργαζόταν στη ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK) όταν σκοτώθηκε στη Γάζα. Μία Αυστραλή, ένας Πολωνός, ένας Καναδοαμερικανός, δύο ακόμη Βρετανοί όπως και ένας Παλαιστίνιος είχαν επίσης σκοτωθεί από το ισραηλινό πλήγμα.
Ο στρατός του Ισραήλ είχε τότε παραδεχθεί ένα «σοβαρό λάθος».
«Πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για αυτή την επίθεση εναντίον αθώων εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση και τα στοιχεία πρέπει να εξεταστούν, αν είναι απαραίτητο, από δικαστήριο», δήλωσε η Λουίζ Κίρμπι, ξαδέλφη του Τζέιμς, εξ ονόματος της οικογένειάς του. «Πρέπει να κατανοήσουμε πώς μπόρεσε να συμβεί αυτή η καταστροφή», πρόσθεσε σήμερα πριν την έναρξη τελετής στο Μπρίστολ στη μνήμη του Τζέιμς Κίρμπι.
Η Λουίζ Κίρμπι εξήγησε ότι η έρευνα δεν αφορά μόνο την οικογένειά της, σκοπός της θα πρέπει να είναι «να μάθουμε πώς η Βρετανία φροντίζει τους πολίτες της και τις οικογένειές τους όταν ένας Βρετανός πολίτης φονεύεται παράνομα από ένα άλλο κράτος».
Η οικογένεια Κίρμπι «συγκινήθηκε» από τις επιστολές συλλυπητηρίων που έλαβε από τον βασιλιά Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλα, όπως και από τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών όταν σημειώθηκε το περιστατικό.
«Εκτιμούμε τη συμπόνια και τον σεβασμό που μας έδειξαν, αλλά έχουμε επίσης ανάγκη από διαφάνεια», υπογράμμισε η Λουίζ Κίρμπι. «Έχουμε ανάγκη να μάθουμε» ποιος «ευθύνεται», ώστε «να μην επαναληφθεί» κάτι αντίστοιχο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, απαντώντας σε ερώτημα του AFP, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μπορούν «ποτέ να δικαιολογηθούν».
«Το Ισραήλ πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να φροντίσει να μην επαναληφθεί αυτή η τραγωδία», πρόσθεσε.
Ο Τζέιμς Κίρμπι υπηρέτησε στον βρετανικό στρατό στη Βοσνία και το Αφγανιστάν, προτού γίνει σύμβουλος ασφαλείας εταιρειών. Με αυτή την αρμοδιότητα συμμετείχε στην αποστολή της WCK στη Γάζα.
Με πληροφορίες από Haaretz, Aljazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας