Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.8° 32.5°
5 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
36°C
39.4° 32.4°
4 BF
33%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
35°C
38.7° 34.9°
3 BF
37%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
3 BF
26%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
35.7° 34.9°
5 BF
34%
Βέροια
Αίθριος καιρός
37°C
38.0° 31.8°
2 BF
36%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
34.4° 33.4°
2 BF
20%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
36°C
35.7° 35.7°
3 BF
19%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
33.8° 30.8°
4 BF
40%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
34.0° 31.9°
3 BF
42%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
5 BF
48%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 30.1°
3 BF
48%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
34°C
33.9° 33.9°
0 BF
46%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
36°C
38.0° 33.4°
4 BF
26%
Λαμία
Αίθριος καιρός
35°C
35.1° 31.5°
3 BF
32%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.3° 31.8°
4 BF
55%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
36.0° 35.0°
5 BF
15%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
34.3° 32.1°
4 BF
43%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
33°C
37.8° 32.5°
3 BF
52%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
33°C
33.2° 33.2°
2 BF
27%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
Amal Alamuddin Clooney
Η διεθνούς κύρους δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ | AP Photo/Kamran Jebreili

Η Αμάλ Αλαμουντίν εισηγήθηκε την απόφαση του ΔΠΔ και εξηγεί το σκεπτικό

Η διεθνούς κύρους δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ συμμετείχε στην πενταμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβούλευε τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν. 

Η Αλαμουντίν είπε ότι η επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύεται ότι τόσο η Χαμάς όσο και οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με δήλωση.

Η λιβανικής καταγωγής Βρετανίδα δικηγόρος είχε δεχθεί κριτική επειδή δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για τον πόλεμο.

Ο Καρίμ Χαν σε χθεσινή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για να υποστηρίξει πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ και τρεις ηγέτες της Χαμάς «φέρουν ποινική ευθύνη» για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ως εκ τούτου ο Χαν ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των πέντε ανδρών.

Σε ανακοίνωσή της η επιφανής δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει σχετικά με την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ:

«Πριν από περισσότερους από τέσσερις μήνες, ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μου ζήτησε να τον βοηθήσω στην αξιολόγηση αποδεικτικών στοιχείων για ύποπτα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και τη Γάζα. Συμφώνησα και συμμετείχα σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων για να αναλάβω αυτό το έργο. Μαζί έχουμε συμμετάσχει σε μια εκτεταμένη διαδικασία εξέτασης αποδεικτικών στοιχείων και νομικής ανάλυσης, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Η Ομάδα και οι ακαδημαϊκοί σύμβουλοί της είναι ειδικοί στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς ποινικού δικαίου. Δύο μέλη της ομάδας διορίζονται ως εμπειρογνώμονες «Ειδικοί Σύμβουλοι» από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Δύο μέλη της επιτροπής είναι πρώην δικαστές σε ποινικά δικαστήρια στη Χάγη.

Παρά το διαφορετικό προσωπικό μας υπόβαθρο, τα νομικά μας πορίσματα είναι ομόφωνα. Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη και από Παλαιστίνιους υπηκόους. Συμπεραίνουμε ομόφωνα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι ηγέτες της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγια έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της ομηρίας, της δολοφονίας και των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας. Συμπεραίνουμε ομόφωνα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας  Ιωάβ Γκάλαντ έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της πείνας ως μέθοδο πολέμου, δολοφονίας, δίωξης και εξόντωσης.

Υπηρέτησα σε αυτό το πάνελ επειδή πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην ανάγκη προστασίας της ζωής των πολιτών. Ο νόμος που προστατεύει τους αμάχους στον πόλεμο αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και ισχύει σε κάθε χώρα του κόσμου ανεξάρτητα από τους λόγους μιας σύγκρουσης. Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχτώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν αποδέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση πρέπει να είναι πέρα από την εμβέλεια του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Υποστηρίζω, λοιπόν, το ιστορικό βήμα που έχει κάνει ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των φρικαλεοτήτων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Σήμερα, οι συνάδελφοί μου και εγώ δημοσιεύσαμε μια ανοιχτή και λεπτομερή νομική έκθεση των πορισμάτων της Επιτροπής. Η προσέγγισή μου δεν είναι να παρέχω έναν τρέχοντα σχολιασμό της δουλειάς μου, αλλά να αφήσω το έργο να μιλήσει από μόνο του. Ελπίζω ότι οι μάρτυρες θα συνεργαστούν με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και ελπίζω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει σε μια περιοχή που έχει ήδη υποφέρει πάρα πολύ».

Το ΔΠΔ ιδρύθηκε το 2002 ως το μόνιμο δικαστήριο της τελευταίας λύσης για τη δίωξη ατόμων που ευθύνονται για τις πιο αποτρόπαιες φρικαλεότητες στον κόσμο - εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και εγκλήματα επιθετικότητας.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ΔΠΔ, αλλά το δικαστήριο είναι ανεξάρτητο.
Δεκάδες χώρες δεν αποδέχονται τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και άλλα εγκλήματα. Περιλαμβάνουν το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα.

Το ΔΠΔ αποδέχτηκε το «Κράτος της Παλαιστίνης» ως μέλος το 2015, ένα χρόνο αφότου οι Παλαιστίνιοι αποδέχτηκαν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Το 2020, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις στον εισαγγελέα του ΔΠΔ και σε έναν άλλο ανώτερο εισαγγελέα. Το προσωπικό του ΔΠΔ εξέταζε τα στρατεύματα των ΗΠΑ και των συμμάχων για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο Μπάιντεν ήρε τις κυρώσεις το 2021.


 
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Αμάλ Αλαμουντίν εισηγήθηκε την απόφαση του ΔΠΔ και εξηγεί το σκεπτικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας