«Αυτή η επιχείρηση καταστροφής της Χαμάς, εξάλειψης της Χαμάς, είναι απλά στάχτη στα μάτια του κόσμου. Η Χαμάς είναι ιδέα, η Χαμάς είναι κόμμα. Είναι ριζωμένη στις καρδιές των ανθρώπων. Οποιος νομίζει ότι μπορούμε να εξοντώσουμε τη Χαμάς, κάνει λάθος. Αν η κυβέρνηση δεν βρει εναλλακτική, [η Χαμάς] θα παραμείνει» στη Λωρίδα της Γάζας.
Με τη γλώσσα της αλήθειας μίλησε για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ στη μαρτυρική Γάζα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, «αδειάζοντας» δημόσια την εξτρεμιστική κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια τρανή επιβεβαίωση ότι διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, μετά και το κολοσσιαίο φιάσκο ασφαλείας που αποκάλυψε η αποτυχία αποτροπής του κύματος δολοφονικών επιθέσεων και αρπαγής ομήρων από τη Χαμάς την αποφράδα 7η Οκτωβρίου. Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε μάλιστα πως είναι «αδύνατο» να απελευθερωθούν με στρατιωτικές επιχειρήσεις όλοι οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Εξαλλος από οργή με τις δηλώσεις του… μαρτυριάρη Χαγκάρι που αμφισβήτησε ανοιχτά ως ανέφικτο έναν από τους κομβικότερους διακηρυγμένους στόχους του πολέμου, την εξολόθρευση της Χαμάς, ο -πιεζόμενος από παντού- Νετανιάχου έβγαλε ανακοίνωση μέσω του γραφείου του, με την οποία τόνιζε ότι ο στόχος αυτός έχει καθοριστεί από το υπουργικό συμβούλιο και «οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι φυσικά προσηλωμένες σε αυτόν». Ακολούθησε αμήχανη ανακοίνωση του στρατού που υπογράμμιζε τη δέσμευσή του στους πολεμικούς στόχους της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας πως ο Χαγκάρι αναφέρθηκε «στην εξάλειψη της Χαμάς ως ιδεολογίας και ιδέας» και τα σχόλιά του δεν πρέπει να παρερμηνευτούν.
«Είναι αποκαλυπτικό το ότι ο εκπρόσωπος του στρατού -που αναφέρεται στον επιτελάρχη- μόλις υπονόμευσε το δόγμα του Νετανιάχου, το οποίο είναι: πρέπει να βάλουμε τέλος στη διακυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα μια για πάντα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ισραηλινός πολιτικός αναλυτής και πρώην δημοσιογράφος της Haaretz, Ακίβα Ελνταρ. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, τόσο ο υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, όσο κι ο επιτελάρχης, Χέρζι Χαλέβι, αλλά κι ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, έχουν συγκρουστεί παρασκηνιακά με τον αδίστακτο Ισραηλινό πρωθυπουργό για το έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού της επόμενης μέρας στη Γάζα.
«Επιπλέον ο Γκαλάντ έχει καλέσει τον Νετανιάχου να αποκλείσει την ιδέα μιας ισραηλινής στρατιωτικής και πολιτικής διακυβέρνησης της Γάζας μεταπολεμικά […], όπως ζητούν κάποια ακροδεξιά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού», έγραφαν οι Times of Israel. Νωπή είναι εξάλλου η δυσάρεστη έκπληξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τις «τακτικές παύσεις» των επιθέσεων στη νότια Γάζα, που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο στρατός ώστε να εισέλθει λίγο περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια. «Εχουμε μια χώρα με στρατό, όχι έναν στρατό με χώρα», είναι η δηκτική ατάκα που φέρεται να ξεστόμισε πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο ο Νετανιάχου.
Και ενώ Ισραήλ και Χεζμπολάχ παίζουν με τη φωτιά ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή, ανταλλάσσοντας όχι μόνο φονικά πυρά στα σύνορα με τον νότιο Λίβανο αλλά και φοβέρες για γενικευμένη σύρραξη, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απάντησε στις απειλές του ηγέτη της φιλοϊρανικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει στόχος αν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για πολεμικούς σκοπούς. «Η Κύπρος παραμένει αμέτοχη σε οποιεσδήποτε στρατιωτικές συγκρούσεις», τόνισε, «και τοποθετείται ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος». «Οποιεσδήποτε απειλές εναντίον κράτους-μέλους μας είναι απειλές εναντίον της Ε.Ε.», διαμήνυσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Την τελευταία δεκαετία η Κύπρος έχει οικοδομήσει ισχυρότερους δεσμούς με το Ισραήλ», θύμιζε το Γαλλικό Πρακτορείο, «ειδικά στην αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας [σ.σ. στη Μεσόγειο] και στον τουρισμό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας